Ειδήσεις

Οι τρεις Κυριακές στο μυαλό του Κυρ. Μητσοτάκη

Πριν από πέντε ημέρες ήταν η Ημαθία και η Θεσσαλονίκη. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις στην Πάτρα και την Αρκαδία. Έπονται οι σταθμοί στη Λάρισα και σε νομούς της Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός, στο… παρά πέντε του εκλογικού 2023… στρώνει το χαλί της “γαλάζιας” στρατηγικής σε αυτόν τον πολιτικό μαραθώνιο μέχρι την πρώτη εθνική κάλπη. Ο στόχος παραμένει ένας. Και δεν είναι άλλος από την αυτοδυναμία, στην οποία αναφέρεται συχνά-πυκνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δημόσιες τοποθετήσεις του. “Για να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε αυτά τα οποία πετύχαμε, πρέπει να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό το οποίο ξεκινήσαμε το 2019… Για αυτό και οι εκλογές αυτές θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Είμαστε δέσμιοι ενός εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, ένα εκλογικό σύστημα στο οποίο ουδέποτε πιστέψαμε, το οποίο φροντίσαμε εμείς να αλλάξουμε και για αυτό και είμαστε σίγουροι ότι, κι αν χρειαστούμε δύο εκλογές και όχι μία, πάλι ο τελικός στόχος θα είναι ένας: αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία για αυτοδύναμη και ισχυρή Ελλάδα. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο πρωθυπουργός.

Η σύγκριση των πεπραγμένων
Τα κομμάτια του… παζλ που θα συνθέσουν τη μεγάλη εικόνα έχουν απλωθεί στο… τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου. Επικοινωνία του κυβερνητικού έργου από το 2019 μέχρι σήμερα. Ανάλυση του σχεδίου για την επόμενη τετραετία. Σύγκριση των πεπραγμένων με εκείνα της περιόδου της διακυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Και τελικά σύγκριση των δύο αρχηγών. “Το δίλημμα είναι από τώρα σαφές: πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιος μπορεί τελικά να ξεπερνά κρίσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την οικονομία και θωρακίζοντας την πατρίδα και την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Ας μην κρυβόμαστε, σε αυτό θα κληθεί να απαντήσει τελικά αύριο ο πολίτης”, διαμηνύει ο πρωθυπουργός. Και η αντίστροφη μέτρηση μιας προεκλογικής περιόδου η οποία αναμένεται να κινηθεί μέσα σε κλίμα έντασης και ανταλλαγής σφοδρών πυρών για το σύνολο της ατζέντας ήδη έχει ξεκινήσει…

Η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου

Με τη συζήτηση – σκληρό πολιτικό πόκερ για την ψήφιση του Προϋπολογισμού να αποτελεί παρελθόν, οι μηχανισμοί των κομμάτων ανεβάζουν ταχύτητες, τη στιγμή που “γαλάζιοι” κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες αναμένουν την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τα Χανιά.

Ο ίδιος, πάντως, δείχνει ότι δεν απέχει πολύ από την αποκρυστάλλωση των προθέσεών του, με την αποστροφή του για την πολλή κοινοβουλευτική δουλειά που περιμένει την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες να δείχνει, μέχρι ενός σημείου, και τις πιθανότερες ημερομηνίες των πρώτων εκλογών του 2023.

Υπό αυτή την οπτική, στο κάδρο των εξελίξεων δεν μπαίνουν ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, καθώς, όπως σημειώνουν σε συζητήσεις στελέχη, η κυβέρνηση έχει μπροστά της να νομοθετήσει ένα ακόμα κύμα μεταρρυθμίσεων, ενώ στην πρώτη γραμμή βρίσκεται και η ατζέντα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, ένας ακόμα παράγοντας που… ανάβει κόκκινο σε κάλπες το πρώτο δίμηνο του 2023 είναι ο εξαιρετικά περιορισμένος χρόνος που θα είχαν στη διάθεσή τους οι υποψήφιοι βουλευτές προκειμένου να… τρέξουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επισημάνει ότι οι κάλπες θα στηθούν όσο πιο κοντά γίνεται προς το τέλος της τετραετίας. Με αυτό το σκεπτικό, τρεις είναι οι Κυριακές που φαίνεται να συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για να μετατραπούν σε εκλογικές:

– Η 26η Μαρτίου.

– Η 2α Απριλίου.

– Η 9η Απριλίου.

Πρόκειται για ένα ιδανικό σημείο, όπως αναφέρουν στο “Κ” στελέχη, προκειμένου οι δεύτερες κάλπες να στηθούν μέσα στον Μάιο, πριν από τις πανελλήνιες εξετάσεις και πριν ξεκινήσει και επίσημα η τουριστική περίοδος.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό της επιχείρησης… ανάγνωσης των πρωθυπουργικών προθέσεων υπάρχει πάντα και το στοιχείο της… έκπληξης. Και στην περίπτωση αυτή η έκπληξη (με βάση κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες) θα μπορούσε να είναι η πρώτη εθνική κάλπη να στηθεί τον Μάιο ή τον Ιούνιο. “Νομίζω ότι το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία. Η αίσθησή μου είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ολοκλήρωση της τετραετίας. Εμείς στην κυβέρνηση δεν έχουμε σηκώσει τα μολύβια. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση. Εγώ προσωπικά δεν θα πόνταρα ούτε ένα ευρώ ότι θα έχουμε σύντομα το προσεχές διάστημα”, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δίνοντας μία άλλη διάσταση στα σενάρια που φουντώνουν.

Τα ειδικά κοινά και τα ανοίγματα
Στον δρόμο προς τις εκλογές, η επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας περνάει μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις. Η στρατηγική των ανοιγμάτων σε ψηφοφόρους πέρα από τα κομματικά τείχη της οδού Πειραιώς είναι κεντρική, όπως γίνεται εμφανές και από μια αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, στη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου για το 2022, η οποία εμπεριείχε τη λέξη-κλειδί της προόδου. “Η κυβέρνηση έχει διπλή αποστολή. Από τη μία πλευρά να πρωτοστατεί στην ανάπτυξη… Ταυτόχρονα, όμως, να στηρίζει και τους πολίτες, γιατί είμαστε λαϊκή παράταξη. Είμαστε παράταξη και της δημόσιας και της ατομικής προκοπής. Είμαστε δηλαδή μία παράταξη αληθινά προοδευτική”, σημείωσε.

Από την άλλη, η νέα γενιά, η μεσαία τάξη, οι λιγότερο προνομιούχοι και ο αγροτικός κόσμος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των μέτρων που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Με τελευταίο το market pass. Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή η στοχευμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη προς τους υπουργούς του. “Δεν γίνεται να θεωρείται επιδοματική μια πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις με τα προεκλογικά “αντίδωρα” άλλων εποχών. Και φοβάμαι πως αυτές οι επιπόλαιες προσεγγίσεις φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των “αριστερών του χαβιαριού”, όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων “φιλελεύθερων πολυτελείας” στη χώρα μας”, τόνισε, δείχνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα… ποντάρει πολλά στην κοινωνική ατζέντα.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου