«Παραδοσιακή πολιτιστική περιουσία» ανακηρύχθηκε η ελληνική συνοικία του Τάρπον Σπριγκς και είναι η πρώτη περιοχή στη Φλόριντα που κερδίζει αυτή τη διάκριση.
«Η κοινότητα του Τάρπον Σπρινγκς ήταν κέντρο εμπορίου για τους πρώτους Έλληνες μετανάστες από τις αρχές του 20ου αιώνα», δήλωσε ο Κεν Ντέτζνερ, υπουργός της τοπικής κυβέρνησης της Φλόριντα, υπεύθυνος για την διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Όπως γράφει η εφημερίδα Tampa Bay Times, το καθεστώς της παραδοσιακής πολιτιστικής περιουσίας δόθηκε μετά από απόφαση της υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου (National Park Service). H ελληνική συνοικία κατοικήθηκε από Έλληνες μετανάστες για πρώτη φορά το 1905 και σήμερα συνδυάζει κατοικίες και κτίρια με εμπορικές χρήσεις, ενώ υπάρχουν μερικές δεκάδες πλεούμενα σφουγγαράδων, που παραπέμπουν στην Κάλυμνο και τους Καλύμνιους, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που μετανάστευσαν στο Τάρπον Σπρινγκς. Είναι άλλωστε γνωστό ότι στην παραλία του Τάρπον Σπρινγκς δεσπόζει ανδριάντας που αναπαριστά Καλύμνιο σφουγγαρά, κρατώντας το σκάφανδρο στα χέρια του.
Στο επίκεντρο της πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του αγίου Νικολάου, στον οποίο ανήκουν περίπου 800 οικογένειες. Ο πατέρας Αθανάσιος Γούναρης δήλωσε ότι “λίγο πολύ κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός στην Αμερική γνωρίζει τη σημασία της κοινότητας του Τάρπον” και πρόσθεσε ότι η αναγνώριση αυτή μάλλον ήρθε με καθυστέρηση.
Ο δήμαρχος Ντέιβιντ Άρτσι δήλωσε ότι ενθουσιάστηκε όταν πληροφορήθηκε αυτή την εξέλιξη.
«Είμαστε στην πρώτη γραμμή της ελληνοαμερικανικής παράδοσης» υπογράμμισε.
Το καθεστώς της ,παραδοσιακής πολιτιστικής περιουσίας» σημαίνει ότι θα δοθούν κίνητρα στους κατοίκους να ανακαινίσουν τα σπίτια τους σε συμφωνία με την παραδοσιακή ελληνική αρχιτεκτονική.