Μετά τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, η κυβέρνηση άνοιξε τον φάκελο των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων. Στόχος είναι να δώσει τη δυνατότητα στους καταπατητές να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας αντί τιμήματος.
Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» που τέθηκε από προχθές σε διαβούλευση με τίτλο εντάχθηκε ειδική διάταξη στο άρθρο 17 για την τακτοποίηση και ακινήτων που αγοράστηκαν από καλόπιστους τρίτους από τους αρχικούς ιδιοκτήτες που φέρονται να τα έχουν υφαρπάξει από την ιδιοκτησία του δημοσίου με την χρήση ανυπόστατων – πλαστών αποφάσεων εκποίησής τους από το δημόσιο σε εφαρμογή του νόμου 719/77.
Πιο συγκεκριμένα, στην τακτοποίηση των κατεχόμενων και ανταλλάξιμων κτημάτων (καταπατημένα) προχωρά το υπουργείο Οικονομικών με την κατάθεση σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή, παρέχοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να αποκτήσουν οριστικούς τίτλους ιδιοκτησίας στα ακίνητα που κατέχουν αυθαίρετα έναντι εύλογου τιμήματος.
Στο άρθρο 17 του νομοσχεδίου που τέθηκε σε διαβούλευση αναφέρονται τα εξής:
«Άρθρο 17
Ρύθμιση διαφορών για ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου
Ο αποκτήσας, είκοσι (20) έτη πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, από επαχθή αιτία ακίνητο που κείται σε περιοχές όπου λειτουργεί το Κτηματολόγιο Δωδεκανήσου, σύμφωνα με το κυβερνητικό διάταγμα 132/1.9.1929 περί Κτηματολογικού Κανονισμού Δωδεκανήσου (Β΄ 132), και στηρίζει το δικαίωμά του σε κτηματολογικές εγγραφές, οριστικές ή μεταγενέστερες, η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητήθηκε από το Δημόσιο μέσω άσκησης αγωγής, δικαιούται να υποβάλει στην οικεία κτηματική υπηρεσία αίτηση για την οριστική επίλυση της διαφοράς με τίμημα, που αντιστοιχεί στο πενήντα τοις εκατό (50%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, προσαυξανόμενου κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%), εφόσον υπάρχει κτίσμα. Η αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας δύο (2) ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος και συνοδεύεται από πιστοποιητικό ή βεβαίωση του Κτηματολογικού γραφείου, από τα οποία αποδεικνύονται:
α) η ιδιότητα του αποκτήσαντος το ακίνητο από επαχθή αιτία,
β) οι κτηματολογικές εγγραφές και
γ) η μεταγενέστερη των εγγραφών αυτών άσκηση αγωγής από το Δημόσιο.
Στον χρόνο της κατοχής του αιτούντος συνυπολογίζεται και ο χρόνος κατοχής των δικαιοπαρόχων του. Μετά την παραλαβή της αίτησης και των δικαιολογητικών, η οικεία Κτηματική Υπηρεσία προσδιορίζει το τίμημα και καλεί τον αιτούντα να καταβάλει αυτό εφάπαξ, εντός έξι (6) μηνών, στην κατά τόπο αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.O.Υ.). Μετά την εξόφληση του τιμήματος, η Δ.O.Υ. εκδίδει σχετική βεβαίωση, η οποία κοινοποιείται στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου το Δημόσιο να προβεί σε παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα της αγωγής. Με επιμέλεια του αιτούντος, καταχωρίζεται στα κτηματολογικά βιβλία του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου η απόφαση του υπουργού Οικονομικών περί παραίτησης του Δημοσίου».
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο που δίνει λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου
Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου, τέθηκε το νομοσχέδιο για τα καταπατημένα ακίνητα του δημοσίου, που δίνει δικαίωμα εξαγοράς ακινήτων αλλά και απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας για χιλιάδες πολίτες.
Η διαδικασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, θα γίνει μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων και για κάθε αίτηση θα υπάρχει παράβολο 300 ευρώ.
Η εξαγορά των ακινήτων θα γίνει με βάση τις αντικειμενικές αξίες.
Δικαίωμα να εξαγοράσουν δημόσιες εκτάσεις έχουν πολίτες που ασκούν κατοχή για τουλάχιστον 30 χρόνια με τίτλο υπέρ των ιδίων ή των δικαιοπαρόχων τους πάνω στα συγκεκριμένα ακίνητα.
Δικαίωμα εξαγοράς έχουν επίσης πολίτες που ασκούν κατοχή επί 40 τουλάχιστον χρόνια πάνω στα συγκεκριμένα ακίνητα, εφόσον σε αυτά βρίσκεται η κύρια και μοναδική κατοικία τους, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των ιδίων ή των οικογενειών τους.
Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν κατοχή αδιαλείπτως για 40 τουλάχιστον χρόνια πάνω σε αυτά τα ακίνητα, εφόσον σε αυτά ασκούν τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική ή αγροτική δραστηριότητα.
Μέσα από τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία δίνεται λύση σε ένα κοινωνικό πρόβλημα ετών.
Δίνεται μόνιμη, βιώσιμη και οριστική λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς δημόσιων ακινήτων για τα οποία εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες στην Εφορία και σε άλλες υπηρεσίες ιδιώτες, πληρώνοντας και τους ανάλογους φόρους.
Ταυτόχρονα το δημόσιο θα έχει πολύ σημαντικά έσοδα από τις εξαγορές.
Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας μεθοδικά εδώ και 5 χρόνια είχε ξεκινήσει την προσπάθεια για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι:
«απαιτείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξαγορά των καταπατημένων ακινήτων του δημοσίου με ορθολογικές και αποτελεσματικές ρυθμίσεις προκειμένου να μην επιβραβευθούν πρόσφατες καταπατήσεις αλλά και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελληνικού ∆ημοσίου, μέσω του καθορισμού τιμήματος εξαγοράς ίσου με την αντικειμενική αξία κάθε ακινήτου».
Μάλιστα στις 22 Δεκεμβρίου είχε συζητήσει το πλαίσιο αυτής της νομοθετικής ρύθμισης σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.