Τον κώδωνα του κινδύνου για τα τροχαία ατυχήματα που σημειώνονται στην Ρόδο, έκρουσε χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Πορτσέλλη επισημαίνοντας τις ευθύνες που έχουν οι οδηγοί αλλά και οι πεζοί, σε πολλές περιπτώσεις.
«Πολλοί οδηγοί νομίζουν ότι η Ρόδος, διαθέτει αυτοκινητόδρομους και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Γι’ αυτό και παρατηρούμε ότι αρκετοί συμπολίτες μας, αναπτύσσουν αρκετά υψηλές ταχύτητες περνώντας κατά πολύ, το προβλεπόμενο όριο. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι στη Ρόδο ΔΕΝ υπάρχουν ούτε αυτοκινητόδρομοι, ούτε δρόμοι ταχείας κυκλοφορίας! Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι η Ρόδου – Λίνδου είναι ταχείας κυκλοφορίας! Αυτό που έχουμε στο νησί μας, είναι δρόμοι εντός κατοικημένης περιοχής και δρόμοι εκτός κατοικημένης περιοχής (που ονομάζονται με έναν όρο: υπόλοιπο οδικό δίκτυο). Γι’ αυτό και το ανώτατο όριο είναι έως 80 χλμ. Σε δρόμους εκτός πόλεως είναι 90 χλμ. Μέσα στην πόλη, το όριο είναι 50 χλμ ενώ υπάρχουν και πινακίδες έξω από σχολεία, σούπερ μάρκετ κ.λπ. που είναι στα 30 χλμ. Πρέπει λοιπόν, να ρυθμίσουμε την ταχύτητά μας ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Γι’ αυτό και ο πρώτος παράγοντας του τροχαίου ατυχήματος είναι η ταχύτητα. Όταν πάμε αργά… να είστε σίγουροι ότι προλαβαίνουμε τα πάντα…
Πέραν της υποχρέωσής μας, σαν οδηγοί έχουμε και υποχρέωση και σαν πεζοί. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί και στις διαβάσεις, αφού αν συνεχίσουμε να προχωράμε χωρίς να κοιτάξουμε γύρω μας, χρειάζεται λίγος χρόνος αντίδρασης στα οχήματα που αντιστοιχεί σε κάποια μέτρα τροχοπέδησης. Συνεπώς, πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι με σύνεση και κυρίως με πολλή προσοχή!!!».
ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Την ίδια ώρα, επανήλθε στα κανονικά του επίπεδα ο προγραμματισμός των εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης σε όλες τις κατηγορίες. Σύμφωνα με τον κ. Πορτσέλλη:
«Ο προγραμματισμός των εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης σε όλες τις κατηγορίες εξελίσσεται κανονικά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε στην Ρόδο, ούτε στα υπόλοιπα νησιά του νομού Δωδεκανήσου. Σε αυτό συνέβαλε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την συνδρομή του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και την βοήθεια του αντιπεριφερειάρχη –αρμόδιου σε θέματα Μεταφορών κ. Χρήστου Ευστρατίου, που ανταποκρίθηκαν στο πάγιο αίτημα του κλάδου, να συσταθεί ένα Κέντρο Θεωρητικής Εξέτασης στη Λέρο. Με την δημιουργία του, δεν αναγκάζονται οι ενδιαφερόμενοι από την Λέρο και την Πάτμο, να μεταφερθούν στα υπόλοιπα νησιά για να δώσουν εξετάσεις».
Το πρόβλημα σε πανελλαδικό επίπεδο, εστιάζεται στην εφαρμογή του Νόμου σε όλα τα άρθρα: «Κάποια από αυτά έχουν ξεκινήσει με την χορήγηση αδειών στους 17χρονους (με την προϋπόθεση να έχουν συνοδηγό άνω των 25 ετών, ο οποίος θα έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης για πέντε χρόνια). Ωστόσο, υπάρχουν άλλα θέματα που έχουν σχέση με τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών και την διαφάνεια. Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 θα πρέπει όλες οι υπηρεσίες Μεταφορών της χώρας, τα Κέντρα Θεωρητικής Εξέτασης, να είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα οπτικο-ακουστικά μέσα και υλικά. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορούν να διενεργηθούν εξετάσεις σε αυτές τις περιφέρειες. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μας έχει διαβεβαιώσει ότι έχει παραγγείλει τα μηχανήματα τα οποία αναμένονται στην Ρόδο και στα άλλα νησιά. Από εκεί και πέρα, το ενθαρρυντικό σενάριο που έχουμε, είναι ότι έχει εγκριθεί το κονδύλι από το υπουργείο Μεταφορών, προς το ΕΚΕΤΑ κι έχει αναλάβει το δικό του ινστιτούτο πληροφορικής και τεχνολογίας, ώστε να κατασκευάσει τις κάμερες με αντίστοιχες προδιαγραφές προκειμένου να γίνει η τοποθέτηση στα εκπαιδευτικά οχήματα, ώστε η όλη διαδικασία της πρακτικής εξέτασης, να καταγράφεται».
Ο κ. Πορτσέλλη διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα με τις λίστες αναμονής για να δώσουν εξετάσεις οι υποψήφιοι για διπλώματα όλων των κατηγοριών –και σε περίπτωση που εμφανιστεί κάτι τέτοιο, φεύγουν αμέσως κλιμάκια από την Ρόδο και μεταβαίνουν στα μικρά νησιά για να εξυπηρετήσουν τους υποψήφιους.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον συνολικό αριθμό διπλωμάτων οδήγησης (για όλες τις κατηγορίες) που εκδίδονται στην περιοχή, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου τόνισε τα εξής:
«Στη Ρόδο εκδίδονται από 2.500 – 3.000 άδειες οδήγησης (συνολικά για όλες τις κατηγορίες, δίκυκλα, αυτοκίνητα, επαγγελματικά κ.λπ.) ενώ στην Κω είναι από 1.000-1.500».