Ως το… «κερασάκι στην τούρτα» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης, τις ελλείψεις σε αντιπυρετικά φάρμακα, αντιβιώσεις, εισπνεόμενα, σιρόπια για το βήχα, αναλγητικά όπως επίσης και στα παιδιατρικά φάρμακα.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στη «δημοκρατική», στα Δωδεκάνησα επί του παρόντος η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες ημέρες, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί πανελλαδικά με τις ελλείψεις αφενός αλλά και την έξαρση που παρουσιάζεται στις εποχικές ιώσεις και ειδικά στα παιδιά.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου, το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων είναι χρόνιο, και όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται, αλλά συνεχώς διευρύνεται. Αρχικά όπως είπε, το πρόβλημα αφορούσε μόνο στα εξαγόμενα σκευάσματα, στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ελλείψεις και στα εισαγόμενα και τώρα εξαφανίζονται από τα ράφια και τα φάρμακα που έχουν ως δραστική ουσία την παρακεταμόλη και την αμοξυκιλλίνη. «Στα φαρμακεία της Δωδεκανήσου η κατάσταση είναι ακόμα ελεγχόμενη και δεν παρουσιάζονται ελλείψεις σε αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά σιρόπια και στα παιδιατρικά φάρμακα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ενδεχομένως στις επόμενες μέρες δεν θα έχουμε ελλείψεις κι αυτό διότι οι δραστικές ουσίες των φαρμάκων αυτών παράγονται αποκλειστικά στην Κίνα και στην Ινδία όπου και το εργατικό δυναμικό είναι πλέον λιγότερο λόγω του κορωνοϊού αλλά και η έκρηξη των ιώσεων που καταγράφεται αύξησε κατακόρυφα τις ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν επειδή οι παραγόμενες ποσότητες είναι συγκεκριμένες. Δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί στις επόμενες ημέρες κι αυτό είναι το «κερασάκι στην τούρτα». Οι ελλείψεις στα φάρμακα δεν είναι τωρινό φαινόμενο», λέει ο κ. Νίκος Φουτούλης.
Ωστόσο, η κατάσταση σε άλλες περιοχές της χώρας όπου τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων, έχει θορυβήσει αρκετούς συμπολίτες μας που σπεύδουν να προμηθευτούν προληπτικά τα φάρμακα και ιδίως γονείς, που ακριβώς επειδή οι ιώσεις είναι σε έξαρση, θέλουν να είναι προετοιμασμένοι σε περίπτωση που τα παιδιά τους αρρωστήσουν. Μάλιστα, όπως γονείς επΕσήμαναν στη «δ», πολλές σχολικές αίθουσες πριν τη διακοπή των μαθημάτων για την εορταστική περίοδο ήταν σχεδόν άδειες, αφού πολλοί μαθητές έχουν προσβληθεί από ιώσεις που κυκλοφορούν και μάλιστα όχι για πρώτη φορά φέτος.
Ενας επιπλέον λόγος για τις ελλείψεις αφορά και στο υψηλό κόστος υλικών, όπως το πλαστικό και το αλουμίνιο, που απαιτείται για τις συσκευασίες των φαρμάκων. Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι παραγόμενες ποσότητες των σκευασμάτων.
Αντιθέτως, επάρκεια παρατηρείται σε άλλα προϊόντα, όπως αντισηπτικά και τεστ ταχείας ανίχνευσης του SARS-CoV-2, γρίπης και RSV. Ωστόσο υπάρχει αυξημένη ζήτηση στο τελευταίο διάστημα και για τα συγκεκριμένα προϊόντα, καθώς αφενός η έξαρση και του κορωνοϊού οδηγεί τους πολίτες στη διενέργεια self test σε πιο τακτική βάση αλλά και οι παιδίατροι ζητούν από γονείς που έχουν παιδιά με συμπτώματα γρίπης πριν από την επίσκεψη στο ιατρείο να κάνουν τεστ.
Η έκρηξη των ιώσεων που συνεπάγεται και αυξημένη ζήτηση φαρμάκων, σε συνδυασμό με την περίοδο των εορτών και τη χαμηλή τροφοδοσία της αγοράς, αφού πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έκλεισαν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, επιτείνει τις ελλείψεις.
Οι φαρμακοποιοί συστήνουν στους πολίτες να πάρουν την ίδια δραστική ουσία με άλλη εμπορική ονομασία όταν υπάρχει έλλειψη, εντούτοις υπάρχουν γονείς που θέλουν την ονομασία του φαρμάκου που έχει γράψει ο παιδίατρος.
Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, οι ελλείψεις στα παιδιατρικά φάρμακα οφείλονται στην υψηλή ζήτηση εξαιτίας των αναπνευστικών ιώσεων.
Την ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του πως το υπουργείο Υγείας φαίνεται να κινείται προς την λάθος κατεύθυνση.
Όπως αναφέρει, την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση. Τονίζει πως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πρέπει να χορηγούνται με συνταγή, όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά.