Ειδήσεις

Σήμα κινδύνου Σταϊκούρα: Το 2023 δεν θα είναι τουριστικά τόσο καλό όσο το 2022

Στους επτά πυλώνες που θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία προκειμένου να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης και το 2023 επικεντρώθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας από το βήμα του Ελληνικού Φόρουμ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Το 2023 που όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας θα είναι μια χρονιά στην οποία ο τουρισμός δεν θα έχει τις ίδιες επιδόσεις με αυτές του 2022. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι τα έσοδα του τουρισμού θα φθάσουν το 93% με 94% αυτών του 2022. «Δεν θα είναι εξίσου μια καλή χρονιά όσο το 2022», τόνισε.

Μιλώντας στην ενότητα «Οικονομική πολιτική στην εποχή των πολυεπίπεδων κρίσεων», αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη δύο φορές υψηλότερου του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2022 και τρεις το 2023, σημείωσε ότι για να συνεχίσει αυτή η επιτυχημένη πορεία και το 2023 χρειάζεται συνεχή προσπάθεια σε ένα περιβάλλον με πολλές προκλήσεις.

Σε ένα σημείο που στάθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, έχει να κάνει με την ποιότητα της ανάπτυξης. «Η ποιότητα του ΑΕΠ βελτιώνεται με την ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ φέτος. Για να είμαστε ειλικρινείς, το 2022 εκτιμάται ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα καταγράψουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, νέα ιστορική επίδοση. Σύμφωνα και πάλι με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση όσον αφορά την αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων. Οι ελληνικές εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πλέον υψηλότερες από αυτές της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Επιπλέον, η βάση των εξαγωγών είναι σημαντικά διαφοροποιημένη, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή αύξησης στις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, θα το επαναλάβω στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία πλησιάζουν πλέον τα ποσοστά των μεγάλων βιομηχανικών χωρών όπως η Γερμανία. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε έξι κατηγορίες αγαθών των οποίων οι εξαγωγές ξεπέρασαν το 1% του ΑΕΠ το 2021. Ενώ πριν από την έναρξη της ελληνικής κρίσης χρέους, είχε μόνο ένα πετρελαϊκό προϊόν», ανέφερε.

Οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας ήταν θετικές, καθώς η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται και βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010, ενώ ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα αναφορικά με τη νεανική ανεργία και την ανεργία των γυναικών, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Ο τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. Από το 44% των μη εξυπηρετούμενων δανείων τον Ιούνιο του 2019 έχουμε φθάσει  σε μονοψήφια ποσοστά το τρίτο τρίμηνο του 2022. Την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 35%. Αυτή η πρόοδος αποκαθιστά σταδιακά τους ισολογισμούς των τραπεζών», όπως προσέθεσε.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης για τη σημαντική βελτίωση της εικόνας των δημοσιονομικών της χώρας, καθώς το 2022 αναμένεται να κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα λιγότερο από 1,5% του ΑΕΠ το 2022 από 5% ένα χρόνο νωρίτερα. «Επιπλέον, προβλέπουμε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε τροχιά μείωσης βρίσκεται και το δημόσιο χρέος, καθώς ο λόγος του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες εντός τριετίας, η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. από το 2019, υποχωρώντας πλήρως κάτω από το 160% του ΑΕΠ το 2023.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, όπως προανέφερα, μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, το ιδιωτικό χρέος παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, και συνεχίζουμε να πλοηγούμαστε στα ταραγμένα διεθνή γεωπολιτικά ύδατα. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό να συνεχιστεί η εφαρμογή μιας πολιτικής φιλικής προς την ανάπτυξη. Δημοσιονομικά συνετή στο πλαίσιο της μεταρρυθμιστικής οικονομικής στρατηγικής που θα βασίζεται σε επτά πυλώνες», συμπλήρωσε.

Οι επτά πυλώνες

Στοχευμένα μέτρα, ειδικότερα για τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας
Εφαρμογή μιας αξιόπιστης και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής
Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία
Εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Ισχυρότερο και πιο ανθεκτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοση
Ενεργή συμμετοχή στο οικονομικό σύστημα της Ευρώπης

Πηγή ΟΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου