Αποστομωτικός προς τους επικριτές της Κυβέρνησης σε όσους τη χαρακτηρίζουν “ως εντολοδόχο” είναι ο επικεφαλής ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανόλης Κεφαλογιάννης.” Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι στον κηπουρό του, αλλά στον αρχηγό του κόμματος που έχει τη Δεδηλωμένη στην Ελληνικής Βουλής”.
Ταυτόχρονα δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις “«σειρήνες» του λαϊκισμού” και αναφερόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε: “Δεν έχει σαφές και αξιόπιστο πρόγραμμα. Άλλα λέει η ομάδα Τσίπρα και άλλα η Αριστερή Πρωτοβουλία και οι συνιστώσες. Το χειρότερο, όμως, είναι η επικίνδυνη διγλωσσία του επικεφαλής του. Άλλα στην Ελλάδα, άλλα στην Ευρώπη”. Ακολουθεί η ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κεφαλογιάννη στο www.marketnews.gr
Ερ. Η ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ολοκληρώθηκε – κατά κοινή ομολογία- με απόλυτη επιτυχία. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των Ελλήνων ευρωβουλευτών ώστε να κρατηθεί “αμείωτο” το ενδιαφέρον των ευρωπαίων ηγετών για να επιτευχθεί στο ακέραιο η αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας?
Πράγματι, στη συνεδρίαση απολογισμού της Ελληνικής προεδρίας σχεδόν το σύνολο των Ευρωπαίων συνεχάρη τη χώρα μας για την επιτυχημένη προεδρία της και χαιρέτησε τις προσπάθειες του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Στη διάρκεια της Προεδρίας μας ολοκληρώθηκαν ή προχώρησαν σημαντικά θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η τραπεζική ενοποίηση, η υλοποίηση προγραμμάτων για την ανεργία και το μεταναστευτικό. Παραφωνία στο ευνοϊκή για τη χώρα μας συγκυρία η προσπάθεια κάποιων Ελλήνων ευρωβουλευτών να μεταφέρουν «κλίμα» Αθηνών στο Στρασβούργο. Προσπάθεια που αποδοκιμάστηκε από πολλούς Ευρωπαίους ευρωβουλευτές και προκάλεσε την προσωπική μου παρέμβασή, ζητώντας να αφήσουμε στην Αθήνα τα εσωτερικά μας προβλήματα. Πιστεύω ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας θα μας «βαρεθούν αφόρητα» αν προχωρήσουμε με αυτές τις τακτικές. Αντίθετα, θα τους κρατήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον αν στηρίζουμε με ενωτικό πνεύμα θέματα που ευνοούν τη χώρα μας.
ΕΡ. Πιστεύετε πως μπορείτε να πετύχετε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη σύνδεση ελληνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και πως?
Οι Έλληνες πολίτες αλλά και οι συνάδελφοι μας στο εθνικό κοινοβούλιο, πρέπει να ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Γιατί οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου θα επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή των Ευρωπαίων αλλά και των ελλήνων πολιτών τα επόμενα 5 χρόνια. Γι΄ αυτό σκοπεύουμε να είμαστε σε διαρκή επαφή με την ελληνική Βουλή και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής.
Ερ. Ποιές είναι οι προσωπικές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξετε για την εξωστρέφεια της οικονομίας της χώρας μας;
Η απάντηση βρίσκεται στο δίπολο «εξωστρέφεια και καινοτομία» που θα ενισχύσει την ελληνική ανταγωνιστικότητα και θα πρέπει να υποστηρίξουμε δράσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια ανακτά με σταθερά βήματα την αξιοπιστία της στην Ευρώπη. Σταμάτησε μετά από τριάντα χρόνια να θεωρείται ποινικά κολάσιμο αδίκημα το «επιχειρείν». Η χώρα μας με αργά αλλά σταθερά βήματα αναπτύσσεται. Ο Τουρισμός μας φέτος θα κάνει νέο ρεκόρ αφίξεων.
Ερ: “Οι σειρήνες” στη “Βαβέλ” στην εσωτερική πολίτική σκηνή σας ανησυχούν ?
Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι «σειρήνες» του Λαϊκισμού. Που άρχισαν να ανθίζουν από τη χαμένη για την οικονομία δεκαετία του ΄80 και που τα τελευταία χρόνια θέριεψαν. Ο τερματισμός της κρίσης και η ανάκαμψη της οικονομίας μας είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάζουμε σελίδα.
Ερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην κερδίζει στα ποσοστά του και ταυτόχρονα “άλλες” πολιτικές κινήσεις-ρεύματα να αναπτύσσονται στο εσωτερικό και προς το εξωτερικό της Ελλάδας, χωρίς προγράμματα. Ποιο πιστεύετε ή διαβλέπετε πως θα είναι το μέλλον τους ?
Δυστυχώς για τη χώρα μας, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σαφές και αξιόπιστο πρόγραμμα. Άλλα λέει η ομάδα Τσίπρα και άλλα η Αριστερή Πρωτοβουλία και οι συνιστώσες. Το χειρότερο, όμως, είναι η επικίνδυνη διγλωσσία του επικεφαλής του. Άλλα στην Ελλάδα, άλλα στην Ευρώπη. Άλλα στο κόμμα άλλα στην κοινωνία. Ο ελληνικός λαός τα βλέπει και τα αξιολογεί. Όπως βλέπει και αντιλαμβάνεται την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για τον τερματισμό της κρίσης.
Ερ. Δείχνει πως είναι “ανοιχτό” το θέμα των πρόωρων εκλογών λόγω του αδιεξόδου στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποια είναι η προσωπική άποψη?
Μία από τις κορυφαίες διαδικασίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μία διαδικασία συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη του Συντάγματός μας γίνεται δυστυχώς, εδώ και χρόνια, στα χέρια πολιτικών καιροσκόπων όπλο πολιτικού εκβιασμού με στόχο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το ζήσαμε το 2009. Δεν θα το ζήσουμε το 2015. Η παρούσα Βουλή και θέλει και μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.
Ας το καταλάβουν, επιτέλους, κάποιοι. Οι εκλογές πρέπει να γίνονται στο τέλος κάθε τετραετίας.
Ερ. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναλάβει το σύνολο των στελεχών του κόμματός σας, ώστε οι ψηφοφόροι της ΝΔ να γυρίσουν “πίσω” ?
Ο «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων δεν γίνεται με ευχολόγια. Η κοινωνία πρέπει να βιώσει ότι οι θυσίες που έκανε δεν πήγαν χαμένες. Ότι η Ελλάδα αλλάζει και πάει μπροστά. Ότι τα βάρη κατανέμονται με δικαιοσύνη και ότι υπάρχει δείκτη προστασίας για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας. Γι΄αυτό τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση όλες οι προσπάθειες μας θα πρέπει να έχουν στόχο την καλυτέρευση της πραγματικής οικονομίας και την υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ερ. “Αποκρατικοποιήσεις – απελευθέρωση ενέργειας / μικρή ΔΕΗ – λιμάνια – Αεροδρόμιο Ελληνικού – ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης – έργα υποδομής σε Μακεδονία, Θράκη, Θράκη, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, νησιά Αιγαίου – Ιουνίου”. Όλα τα παραπάνω παραμένουν ανοιχτά. Με ποιο τρόπο μπορεί να επισπευστούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη συνολική ανάπτυξη της Ελλάδας ?
Νομίζω ότι τα περισσότερα από όσα αναφέρετε παραπάνω έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αλλά ασφαλώς, δεν υπάρχει ανάπτυξη από τον «καναπέ». Πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις χωρίς να υπολογίζουμε στο λεγόμενο πολιτικό κόστος ή στις αντιδράσεις προνομιούχων συντεχνιών.
Ερ. Σήμερα που βρίσκεστε στο ευρωκοινοβούλιο και -προσωπικά εσείς ο ίδιος- γνωρίζετε την αναγκαιότητα επίλυσης καίριων εθνικών θεμάτων, όπως το “Μακεδονικό”, ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που θα αναπτύξτε για τη “δίκαιη” επίλυση του θέματος ?
Όσο η γειτονική χώρα επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει καμία λύση στο θέμα της ονομασίας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση από την εποχή της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Μία ονομασία για όλες τις χρήσεις και όχι ως όχημα αλυτρωτισμού.
Ερ. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι και η ΝΔ, μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τη χώρα μας και πως ?
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η λύση στην κρίση, όχι η αιτία της. Θέλουμε η Ευρωπαϊκή οικονομία να δημιουργήσει νέα ανάπτυξη και δουλειές. Οι νέοι άνθρωποι – αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες – θα πρέπει να μπορούν να κοιτάζουν το μέλλον τους ξανά, με αυτοπεποίθηση. Θέλουμε να ζήσουμε με ελευθερία, αξιοπρέπεια και ανάπτυξη. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε χρέος, το οποίο τα παιδιά μας θα υποχρεωθούν να πληρώσουν.
