Τοπικές Ειδήσεις

Ξεκινούν αύριο στη Ρόδο οι εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Για πρώτη φορά, κοινή συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ και

Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής, σήμερα το βράδυ, στο κτίριο της

Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Το νησί της Ρόδου φιλοξενεί φέτος το υβριδικό Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που θα διεξαχθεί το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου, με θέμα “Περιφερειακή διακυβέρ-νηση-Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας” και με στόχο να αναδείξει τον ρόλο και την συμ-βολή των 13 Περιφερειών στην διαμόρφωση της Ελλάδας του μέλλοντος και στην απάντηση των προκλήσεων και των αλλαγών που υπαγορεύουν οι νέες συνθήκες.

 

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη, και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «Rodos Palace», με την συμμετοχή περισσοτέρων των 150 συνέδρων, με σημαντική εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεδομένου του γεγονότος ότι το φετινό συ-νέδριο της ΕΝΠΕ συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027. Παράλληλα, είναι το τελευταίο που πραγματοποιείται πριν από τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης τον Οκτώβριο του 2023, κατά συνέπεια και το τελευταίο με την σημερινή σύνθεση.

 

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμ-βουλίου της ΕΝΠΕ και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, στην αίθουσα εθιμοτυπίας, στο κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ θα συμμετέχει και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών του Ελληνι-κού Κοινοβουλίου, αντικείμενο της οποίας είναι η παρακολούθηση και ενημέρωση της Βουλής για τη λειτουργία των περιφερειακών οργάνων και ιδίως για ζητήματα σχεδιασμού και εφαρμογής της πολιτικής περιφερειακής ανάπτυξης.

 

Το συνέδριο θα ανοίξει το μεσημέρι της Πέμπτης, με την εναρκτήρια ομιλία του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος και θα προεδρεύσει των εργασιών και θα ακο-λουθήσει ο Δήμαρχος Ρόδου και Προέδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με κε-ντρική ομιλία και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βου-λής, Μάνος Κόνσολας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, η Πρόεδρος της Ομο-σπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, Βέτα Πανουτσάκου, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, Δημήτρης Μαραβέλιας καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Η κεντρική εισήγηση θα γίνει από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδο-νίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.

Το απόγευμα της πρώτη μέρας του συνεδρίου θα αναπτυχθεί η 1η Θεματική Ενότητα «Η μετάβαση των Περιφερειών στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση”, με την συμμετοχή στο πάνελ του Υπουργού Ψη-φιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη (διαδικτυακά), του Υφυπουργού Ειδικών Ψηφια-κών Έργων και Κτηματολογίου, Θεόδωρου Λιβάνη, καθώς και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Έρευνα και την Καινοτομία, Mariya Gabriel (μαγνητοσκοπημένο βίντεο).

Την Παρασκευή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα αναπτυχθούν δύο ακόμη θεματικές. Η πρώτη, «Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη» με τη συμμετοχή με-ταξύ άλλων του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη (διαδι-κτυακά) και η δεύτερη «Περιφερειακή Ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά εργαλεία», όπου θα συμμετά-σχουν ο Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Ανα-πληρωτής Υπουργός Οικονομικών (διαδικτυακά), ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάν-νης Τσακίρης (διαδικτυακά), ο Δημήτρης Σκάλκος, ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και ΕΣΠΑ και η Ευρω-παία Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira (μαγνητοσκοπημένο βίντεο).

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Παρασκευής με τοποθετήσεις συνέδρων και τα συ-μπεράσματα του συνεδρίου.

Επισυνάπτεται το πλήρες πρόγραμμα

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου