Ειδήσεις

Την «γλιτώνει» επί του παρόντος η Ροδιακή Επαυλη

Η πορεία του ΕΣΠΑ και η μείωση της υπερδέσμευσης στο πρόγραμμα συζητήθηκε στη σύσκεψη που είχαν χθες οι περιφερειάρχες της χώρας με τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και με τον Γενικό Γραμματέα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ κ. Γεώργιο Γιαννούση, τις Διαχειριστικές Αρχές ΕΣΠΑ και ΕΠΠΕΡΑΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στην σύσκεψη συμμετείχε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και ο προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κ. Αντώνης Βουτσίνος.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του προγράμματος η Περιφέρειά μας, βρίσκεται στην 1η θέση, όπως δήλωσε ο κ. Γ. Μαχαιρίδης.

Σχετικά με την μείωση της υπερδέσμευσης του προγράμματος, συμφωνήθηκε, από τον κατάλογο να εξαιρεθεί η Ροδιακή Έπαυλη ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα υλοποίησης του έργου, εφόσον παραχωρηθεί τελικά από την ΕΤΑΔ, στο Δήμο Ρόδου.
Το ποσό που απαιτείται για την μείωση της υπερδέσμευσης του προγράμματος, 10.000.000 €, καλύπτεται από τα άλλα έργα.

Προκειμένου δε να μην επιβαρυνθεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, αποφασίστηκε τα έργα περιβάλλοντος, υγρά και στερεά απόβλητα, να χρηματοδοτηθούν από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου, σε ένα αρχικό ποσό των 150.000.000 € που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των ώριμων έργων. Η οριστικοποίηση των έργων θα γίνει στις επόμενες μέρες.
Ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης επανέφερε στον Υφυπουργό κ. Κωνσταντινόπουλο και τον Γ.Γ. κ. Γιαννούση το αίτημα για ένταξη του έργου «Φράγμα Κρητηνίας» στο ειδικό πρόγραμμα Ν.Αιγαίου ΣΑΕΠ 767.

«Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης συζητήσαμε για τα έργα που θα απενταχθούν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ γιατί δεν είναι έτοιμα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως προς το παρόν δεν απεντάσσεται από το πρόγραμμα η Ροδιακή Έπαυλη.

“Για τη Ροδιακή Έπαυλη κάναμε ενημέρωση στον υφυπουργό κ. Κωνσταντινούπουλο. Τόνισα πως είμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για την παραχώρηση ή την ενοικίαση του ακινήτου. Το έργο αυτό δεν απεντάσσσεται προς το παρόν. Η εξέλιξη αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους αρμόδιους φορείς να ασκήσουν πιέσεις για να γίνει παραχώρηση ή ενοικίαση με χαμηλό μίσθωμα”, δήλωσε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Αν τελικά δεν παραχωρηθεί ή δεν ενοικιαστεί το ακίνητο στο Δήμο Ρόδου, το έργο θα απενταχθεί και θα προταθεί για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2.
«Στη χειρότερη περίπτωση το έργο θα απενταχθεί και θα προταθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να απενταχθούν η αστική ανάπλαση στην Πάρο, ο εξοπλισμός για τη σχολή εμποροπλοιάρχων στη Σύρο, η μια από τις δύο προτάσεις για την προμήθεια ασθενοφόρων, και η αγορά ακινήτου για την στέγαση φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Στην σύσκεψη έγινε συζήτηση για το πρόγραμμα που αφορά το περιβάλλον και υπήρξαν θετικές εξελίξεις για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

«Είχαμε βάλει στόχους για το ΕΠΠΕΡΑΑ και το Ταμείο Συνοχής. Εκτιμώ πως υπάρχει θετική εξέλιξη. Συμφωνήσαμε να καλυφθεί η κατασκευή των έργων για τα στερεά απόβλητα από το τομεακό πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ. Επίσης από το ίδιο τομεακό θα γίνουν έργα αποχέτευσης και βιολογικών στην Περιφέρεια», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης και πρόσθεσε πως έτσι δεν θα επιβαρυνθεί το νέο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου.
«Είναι θετική εξέλιξη γιατί θα δεσμευθούν 105 εκατομμύρια ευρώ στο τομεακό πρόγραμμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Θα δεσμευθούν 50 εκατομμύρια ευρώ για τα υγρά απόβλητα. Έγινε και εκχώρηση 30 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια. Εκτιμώ πως θα μας δοθεί ανάλογο ποσό με αυτό που μας είχε δοθεί την προηγούμενη προγραμματική περίοδο», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
«Ζητήσαμε να μεταφερθούν πόροι από τον ένα τομέα στον άλλο προκειμένου να ωφεληθούν με έργα και άλλα νησιά όπως η Σύμη και η Χάλκη», δήλωσε ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.
Με αφορμή τις προτάσεις που θα κατατεθούν για τη νέα προγραμματική περίοδο ο περιφερειάρχης ζήτησε να έχουν λόγο για τα έργα του τομέα περιβάλλοντος και όχι μόνο ο νέος περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο νέος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο κ. ΧΑΡ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, 15/7/2014) ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης για το νέο ΕΣΠΑ επεσήμανε τα εξής:
• Στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 καλούμαστε να αξιοποιήσουμε άμεσα τους διαθέσιμους πόρους και να ξαναβάλουμε το Νότιο Αιγαίο σε αναπτυξιακή τροχιά. Απαιτούνται οργανωμένες και μεθοδικές κινήσεις που θα συνδυάζονται με δημοκρατικό διάλογο με την κοινωνία και την άμεση ανάγκη για αναπτυξιακές παρεμβάσεις στα νησιά μας. Πρέπει να προωθηθούν προς υλοποίηση «ώριμα» έργα και να ετοιμαστούν καινούργια προς ένταξη και υλοποίηση. Επισημαίνω ότι τα χρήματα τα οποία είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή δεν ικανοποιούν τις αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής. Επιβάλλεται η ενίσχυση της χρηματοδότησης για το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω των τομεακών προγραμμάτων που διαχειρίζονται τα Υπουργεία και η ενεργοποίηση του Ειδικού Προγράμματος προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε στις αρχές του 2009 με σκοπό να καλύψει τις απώλειες που είχε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επειδή ήταν στο στόχο 2 (δηλαδή είχε μειωμένη χρηματοδότηση από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα) και ουσιαστικά έμεινε ανενεργό την τελευταία πενταετία.

• Όσον αφορά την πορεία του ΕΣΠΑ 2007-2015 η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή οφείλει μέχρι τέλος Αυγούστου να απεντάξει τα έργα-βαρίδια που δεσμεύουν πόρους στο πρόγραμμα και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν. Στη θέση τους να αξιοποιηθούν νέα «ώριμα» έργα που μπορούν να ολοκληρωθούν στους προσεχείς δεκαπέντε (15) μήνες που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.
Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι η βασική προϋπόθεση της επιτυχίας του ΕΣΠΑ είναι η ολοκλήρωση των έργων και αξιοποίηση των πόρων του ήδη υπάρχοντος ΕΣΠΑ και η οργανωμένη και συλλογική προσπάθεια για το νέο ΕΣΠΑ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου