Τοπικές Ειδήσεις

Τελειώνουν τα αποθέματα του αντιγριπικού εμβολίου

Λιγοστεύουν τα αποθέματα του αντιγριπικού εμβολίου στα Δωδεκάνησα γι’ αυτό και θα πρέπει όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να σπεύσουν, καθώς είναι πολύ πιθανόν να μην καταφέρουν να εξυπηρετηθούν.
Η εμβολιαστική περίοδος ολοκληρώνεται στις 15 Δεκεμβρίου και θεωρητικά μπορεί να υπάρχει ακόμα χρόνος, όμως είναι αμφίβολο αν θα υπάρχουν εμβόλια στα φαρμακεία της περιοχής μας.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου κ. Νίκος Φουτούλης με δηλώσεις του στη «δ» απευθύνει έκκληση σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να σπεύσουν καθώς τα αποθέματα λιγοστεύουν και δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει εκ νέου προμήθεια.
Την εμβολιαστική περίοδο κατά του ιού της γρίπης άνοιξε το Υπουργείο Υγείας, με σχετική εγκύκλιο που απέστειλε τη Δευτέρα 3/10 σε όλους τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, οι οποίοι εμπλέκονται στους εμβολιασμούς (φαρμακεία, Κέντρα Υγείας κ.α.) και το τέλος προσδιορίζεται σε έναν μήνα από τώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη, παρότι οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι κανονικοί καταγράφεται μια καθυστέρηση σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι πολύ πιθανόν, όπως εξηγεί, αν σπεύσουν όλοι μαζί να εμβολιαστούν προς το τέλος της εμβολιαστικής περιόδου τότε είναι πιθανόν να μην βρουν εμβόλια.
Να σημειωθεί ότι και για το έτος 2022 η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου γίνεται μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγής, ενώ υποχρεωτική είναι η καταχώριση κάθε αντιγριπικού εμβολιασμού στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών από γιατρό και φαρμακοποιό που τον διενεργεί.
Η εξέλιξη του αντιγριπικού εμβολιασμού (πλήθος συνταγογραφημένων εμβολίων και πραγματοποιηθέντων εμβολιασμών) και η κατανομή τους στις επιμέρους ομάδες αυξημένου κινδύνου παρακολουθείται από τις αρμόδιες αρχές σε καθημερινή βάση, μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ειδικότερα, κατά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου οι γιατροί καταγράφουν επίσης την ομάδα αυξημένου κινδύνου στην οποία ανήκει κάθε άτομο για το οποίο συνταγογραφούν το εμβόλιο.
Όπως ανέφερε, όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2022-2023 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Μάλιστα διευκρίνισε πως κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2022-2023, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID-19 κι αυτή η συγκυρία απαιτεί την πιο πλήρη εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Στόχος είναι η μείωση των πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου των υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μια ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.
Συστάσεις
εμβολιασμού
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη). Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες). Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα. Χρόνια νεφροπάθεια. Χρόνιες παθήσεις ήπατος. Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα. Σύνδρομο Down
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.).
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.
8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
9. Άστεγοι.
10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου