Πραγματοποιήθηκαν χτες, οι εργασίες της 12ης Συνεδρίασης, της Επιτροπής Παρακολούθησης, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’.
Το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κ. Γιώργος Στύλιος, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, η γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Κ. Αντώνης Καμπουράκης, δήμαρχοι της περιοχής και αντιπεριφερειάρχες, ενώ στις εργασίες συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Filip Busz κ.ά.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός ΑΑΤ κ. Γιώργος Γεωργαντάς δεν ήρθε στην Ρόδο, γιατί είναι εισηγητής στην ολομέλεια της Βουλής για τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2023.
Ο ΥΦ/ΓΟΣ Γ. ΣΤΥΛΙΟΣ
Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο υφυπουργός ΑΑΤ κ. Γιώργος Στύλιος, υπογράμμισε τα εξής:
«Είναι χαρά μας που πραγματοποιείται στην Ρόδο, η 12η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 που αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο του ΥΠΑΑΤ με το οποίο στηρίζουμε τον Πρωτογενή Τομέα της χώρας αλλά και τον Δευτερογενή Τομέα (τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας). Είναι αλήθεια ότι στα τελευταία χρόνια, δοκιμαστήκαμε από εξωγενείς κρίσεις όπως είναι η επισιτιστική, η ενεργειακή, η πανδημία. Η ελληνική κυβέρνηση, απέδειξε στην πράξη ότι βρίσκεται δίπλα στους πολίτες, δίνοντας στην κυριολεξία στήριξη και στον αγροτικό τομέα ύψους 1 δις. ευρώ –συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ για τις διάφορες ζημιές που έχουν προκληθεί. Στόχος μας, είναι να δημιουργήσουμε έναν Πρωτογενή Τομέα, που θα μπορεί να εγγυηθεί το εισόδημα των γεωργών και των κτηνοτρόφων της χώρας μας, καθώς και την επισιτιστική επάρκεια και την αδιατάραχη λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό και αξιοποιούμε τα χρήματα του Προγράμματος, ώστε ο Πρωτογενής Τομέας θα είναι πράσινος, βιώσιμος, ψηφιακός, ανθεκτικός, καινοτόμος και ανταγωνιστικός. Θέλουμε να πάμε με αυτό τον στόχο στην επόμενη μέρα, με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα μπορεί να εγγυηθεί την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Έχουμε επιτύχει το εξής: ενώ η ΚΑΠ μειώθηκε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες 8-12%, στην Ελλάδα δεν σημειώθηκε αυτό. Συνεπώς έως το 2027 έχουμε περισσότερους πόρους (13 δις ευρώ για ενισχύσεις και 6 δις ευρώ για αναπτυξιακό σκέλος της ΚΑΠ συν 2 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας)».
Σε ερώτηση σχετικά με τις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ρόδο, ο κ. Στύλιος δήλωσε πως είδε τον περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκο από τον οποίο ενημερώθηκε για τα ζητήματα του Πρωτογενή Τομέα στην περιοχή, ενώ επρόκειτο να γίνουν συναντήσεις με αλιείες και επισκέψεις σε υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στην Ρόδο (στο Κτηνιατρικό Εργαστήριο και στο ΚΕΠΠΥΕΛ – Κέντρο Ελέγχου Πιστοποίησης Πολλαπλασιαστικού Υλικού & Ελέγχου Λιπασμάτων).
Σχετικά με το ενδεχόμενο αξιοποίησης των ακινήτων της Βάρης και του Καλαμώνα, ο κ. Στύλιος τόνισε τα εξής: «Είμαστε σε συνεργασία με την ΠΝΑι, με τον Δήμο Ρόδου και με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ. Έχουμε ξεκινήσει την διαδικασία κάποιων οικονομοτεχνικών μελετών ώστε βάσει της νομοθεσίας να προχωρήσουμε σε παραχώρηση και στη συνέχεια σε αξιοποίησή τους» -αν και δεν έδωσε κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα.
Ο Δ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ
Μιλώντας ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, τόνισε τα εξής:
«Είναι μια σημαντική μέρα για το Νότιο Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έχουμε την πρώτη συνεδρίαση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027 που θα είναι η εφαρμογή του προηγούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στην νέα Προγραμματική Περίοδο. Παράλληλα, έχουμε την 12η Επιτροπή Παρακολούθησης, του τρέχοντος προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πρόγραμμα όχι μόνον δεν ‘υποφέρει’ από άποψη απορροφήσεων, αλλά είναι σε πολύ καλή πορεία. Θα ξεπεράσουμε το 1,3 δις ευρώ σε απορρόφηση –ενώ το προηγούμενο ρεκόρ (του 2021) ήταν 750 εκ. ευρώ. Συνεπώς, οι αγρότες και γενικά ο Πρωτογενής Τομέας πρέπει να είναι ικανοποιημένοι αφού τα χρήματα που έρχονται από την Ε.Ε. διατίθενται με διαφανή τρόπο εκεί που πρέπει».
