«Το τελευταίο αυτό φαινόμενο, το οποίο βέβαια έχει περιέλθει πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης να το ερευνήσει, δείχνει πόσο δίκιο είχε η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου στο να μπουν ενιαίοι κανόνες λειτουργίας σε όλες τις δομές προστασίας» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι συμμερίζεται την θέση της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μιχαηλίδου, για την απο-ιδρυματοποίηση των παιδιών. «Πρέπει να ψάξουμε και να βρούμε άλλους τρόπους προστασίας αυτών των παιδιών, όπως ανάδοχες οικογένειες, οι οποίες περιβάλλουν τα παιδιά με αγάπη. Το ίδρυμα δημιουργεί προβλήματα όσο καλό και αν είναι. Είναι κάτι νομίζω, το οποίο ανήκει στον προηγούμενο αιώνα. Τώρα πρέπει να πάμε πιο μπρος. Νομίζω ότι η κ. Μιχαηλίδου έχει συλλάβει πλήρως το ζήτημα» επισήμανε ο κ. Πικραμμένος.
Ερωτηθείς πώς θα μπορούσαν να παραμείνουν σε λειτουργία οι δομές που ήδη υπάρχουν, ο κ. Πικραμμένος, πρότεινε την «συμμετοχή και το άνοιγμα στην κοινωνία». «Ενδιαφερόμενοι γονείς, να μην υπάρχουν κλειστά στεγανά. Υπάρχει πολλή αγάπη στην κοινωνία. Άνθρωποι που θέλουν να εκδηλώσουν την αγάπη τους, να μπορούν να το κάνουν. Να μπορούν να τις επισκέπτονται, να προσφέρουν, να κάθονται κοντά στα παιδιά. Η αγάπη είναι κάτι το οποίο το αν το έχει ο άλλος μέσα του μπορεί να το δώσει» τόνισε.
Στην σχόλιο του δημοσιογράφου ότι έχουν σημειωθεί ανάλογα περιστατικά και στο εξωτερικό, ο κ. Πικραμμένος ανέφερε χαρακτηριστικά «στη Γαλλία διετάχθη έλεγχος και υπήρξε πόρισμα του πρώην συναδέλφου μου, προέδρου του Γαλλικού Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο υπήρξε ένα ισχυρό ράπισμα για την Καθολική Εκκλησία, για τα μοναστήρια, τους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας». «Μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ο έλεγχος μπορεί να είναι καθημερινός όταν μπαίνουν μέσα απλοί άνθρωποι, δεν είναι ανάγκη ο έλεγχος να γίνεται μόνο από το κράτος» προσέθεσε.
«Η Εκκλησία από την αρχή της ήταν εκκλησία των ανθρώπων, των πολιτών. Συμμετείχαν όλοι οι άνθρωποι. Πρέπει να ελευθερώσουμε, να μην έχουμε στεγανά, να έχουμε διαφάνεια και διαύγεια. Πραγματικά νομίζω ότι η διαύγεια και η διαφάνεια θα συμβάλουν στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων» συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Απαντώντας στο κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο με το παράδειγμα της Γαλλίας και στην χώρα μας, ο κ. Πικραμμένος σημείωσε «δεν νομίζω ότι υπάρχουν τέτοια εκτεταμένα φαινόμενα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, γι’ αυτό δεν νομίζω ότι συντρέχει κατηγορηματικά τέτοιος λόγος. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ιδρύματα, η κ. Μιχαηλίδου ξέρει πολύ καλύτερα από μένα και είμαι βέβαιος ότι θα πράξει αυτό που πρέπει να πράξει».
Αναφερόμενος στην υπόθεση της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», έκανε λόγο για ένα φαινόμενο το οποίο προκαλεί μεγάλη στενοχώρια και μεγάλη λύπη και έρχεται σε σειρά άλλων φαινομένων ενός προβληματικού τμήματος της κοινωνίας. «Είχαμε την εκμετάλλευση του μικρού 12χρονου κοριτσιού, έχουμε σειρά από βίαιες γυναικοκτονίες και διερωτάται κανένας εάν η κοινωνία έχει κατά κάποιο τρόπο απορρυθμιστεί και σε τι οφείλεται αυτή η σειρά των φαινομένων. Θα ήθελα να παρατηρήσω βέβαια, αν και αυτό δεν αποτελεί κάποια δικαιολογία, ότι δεν είναι ένα φαινόμενο μόνο ελληνικό. Είναι ένα φαινόμενο το οποίο απαντάται στην Ευρώπη. Και διερωτάται κανένας εάν αυτό έρχεται ως συνέπεια του εγκλεισμού, αν έρχεται ως συνέπεια εκφυλισμού, πραγματικά τα ερωτήματα τα οποία ανακύπτουν είναι πάρα πολλά και πρέπει όντως να σκύψουμε και να τα εξετάσουμε με μεγάλη φροντίδα» είπε καταλήγοντας ο κ. Πικραμμένος.
Πηγή ΕΡΤ