Στη Ρόδο βρέθηκε χθες Δευτέρα ο πρέσβης της Ινδονησίας στην Ελλάδα Bebeb Djundjunan ο οποίος συνάντησε τον δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, ενώ είχε συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου.
Στη συνάντηση με τον δήμαρχο, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας & του Ναυτικού Δικαίου, κ. Ιωάννης Σεϊμένης, ο διευθυντής κ. Νίκος Σκούρτος, ο κ. Σάββας Παυλίδης, μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου, ο διοικητικός προϊστάμενος κ. Σπύρος Λούπης καθώς επίσης ο αντιδήμαρχος κ. Κώστας Ταρασλιάς και η σύμβουλος του Δήμου Ρόδου σε θέματα πολιτισμού και διεθνών σχέσεων, κα Δέσποινα Χατζηδιάκου.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Καμπουράκης συζητήθηκαν οι ομοιότητες της Ελλάδας και της περιοχής μας με την Ινδονησία, και αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά εκείνα που συνθέτουν την έννοια της «νησιωτικότητας» και τις προκλήσεις που απορρέουν από τον κατακερματισμό του νησιωτικού χώρου. Γενικότερα, αναπτύχθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που σχετίζονται κυρίως με πολιτιστικές και ακαδημαϊκές ανταλλαγές και εξετάστηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο αμοιβαίων επωφελών συνεργειών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδονησία είναι νησιωτικό κράτος της Νοτιοανατολικής Ασίας, που απαρτίζεται από 17.508 νησιά, μοιράζεται, συνεπώς αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα που είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη με τόσο έντονα χαρακτηριστικά πολυνησίας.
Στην σύσκεψη εργασίας στην αίθουσα Εθιμοτυπίας του Δημαρχείου βασικό αντικείμενο συζήτησης του πρέσβη με τη διοίκηση του Ινστιτούτου ήταν σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η Ροδιακή Ακαδημία που από το 1996 διοργανώνει στη Ρόδο σε διεθνή συνεργασία με σημαντικά ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού, το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (University of Virginia School of Law, ΗΠΑ), το Ίδρυμα Max Planck για τη Διεθνή Ειρήνη και το Κράτος Δικαίου (the Max Planck Foundation for International Peace and the Rule of Law, Γερμανία), το Ολλανδικό Ινστιτούτο για το Δίκαιο της Θάλασσας (the Netherlands Institute for the Law of the Sea), το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, το Ινστιτούτο του Δικαίου της Θάλασσας της Ισλανδίας (Law of the Sea Institute of Iceland), το Κέντρο Διεθνούς Δικαίου του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης (the Centre for International Law of the National University of Singapore) και (από το 2021) και τη Σχολή Επιστημών της Θάλασσας και Μηχανικής των Ωκεανών του Πανεπιστημίου του New Hampshire, Η.Π.Α. (School of Marine Science and Ocean Engineering).
Η Ροδιακή Ακαδημία προσφέρει στη Ρόδο κάθε χρόνο ένα «εξέχον» πρόγραμμα τριών εβδομάδων στο δίκαιο της θάλασσας και σε θέματα διαχείρισης των θαλασσών και των ωκεανών του πλανήτη, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει μέχρι σήμερα 998 φοιτητές από περισσότερες από 120 χώρες.
Λόγω της Ροδιακής Ακαδημίας το Ινστιτούτο έγινε γνωστό έως την Ινδονησία και ερευνώνται τρόποι συνεργασίας και σύμπραξης σε διάφορα άλλα επίπεδα, πέρα από την ακαδημία.