Μέσω… Τιράνων συνεχίζονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, με τις «ευλογίες» και της Ελλάδας.
Στην πρωτεύουσα της Αλβανίας θα μεταβεί σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων. Είναι η πρώτη Σύνοδος που θα λάβει χώρα σε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρα της περιοχής, την ώρα πάντως που η ένταση μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο έχει αναζωπυρώσει. Παρά τις αρχικές απειλές, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάντερ Βούτσιτς τελικά θα παρευρεθεί στη Σύνοδο, αν και διαφωνεί έντονα με το διορισμό του Σέρβου Κοσοβάρου, Νέναντ Ρασίσι (που δεν είναι της επιρροής του Βελιγραδίου) ως υπουργού στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου.
Σύμφωνα με ανώτερο ευρωπαίο αξιωματούχο, κύρια μηνύματα της συνεδρίασης θα είναι η επιβεβαίωση της ενταξιακής προοπτικής όλων των εταίρων και η έκκληση για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι συμφωνίες για κοινή περιφερειακή αγορά και για κινητικότητα που αποτελούν πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και θέματα νεολαίας.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της ευρύτερης περιοχής και επιδιώκοντας τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει ήδη πολιτική συμφωνία με τη γείτονα χώρα για παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ υπήρξαν σχετικές συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με την Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τσάκα, την περασμένη Παρασκευή. Και αυτό, ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για πιέσεις της Άγκυρας στην αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία.
Ασφάλεια και σταθερότητα
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «η Ελλάδα έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι οι συμφωνίες στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και της συνεννόησης γειτονικών χωρών συμβάλλουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, την Πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας Lindita Nikolla, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας Bajram Begaj και τον ομόλογό του, Edi Rama. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας που παραθέτει ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης.
Αύριο, δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Αλβανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά (Φοινίκη) και τη Δερβιτσάνη (Δρόπολη) για να συναντήσει και να μιλήσει με μέλη της ελληνικής μειονότητας και απλούς πολίτες. Στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων με την Αλβανία, η Ελλάδα επιδιώκει να προωθήσει τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και να συνδράμει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και στην ευημερία αυτής, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα από τους φανατισμένους εθνικιστές Αλβανούς.
Η τελευταία επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού σε περιοχές που κατοικεί η ελληνική εθνική μειονότητα ήταν αυτή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 31 χρόνια πριν, τον Ιανουάριο του 1991, στη Δερβιτσάνη.
Πηγή euro2day.gr