Ο ίδιος, αναφέρθηκε ακόμη στην τεχνική συνάντηση που προηγήθηκε την Τετάρτη στην ΠΝΑι ενώ επίκειται ακόμη μία, σήμερα το πρωί στο περιφερειακό μέγαρο με αντικείμενο τις υποδομές και ίσως επισκέψεις στο Φράγμα της Κρητηνίας και της Απολακκιάς. Επιπλέον θα γίνει διαδικτυακή συνεδρίαση με περιφερειάρχες και δημάρχους προκειμένου να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης υφιστάμενων αγροτικών υποδομών (φράγματα και λιμνοδεξαμενές) αλλά και να εξεταστούν νέα έργα.
Σε ερώτηση σχετικά με την ΠΝΑι, ο κ. Παπαγιανίδης δήλωσε ότι η περιοχή καταγράφει πολύ καλές απορροφήσεις, ενώ υπάρχουν και πολλά τοπικά αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι καλής ποιότητας.
Η ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ
Η κα Χριστιάνα Καλογήρου για την Συνεδρίαση δήλωσε τα ακόλουθα:
«Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνει εξαιρετικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και στήριξης των αγροτών μας –αλλά και μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για τις ελληνικές περιφέρειες. Ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να χρηματοδοτηθούν δράσεις, οι οποίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, δράσεις βιωσιμότητας, δράσεις οι οποίες γυρίζουν την παραγωγή μας προς την βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία – μελισσοκομία. Εκεί ακριβώς είναι το μέλλον, αφού δίνουμε την δυνατότητα να παραχθούν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, που πολλές φορές έχουν φαρμακευτική εφαρμογή. Η χρηματοδότηση για τις βιολογικές καλλιέργειες είναι από τις κυρίαρχες στοχεύσεις μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τους φορείς, για να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό για τους αγρότες μας. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές αλλά υπάρχει μια μαγική λέξη: συνεργασία!».
Σε ερώτηση εάν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα στα νησιά, η κα Καλογήρου ήταν κατηγορηματική: «Πιστέψτε με, έχει εξαιρετικές προοπτικές –ίσως και περισσότερες από ό,τι στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Τα νησιά, προστατεύουν την παραγωγή που έχει ειδικά χαρακτηριστικά συνυφασμένα με τα χαρακτηριστικά του τόπου (κλίμα, βλάστηση, βιοποικιλότητα). Το προϊόν που παράγεται στα νησιά είναι από μόνο του Brand Name. Όλα αυτά δίνουν την δυνατότητα ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα στα νησιά μας να συνδεθεί και με τον Τουρισμό. Εδώ υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: ενώ στην ηπειρωτική Ελλάδα, ο αγροτικός τομέας έχει αναπτυχθεί και πρέπει να συνδεθεί ο Τουρισμός, στα νησιά ισχύει το αντίθετο. Με δεδομένη την ανάπτυξη του Τουρισμού, έρχεται ο αγροτικός τομέας να δώσει τα προϊόντα που θα αποτελέσουν πρεσβευτές της χώρας μας. Όλα αυτά δένουν και με τον βιωματικό Τουρισμό (οινοποιεία, παραγωγικές μονάδες, ελαιοτριβεία, τυροκομεία κ.λπ.).
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, επεσήμανε τα εξής:
«Με πολλή χαρά, η Ρόδος φιλοξενεί τη 12η Συνεδρίαση, της Επιτροπής Παρακολούθησης, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, και θέλω να καλωσορίσω όλους τους συμμετέχοντες. Η σωστή απάντηση στις προκλήσεις, που βιώνουμε, είναι η Ανάπτυξη. Η Συνένωση των Παραγωγικών Δυνάμεων, για την Αξιοποίηση Συγκριτικών Πλεονεκτημάτων, και για την επίτευξη Αποτελεσμάτων, με Αξία για την Οικονομία, και την Κοινωνία. Η στήριξη της Πρωτογενούς παραγωγής, η εξωστρέφεια για τα προϊόντα μας, η υψηλή αξία της μεσογειακής διατροφής και η διασύνδεση με τον τουρισμό, και τη φιλοξενία, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, σε όλη την Ελλάδα, με συνέπεια, και με στόχευση, στα Τοπικά Πλεονεκτήματα. Για να φέρουμε ακόμη πιο κοντά, τον Ελληνικό Τουρισμό, με την Ελληνική Παραγωγή, δημιουργώντας ευκαιρίες συνεργειών, και συνεργασιών, μεγάλης κλίμακας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ σημαντικό, πως το ξενοδοχείο, γίνεται το όχημα για την ανάδειξη της ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής, όπως και της αξίας, του διατροφικού μας πολιτισμού. Η Γαστρονομική Εμπειρία, ως αναπόσπαστο μέρος, της Τουριστικής Εμπειρίας, αφενός εμπλουτίζει το τουριστικό μας προϊόν, αφετέρου δημιουργεί ευκαιρίες εξωστρέφειας, των τοπικών προϊόντων, σε διεθνείς αγορές. Η επένδυση, στην ξεχωριστή, γαστρονομική ταυτότητα, κάθε προορισμού, και η διασύνδεση της φιλοξενίας, με τη πρωτογενή παραγωγή κάθε τόπου, μπορεί, και πρέπει να είναι, αναπόσπαστο μέρος, της Εθνικής Στρατηγικής, για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη, με Οφέλη για όλους.
Αυτό το πλαίσιο, που μόλις περιέγραψα, συνιστά βασική προτεραιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόσο, στο επίπεδο του νησιού της Ρόδου, όσο και όλων των νησιών, της περιοχής μας, όπως εκφράζεται, μέσα από την Περιφερειακή Ένωση, των Δήμων Νοτίου Αιγαίου, στην οποία έχω την τιμή να ηγούμαι, ως πρόεδρος. Στόχος μας είναι, να ξεκλειδώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες, της πρωτογενούς παραγωγής, και να διασφαλίσουμε, το καλύτερο δυνατό επίπεδο διαβίωσης, για τους αγρότες, των νησιών μας. Οι άνθρωποι υπάρχουν, οι δυνατότητες υπάρχουν, η παράδοση είναι με το μέρος μας, και μπορούμε να πετύχουμε, πραγματικά σπουδαία αποτελέσματα.
Γι’ αυτό, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που θα έχουμε σήμερα την ευκαιρία, να ενημερωθούμε αναλυτικά, για τις σημαντικές επιδόσεις, του ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) 2014-2022, και τη συμβολή του στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, και μάλιστα, κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, που διαμορφώνουν οι πολλαπλές κρίσεις, των τελευταίων ετών.
Το στοίχημα της αγροτικής ανάπτυξης, είναι Εθνικό στοίχημα. Και ΔΕΝ μπορούμε να το κερδίσουμε, παρά μόνον, με όραμα, σχέδιο και σκληρή δουλειά. Η οπισθοδρόμηση, η αδράνεια, και η εγκατάλειψη της περιφέρειας, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και οι απαντήσεις ΔΕΝ είναι ίδιες, με αυτές που δίνονταν, πριν από δέκα, είκοσι, ή τριάντα χρόνια. Χρειαζόμαστε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, για την αγροτική οικονομία, που βασίζεται στην καινοτομία, την ανάπτυξη ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και την σύνδεση με την αγορά μέσω της μεταποίησης, της πιστοποίησης και της διείσδυσης σε νέες αγορές. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο, που θα σέβεται το περιβάλλον και θα προωθεί τη βιωσιμότητα. Χρειάζεται, να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στις ικανότητες, και τις δεξιότητές του. Σε αυτά τα μεγάλα ζητούμενα, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Π.Α.Α. 2014-2020, έχει δώσει απαντήσεις, μέσα από εμβληματικές δράσεις και καλές πρακτικές. Γι’ αυτό, και είναι ανάγκη, η μεταρρυθμιστική λογική, στις παρεμβάσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, να αποτελέσει τη βάση, και για την επόμενη περίοδο, όπως προωθείται μέσα από το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) 2023-2027. Είναι ανάγκη, να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία, κάθε πλεονέκτημα, κάθε ευρώ. Μ’ αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης, και πιστεύω ακράδαντα, πως τα συμπεράσματά της, θα συμβάλουν αποφασιστικά στην δρομολόγηση τού καλύτερου αύριο που δικαιούται και που αξίζει ο αγροτικός κόσμος. Με δράσεις και παρεμβάσεις, που θα δοκιμάζονται, και θα επιβεβαιώνονται στο πεδίο της παραγωγικής και ανταγωνιστικής βάσης. Στο πεδίο της κοινωνικής ευημερίας. Στο πεδίο της ανθεκτικότητας και του δυναμισμού, τής αγροτικής οικονομίας. Στο πεδίο της ικανότητας να δημιουργούνται νέες παραγωγικές ευκαιρίες και να επεκτείνεται η Ελληνική Αγροτική παρουσία, στις διεθνείς αγορές».