Τοπικές Ειδήσεις

Σημαντικό έργο επιτελεί το Δίκτυο κατά της Έμφυλης και Οικογενειακής Βίας Ρόδου

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών προκειμένου να αναδείξει το σημαντικό αυτό πρόβλημα με την παγκόσμια διάσταση.
Στερεότυπα και δυσλειτουργικές κοινωνικές αντιλήψεις «στιγματίζουν» ακόμα την σύγχρονη κοινωνία και δρουν αποτρεπτικά προκειμένου οι γυναίκες θύματα βίας να αναζητήσουν βοήθεια. Το «στίγμα» καθίσταται τόσο ισχυρό ,που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των θυμάτων σε επικίνδυνες καταστάσεις. Για τους λόγους αυτούς, υπάρχει μεγάλος «αόρατος αριθμός» περιπτώσεων κακοποίησης, οι οποίες δεν καταγράφονται πουθενά και δεν προσμετρούνται στα επίσημα στατιστικά.
Η μαύρη λίστα ωστόσο των γυναικοκτονιών μεγαλώνει, καθώς ήδη, στους πρώτους εννιά μήνες του 2022, 16 γυναίκες δολοφονήθηκαν από συζύγους ή συντρόφους τους, όπως συνέβη και το προηγούμενο έτος. Είναι αναγκαία η διαρκής ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα στερεοτυπικά πρότυπα και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις που τροφοδοτούν το φαινόμενο.
Στο πλαίσιο λειτουργίας του Δικτύου κατά της Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας Ρόδου προτεραιότητα αποτελεί η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα θέματα ισότητας, έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Το Δίκτυο απαρτίζεται από τα ακόλουθα συμβαλλόμενα μέρη: Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών), Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Επιτροπή Ισότητας των Φύλων (ΕΙΦ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κοινωνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου -Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Δωδεκανήσου της ΑΝ.ΔΩ. Α.Ε και Φιλότιμο Ίδρυμα. Αρωγοί του Δικτύου είναι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου με το Τμήμα Ενδοοικογενειακής βίας και η Α΄ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου με το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών οι εμπλεκόμενοι φορείς του Δικτύου σε συνεργασία αποφάσισαν να υλοποιήσουν τις ακόλουθες δράσεις:
-Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς το ευρύτερο κοινό στις 25 Νοεμβρίου από τα στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου, με διανομή φυλλαδίων στον πεζόδρομο Νικολάου Πλαστήρα από τις 9.30 π.μ.
-Εκδήλωση ενημέρωσης για τη διαχείριση φαινομένων Ενδοοικογενειακής και Έμφυλης Βίας με τίτλο: «Αφήνοντας πίσω το σκοτεινό μονοπάτι της κακοποίησης της γυναίκας: Οι επαγγελματίες της πρώτης γραμμής τοποθετούνται και προτείνουν», θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου στις 30 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, από τα μέλη του Δικτύου Έμφυλης και Ενδοοικογενειακής Βίας Δήμου Ρόδου.
-Καμπάνια ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας του νησιού, μέσω αφισών με μηνύματα κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε μέσα μαζικής μεταφοράς (Λεωφορεία ΡΟΔΑ, ΚΤΕΛ). Η συγκεκριμένη καμπάνια θα λάβει χώρα εντός του 2023.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την λειτουργία του Δικτύου στην Ρόδο και την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών οι εμπλεκόμενοι φορείς του Δικτύου παραχώρησαν χτες, συνέντευξη Τύπου.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πρωτογενούς Τομέα & Οικολογίας & Ισότητας Φύλων κα Ευδοκία (Κική) Πάττα – Αποστολίδη, τόνισε τα εξής:
«Θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα προς όλες τις γυναίκες, δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα στις γυναίκες που μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και μπορούμε να βοηθήσουμε σε ό,τι χρειαστεί».
Ακολούθως, η αντιπεριφερειάρχης Υγείας κα Χαρίκλεια Γιασιράνη, ανέφερε τα εξής: «Σήμερα ΔΕΝ είναι γιορτή. Είναι η μέρα που μας υπενθυμίζει, πόσα ακόμη πρέπει κάνουμε για να εξαλειφθεί το φαινόμενο της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικά μετά την πανδημία, έχουν δει πολλά περιστατικά την δημοσιότητα. Το Δίκτυο της Ρόδου είναι πρωτοποριακό σε όλη την χώρα και άρτια οργανωμένο. Ο στόχος όλων όσων συμμετέχουν, είναι η προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία για να γνωρίζει πού μπορεί να απευθύνεται μια γυναίκα που βρίσκεται υπό καθεστώς βίας. Εκείνο που έχει σημασία είναι η ενημέρωση. Υπάρχει βοήθεια, είναι εντελώς δωρεάν στις δύο υπέροχες δομές που έχουμε στην Ρόδο (Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ρόδου) τα οποία έχουν εκπληκτικά αποτελέσματα. Μέχρι σήμερα, 1.200 γυναίκες, έχουν επωφεληθεί από τα κέντρα σε Ρόδο, Κω και Σύρο (στην ΠΝΑι) ενώ περίπου 100 γυναίκες έχουν φιλοξενηθεί στον Ξενώνα. Το ζητούμενο είναι ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ και οι γυναίκες να έχουν ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν».
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης, τόνισε πως η σύσταση του Δικτύου είναι μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για τα δεδομένα της χώρας, ενώ έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα: «Η συμμετοχή του ΔΣΡ συνίσταται στην παροχή συμβουλών προς τους φορείς, τα κέντρα και τις γυναίκες που είναι θύματα βίας. Το πρόβλημα είναι περίπλοκο και δεν αντιμετωπίζεται απόλυτα από το νομοθετικό πλαίσιο –αν και είναι σύγχρονο. Δυστυχώς, η βία δεν είναι εύκολο να αποτραπεί αλλά συνεχίζουμε…».
Η προϊσταμένη του γραφείου ενδοοικογενειακής βίας της Α’ Διεύθυνσης Δωδεκανήσου υπαστυνόμος Α’ κα Αγγελική Γιούργη ανέφερε τα εξής:
«Η ΕΛ.ΑΣ. και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, συμβάλλουμε επικουρικά σε αυτό το σπουδαίο έργο του Δικτύου το οποίο έχει ενώσει όλους τους φορείς για έναν κοινό σκοπό. Ο ρόλος της ΕΛΑΣ είναι ούτως ή άλλως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, με αίσθημα ευαισθησίας και επαγγελματικού καθήκοντος. Κατανοούμε το αίσθημα φόβου που κατέχει το θύμα και όταν έρχεται στα Αστυνομικά Τμήματα για να υποβάλει την μήνυση, συλλέγουμε όλο το προανακριτικό υλικό το οποίο διαβιβάζουμε στην Εισαγγελία για τα περαιτέρω. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη του Δικτύου η οποία θωρακίζει την τοπική μας κοινωνία. Το θύμα μπορεί να σπάσει την σιωπή, να μιλήσει, και να είναι σίγουρο ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα το ακούσουν και θα το βοηθήσουν».
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της εκπροσώπου της ΑΝΔΩ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ κλείνοντας η κα Πάττα τόνισε ότι οι δομές που υπάρχουν στην Ρόδο λειτουργούν πολύ καλά εδώ κι ένα χρόνο:
«Γίναμε μια γροθιά για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βίας πιο άμεσα. Τα τελευταία χρόνια, βοηθήθηκαν από τις δομές μας 500 περίπου γυναίκες ενώ το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ρόδου έχει καταρτισμένο προσωπικό (με ψυχολόγο, κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους κ.λπ.) Επιπλέον, αν χρειαστεί, το θύμα θα φιλοξενηθεί στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών (μαζί με τα παιδιά της) και θα στηριχθεί για να βρει δουλειά και οικία. Τώρα, φιλοξενούνται στον Ξενώνα μαζί με τις μητέρες 12 παιδιά –τα οποία βοηθάμε και με δασκάλους. Ο χώρος είναι απόρρητος και φυλάσσεται.
Από την άλλη, το Συμβουλευτικό Κέντρο στεγάζεται στην οδό Άννης Μαρίας 52 (όπου έγιναν και πρόσφατα τα εγκαίνια). Είναι γραφεία που διαθέτουν ασφάλεια και μπορεί να υποδεχτεί τις γυναίκες της Ρόδου, που έχουν προβλήματα και θέλουν συμβουλές».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου