Τοπικές Ειδήσεις

«Ενα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα»

Εχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση μήλων μεταξύ άλλων θωρακίζει την υγεία.
Το μήλο είναι ένα από τα φρούτα που είναι πολύτιμο για την υγεία μας.

Γράφει ο ΜΟΡΑΡΗΣ  Κ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ M.Sc ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ, Ειδίκευση στην  Αθλητική Διατροφή

Η κατανάλωση μήλων πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής αφού οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι πολλές και καλό είναι να το καταναλώνουμε ολόκληρο με την φλούδα, εάν δεν θέλουμε να χάσουμε τα πολύτιμα συστατικά που περιέχονται σε αυτήν.
Το μήλο είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και φυτικές ίνες.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες από μήλα και έτσι δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι αποτελεί το φρούτο με μεγάλη κατανάλωση παγκοσμίως.
Τα μήλα μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ οποιαδήποτε ώρα της μέρας. Είναι πλούσια σε πολύτιμες θρεπτικές ουσίες και φυτικές ίνες και συμβάλλουν στην επιβράδυνση της πέψης και μας κρατούν χορτάτους για αρκετή ώρα, ενώ έχει φανεί πως μπορούν να προστατεύσουν και από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, η κατανάλωση μήλων έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα μήλα περιέχουν διαλυτές ίνες, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Τα μήλα μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, πολτοποιημένα με τη μορφή χυμού ή κομπόστας ενώ χρησιμοποιούνται και στην ζαχαροπλαστική. Ο χυμός τους μπορεί να υποστεί ζύμωση και να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών ή ξυδιού.
Παλαιότερα, ο χυμός τους χρησιμοποιούνταν ως χωνευτικό. Επίσης χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία και στην βιομηχανία αρωμάτων.
Το μήλο είναι ένα φρούτο που είναι διαθέσιμο στην αγορά όλους τους μήνες του χρόνου.
• Επιλέξτε φρέσκα, φωτεινά με σταθερή υφή μήλα και πλούσιο άρωμα.
• Αποφύγετε τα μήλα με σημάδια πίεσης πάνω από την επιφάνειά τους.
• Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ημέρες και αποθηκεύονται μέσα στο ψυγείο για δύο έως τρεις εβδομάδες.
• Πλύνετε τα μήλα με καθαρό τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε οποιαδήποτε επιφανειακή σκόνη, φυτοφάρμακα και υπολείμματα μυκητοκτόνων ακριβώς πριν τα καταναλώσετε και όχι πριν τα φυλάξετε.
• Για να μην μαυρίσουν τα μήλα που έχετε κόψει, ρίξτε τα σε μείγμα που θα αποτελείται από ¾ νερό και ¼ χυμό λεμονιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου