Κύμα προσφυγών των δικαστικών λειτουργών της χώρας καταγράφεται στα δικαστήρια, με αίτημα να επιστραφεί εντόκως η εισφορά αλληλεγγύης, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς για το έτος 2021 (και 2022) διατηρήθηκε η καταβολή της για τους δημοσίους υπαλλήλους ενώ είχε ανασταλεί για τους ιδιωτικούς.
Πρόκειται για εκατοντάδες ενδικοφανείς προσφυγές στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), με αντικείμενο την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε το 2021, διάστημα κατά το οποίο είχε ανασταλεί για τον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας της πανδημίας. Και η εισφορά μπορεί να καταργήθηκε για το 2023 αλλά για τα δύο προηγούμενα χρόνια γεννώνται αναδρομικές υποχρεώσεις για το κράτος, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες. Αν δικαιωθούν οι δικαστές και ακολουθήσουν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει ποσό ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για τα έτη 2021-2022.
Εντόκως
Οι δικαστές είχαν αποφασίσει από τις 20 Νοεμβρίου του 2021 στο ΔΣ της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων να αναθέσουν σε νομικούς την επεξεργασία αγωγών για τη διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021.
Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει από τον Σεπτέμβριο του 2020 την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για 1,2 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και εισοδηματίες με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Από την αναστολή είχαν εξαιρεθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι. Έτσι, δεν αποκλείεται μετά τους δικαστές να ακολουθήσουν και υπάλληλοι του Δημοσίου, καθώς και συνταξιούχοι για τους οποίους, όπως προαναφέρθηκε, η εισφορά αλληλεγγύης δεν είχε “παγώσει” την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
Απορρίφθηκαν
Οι δικαστές επικαλούνται, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, στις προσφυγές:
• Παραβίαση της αρχής ισότητας ενώπιον του νόμου, ισότητας στα δημόσια βάρη και της απαγόρευσης των διακρίσεων.
• Παραβίαση της αρχής αναλογικότητας με τη διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους.
• Αυθαίρετη εξομοίωση των δικαστικών λειτουργών με τους δημοσίους υπαλλήλους.
• Παραβίαση του δικαιώματος των δικαστικών λειτουργών στην περιουσία.
Οι προσφυγές αυτές έχουν ήδη έχουν απορριφθεί, αφού ΔΕΔ ακολουθεί βεβαίως τη νομοθεσία αλλά είναι προφανές πως οι δικαστές το γνώριζαν αυτό, ενώ είναι προϋπόθεση πριν από την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια όλοι οι φορολογούμενοι να καταθέσουν σε πρώτη φάση ενδικοφανή προσφυγή και εν συνεχεία να προσφύγουν στο αρμόδιο δικαστήριο.
Ήδη, οι δικαστές που έχουν λάβει απορριπτική απάντηση έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά ακόμη δεν έχει εκδικασθεί κάποια από τις υποθέσεις που σχετίζεται με την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Πηγή capital.gr