Σήμερα, και κάθε μέρα, εργαζόμαστε για να οδηγήσουμε την Ευρώπη έξω από την κρίση. Το 2009 και 2010, το ΕΛΚ οδήγησε τις κυβερνήσεις να αντιδράσουν γρήγορα και αποφασιστικά, γλιτώνοντας την Ευρώπη από το χείλος της καταστροφής. Το 2011 και 2012, κρατήσαμε ενωμένη την ευρωζώνη, με την Ελλάδα πλήρες μέλος της και ηγηθήκαμε της οργάνωσης για την ανάκαμψη. Τώρα θέτουμε την ατζέντα για την οικονομική αναδιάρθρωση, την ανάπτυξη με εξορθολογισμένο προϋπολογισμό, και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στα Κράτη – Μέλη.
Το να βρει κανείς λύση στην κρίση, σημαίνει να κάνει σκληρές επιλογές. Στη διάρκεια της κρίσης, το ΕΛΚ αποδείχθηκε ως το κόμμα της υπεύθυνης διακυβέρνησης. Όσο οι άλλοι μιλούσαν, εμείς δράσαμε. Οι πολιτικές μας πήγασαν από την κρίση. Οι πολιτικές του «ξοδεύω τώρα και πληρώνω μετά» των πολιτικών μας αντιπάλων προκάλεσαν την κρίση εξαρχής, και αύξησαν τον κίνδυνο επέλευσης μιας άλλης κρίσης τελικά.
Θέλουμε οι άνθρωποι να ζουν σε ένα ασφαλές και σταθερό κόσμο, με ελευθερία, αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ανάπτυξη. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να κάνουμε τις σωστές επιλογές τώρα, και να ανανεώσουμε το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ μας. Θέλουμε όλοι οι Ευρωπαίοι να υπερηφανεύονται για το από πού προερχόμαστε, και πού πηγαίνουμε. Η Ευρώπη έχει αναγεννηθεί από τις στάχτες της πολλές φορές στο παρελθόν, και έτσι θα κάνει και πάλι.
Ερ. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχει τεράστια φορολογία. Από τη θέση που βρίσκεστε σήμερα μπορείτε να κάνετε ενέργειες ώστε να μειωθούν οι φόροι στους έλληνες πολίτες και ο έλληνας επιχειρηματίας – φυσικό πρόσωπο να ξαναποκτήσει την επαγγελματική του αξιοπρέπεια και να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία ?
Ήδη ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει σταδιακή μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης,
Γιατί τώρα, λοιπόν, είναι ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη που σημαίνει, να αρχίσουμε να μειώνουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα πλεονάσματα που πετύχαμε. Αλλά κάθε χρονιά που περνάει από εδώ και μπρος, οι φόροι πρέπει να υποχωρούν.
-«Flat rate tax» στο 15%.
-Ανώτατος συντελεστής εισοδήματος φυσικών προσώπων 33%.
-Μείωση του ΦΠΑ σε πολλούς κλάδους από το 23% που είναι σήμερα στο 15%.
-Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.
-Περιορισμός και εντέλει εξάλειψη του φόρου αλληλεγγύης.
-Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.
Ερ. Κύριε Κεφαλογιάννη, τελικά για όλα τα παραπάνω ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις η ελληνική κυβέρνηση ή η Τρόικα ?
“Σας” κατηγόρησαν ως “εντολοδόχο κυβέρνηση” τι απαντάτε στους επικριτές σας ?
Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης την δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι στον κηπουρό του, αλλά στον αρχηγό του κόμματος που έχει τη Δεδηλωμένη στην Ελληνικής Βουλής. Σε όλους αυτούς που «συντηρούνται στη ζωή» από τα μνημόνια έχω να πω ότι δυστυχώς γι΄ αυτούς το πρόγραμμα τελειώνει το Δεκέμβριο και η τρόικα μας αποχαιρετά. Και όσο η χώρα θα παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα (και από το 2015 και δημοσιονομικά πλεονάσματα) δηλαδή δεν θα έχει ανάγκη πλέον από δανεικά δεν θα έχει κανένας να της επιβάλλει τίποτα.
marketnews.gr