Ρεπορτάζ

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την παράδοση της διοίκησης του Δήμου

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος στο Δήμο Ρόδου για την παράδοση της διοίκησης στη νέα δημοτική αρχή, που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Σεπτεμβρίου.

Μίνι απολογισμό για ορισμένους τομείς λειτουργίας του Δήμου έκανε, σε συνέντευξη τύπου χθες, ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο δήμαρχος Ρόδου στον τομέα της καθαριότητας που πήρε εύσημα τόσο από τους υπουργούς, που ήρθαν στη Ρόδο την περασμένη Κυριακή, 13 Ιουλίου, όσο και από τα μέλη της αντιπροσωπείας που συνόδευαν τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σι Τζίνπινγκ στη Ρόδο.

«Επειδή είμαστε στο τελευταίο στάδιο της θητείας μας και θα παραδώσουμε στη νέα δημοτική αρχή, ετοιμάζουμε τους απολογισμούς για το νέο δήμαρχο. Στον τομέα της καθαριότητας έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου. Αυτό φαίνεται πως το διαπιστώνουν και οι επισκέπτες μας. Το ίδιο συνέβη με τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά και τα μέλη της αντιπροσωπείας από την Κίνα, που μας έδωσαν συγχαρητήρια για την καθαριότητα της Ρόδου. Ειδικά ο κ. Νίκος Δένδιας εντυπωσιάστηκε γιατί το κέντρο και η Μεσαιωνική Πόλη, στην οποία περπάτησε, δεν ήταν βρόμικη. Είναι φανερό πως στο συγκεκριμένο τομέα έχει γίνει πολλή δουλειά. Αποδίδει και η συνεργασία που έχουμε με τον ιδιώτη. Δώσαμε έμφαση στο συγκεκριμένο τομέα και δρομολογήσαμε σημαντικά έργα. Ξεκινήσαμε το έργο μας σε μια δύσκολη συγκυρία. Θέλω να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Περδίκη, την αρμόδια Διεύθυνση και το προσωπικό που πασχίζει για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που έχει ο Δήμος», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς ενημέρωσε τους υπουργούς ότι με μέριμνα του Δήμου και της ιδιωτικής εταιρείας με την οποία συνεργάζεται καθημερινά, περισυλλέγονται 400 τόνοι στερεά απόβλητα. Σύμφωνα με το δήμαρχο αυτός ο όγκος των σκουπιδιών δείχνει πως οι υπηρεσίες εξυπηρετούν τις ανάγκες 250.000 ανθρώπων.
Με αφορμή τη βράβευση του Μνημείου της Καλλιθέας ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως είναι ευτύχημα που ο Δήμος κατόρθωσε να περιέλθουν στην κυριότητά του επτά σημαντικά ακίνητα. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για αυτό τον πρώην υφυπουργό Τουρισμού κ. Γιώργο Νικητιάδη για τη συμβολή του στην υπόθεση.

«Τα ακίνητα, που με απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου έχουν περιέλθει στην κυριότητα μας είναι οι Πηγές Καλλιθέας, το ακίνητο στο Κορακόνερο (Καλλιπάτειρα), η κοιλάδα Πεταλούδων, το Ακταίον, το πρώην ξενοδοχείο Λίνδος και το ακίνητο, που είναι κοντά στο Καζίνο και έχει παραχωρηθεί στον ΡΟΑΝ. Είναι και ένα ακίνητο στη Φιλέρημο που έχει σημαντική αξία», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Ο κ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στις αγωνιώδεις προσπάθειες που έγιναν και χθες για να ξεμπλοκάρει ο αριθμός φορολογικού μητρώου του Δήμου.
«Υπάρχει απάντηση του διοικητή του ΙΚΑ, που έδωσε εντολή να λυθεί το θέμα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο Δήμος αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις των αμιγών επιχειρήσεων. Δεν υποχρεούται να καλύψει τα χρέη των ΑΕ. Αν έχει τη δυνατότητα μπορεί να το πράξει. Δεν είναι όμως υποχρεωτικό κάτι τέτοιο».
Για την απόδοση χρημάτων από λογαριασμό του Δήμου στην Alpha Bank, o κ. Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε πως γίνονται ενέργειες σε νομικό επίπεδο.
Ο κ. Στάθης Κουσουρνάς υπογράμμισε ακόμη πως ήταν λάθος της υπουργού Τουρισμού κ. Ο. Κεφαλογιάννη που δεν ήρθε στη Ρόδο μαζί με τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά την περασμένη Κυριακή, 13 Ιουλίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την θετική εξέλιξη που υπήρξε για το έργο επισκευών στη Ροδιακή Έπαυλη, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Είναι θετική εξέλιξη το γεγονός ότι δεν απεντάσσεται το έργο. Συνεχίζονται οι προσπάθειες και οι δικές μου και άλλων παραγόντων του νησιού μας για να λυθεί το πρόβλημα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας θα παραχωρηθεί το ακίνητο έστω και κατά χρήση. Υπάρχουν και κάποιοι που επιβουλεύονται το ακίνητο. Μας προσέχουν κιόλας μη πάμε και μεταγράψουμε το ακίνητο».
Ο δήμαρχος για να αποδείξει πως κάποιοι παρακολουθούν στενά την υπόθεση, έδωσε στη δημοσιότητα και σχετικό έγγραφο.
«Το έγγραφο που σας παραδίδω είναι από τις 7 Ιουλίου. Κάποιοι πιστεύουν πως το ακίνητο αυτό δεν πρέπει να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου. Υπάρχουν υπηρεσιακοί παράγοντες και πολιτικοί της Αθήνας που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Πιστεύω να νικήσουμε εμείς», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Στο έγγραφο που εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στην ΚΥΔ για τη Ροδιακή Έπαυλη, αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων και των τηλεφωνικών μας επικοινωνιών, αναφορικά με την διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου επί της κυριότητας του συγκροτήματος της Ροδιακής Έπαυλης και σε περίπτωση που ο δήμαρχος προβεί, σε έκδοση μεταγραπτέας στο Κτηματολόγιο Ρόδου, διαπιστωτικής πράξης, για αυτοδίκαιη περιέλευση στο Δήμο Ρόδου κτηματομερίδων του εν λόγω συγκροτήματος, παρακαλούμε όπως καταθέσετε έγγραφο στο Κτηματολόγιο Ρόδου προκειμένου να προασπίσετε τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου επί του ανωτέρω ακινήτου. Η Κτηματική Υπηρεσία Δωδεκανήσου καλείται να παρακολουθεί το θέμα στενά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να μας ενημερώνει αρμοδίως”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου