Η Γαλλίδα φιλόσοφος Σιμόν Βέιλ, έλεγε ότι «το να έχεις ρίζες είναι ίσως η πιο σημαντική και η πιο παραγνωρισμένη ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής». Και οι άνθρωποι της ομογένειας, οι απανταχού Ελληνες αναγνωρίζοντας την αξία της επαφής με τον τόπο και τις ρίζες του, φροντίζουν να τις κάνουν πιο ισχυρές με κάθε τρόπο…
Ο πάντα δραστήριος Παρροδιακός Σύλλογος Αμερικής «Απόλλων» με πρωτοπόρο τον καθηγητή Ηλία Τομάζο, συνεπικουρούμενο από τα εκλεκτά μέλη του Δ.Σ. Νίκο Καρτάλη, Χρυσόστομο Μιχαλάκη, Χριστίνα Καπόλη και Βασίλειο Αγγελή, κατάφεραν όχι μόνο να διατηρήσουν και να ενδυναμώσουν τις δικές τους ρίζες, αλλά και να θέσουν τα θεμέλια για τις ρίζες των επόμενων γενιών για τα Ροδιτόπουλα σε κάθε γωνιά της γης, δημιουργώντας ένα σημείο αναφοράς στο νησί των προγόνων τους.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου θα λειτουργήσουν στο νησί μας κατασκηνώσεις για τα Ροδιτόπουλα της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ευρώπης ή όπου αλλού στη γη και με μέριμνα του Παρροδιακού Συλλόγου «Απόλλων» θα διοργανώνονται εκπαιδευτικές μαθητικές εκδρομές κατά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκέπτονται και άλλα μέρη της Ελλάδας και να έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας τους, καλλιεργώντας ισχυρούς δεσμούς και αποτυπώνοντας εικόνες που θα αποτελέσουν μαζί με τις αξίες που τους κληροδότησε η οικογένειά τους, την ελληνική τους κληρονομιά.
Οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων στην περιοχή των Κολυμπίων θα φιλοξενούν από το καλοκαίρι του 2023 τις νέες γενιές των Ροδιτόπουλων και θα αποτελέσουν τη βάση για την επαφή με την πατρίδα των γονέων και των παππούδων τους.
Η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση «Για τη Φύση», έχει αναλάβει εθελοντικά να φυτέψει δέντρα στον περιβάλλοντα χώρο των κατασκηνώσεων, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά αλλά και συμβολικά στην μεγάλη προσπάθεια των Ρόδιων του εξωτερικού να καλλιεργήσουν ρίζες στον τόπο καταγωγής τους.
Οι διεργασίες, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και ήδη έχει εκπονηθεί το πρόγραμμα της πρώτης μαθητικής εκδρομής για την επίσκεψη των παιδιών στο νησί μας, τον Ιούλιο του 2023, στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος «Απόλλων» αρχής γενομένης από το νέο έτος.
«Μετά την πανδημία πρέπει να κάνουμε αρχή θεσμού συναντήσεως των παιδιών και εγγονιών μας στον τόπο της καταγωγής των. Δεν χρειάζεται σε σας να απαριθμήσουμε τους λόγους και τα καλά αποτελέσματα του τι σημαίνει τα παιδάκια μας να περπατήσουν στα σοκάκια των χωριών μας, να πατήσουν το σκαλοπάτι σπιτιών παππούδων και γιαγιάδων, να πάνε στα πανηγύρια μας, να επισκεφθούν μοναστηράκια στα βουνά, να δημιουργήσουν στενές φιλίες με τα εξαδελφάκια τους στην Ρόδο.
Σας παρακαλούμε να το γνωρίσετε σε συγγενείς σας και αυτοί με την σειρά τους σε άλλους συγγενείς την ύπαρξη του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος “Απόλλων” στην Ρόδο για τα παιδιά και εγγόνια μας», αναφέρει σε σχετική επιστολή του προς τους ομογενείς, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, ιδρυτής και πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνικών Σπουδών, «Παιδεία», Ηλίας Τομάζος.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του 2023, που θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την 1η Αυγούστου, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια σειρά από επισκέψεις σε μουσεία και χώρους πολιτισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα, πριν το ταξίδι στη Ρόδο.
14 Ιουλίου
Επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά Αθηνών, στην Ακρόπολη, στο Αρχαίο Θέατρο Διονύσου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στη Βουλή, στην Πλάκα, στο Μοναστηράκι.
15 Ιουλίου
Ισθμός Κορίνθου
Νεμέα. Επίσκεψη στο Μουσείο, Αρχαίο Στάδιο και σε οινοποιεία.
Μυκήνες. Επίσκεψη στο Μουσείο, στην Πύλη των Λεόντων με την Αρχαία Ακρόπολη, στους Μυκηναϊκούς Τάφους του Ατρέα και της Κλυταιμνήστρας.
Επίδαυρος.
Ναύπλιο.
16 και 17 Ιουλίου
Μυστράς
Σπάρτη. Μουσείο Ελιάς, Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αρχαία Ολυμπία.
Ναύπακτος.
18 Ιουλίου
Μεσολόγγι. Πάρκο των Ηρώων.
Δωδώνη. Επίσκεψη στο γνωστό Μαντείο της αρχαιότητας.
Ιωάννινα, Μέτσοβο, Καλαμπάκα
19 Ιουλίου
Μετέωρα. Επίσκεψη στα βυζαντινά μοναστήρια.
Αιανή Κοζάνης. Επίσκεψη στο Μουσείο.
Βέροια. Επίσκεψη στο Βήμα του Αγίου Παύλου.
Βεργίνα. Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών
Πέλλα. Αρχαιολογικό Μουσείου.
Περιπατητική περιήγηση στη Θεσσαλονίκη.
20 Ιουλίου
Αμφίπολη. Μουσείο. Άγαλμα του λιονταριού
Καβάλα.
Θεσσαλονίκη Αρχαιολογικό Μουσείο, Λευκός Πύργος, Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Βυζαντινό Μουσείο
21 Ιουλίου
Εκκλησία της Αγίας Σοφίας
Αρχαία Αγορά, Μουσείο, Ωδείο.
Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου
Επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο
22 Ιουλίου
Περιπατητική περιήγηση στη Θεσσαλονίκη
Αναχώρηση για Ρόδο
22-31 Ιουλίου
Ρόδος. Επισκεφθείτε μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, Παλιά Πόλη, Ακρόπολη Ρόδου, Λίνδο, Αρχαία Κάμειρο.
Μαθήματα Ιστορίας & Πολιτισμού της Ρόδου, επίσκεψη σε μοναστήρια, συνάντηση με τοπικές αρχές, επίσκεψη σε τοπικά πανηγύρια χωριών, συμμετοχή στο Συνέδριο του ΠΣΑ «Απόλλων» στις 28 Ιουλίου στα Απόλλωνα, συμμετοχή σε αθλητικούς αγώνες στον Άγιο Σουλά 29 Ιουλίου, ημερήσια εκδρομή στη Μονή Πανορμίτη στο Σύμη.
1 Αυγούστου
Τέλος Προγράμματος.
https://www.dimokratiki.gr/20-12-2022/kataskinoseis-sto-nisi-gia-roditopoyla-tis-allodapis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.