«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν “έκρυψε κάτω από το χαλί” τα προβλήματα που χρονίζουν σε αυτό τον τόπο».
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην «δ» ο κ. Αντώνης Γιαννικουρής, αρχιτέκτων, στέλεχος της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα και υποψήφιος βουλευτής.
Ο ίδιος μιλάει ακόμη για την κοινή συνεργασία του ΤΕΕ – ΕΒΕΔ – ΕΞΡ και εμφανίζεται αισιόδοξος για την πιο ισχυρή εκπροσώπηση της Ν.Δ. στα Δωδεκάνησα.
• Κύριε Γιαννικουρή, οι επικείμενες εκλογές (όποτε προκηρυχθούν) θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για την Νέα Δημοκρατία; Είστε αισιόδοξος για την ομαλή έκβασή τους και για την επίτευξη της αυτοδυναμίας;
Κυρία Ντόκου, στην Νέα Δημοκρατία, σε κεντρικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, είμαστε έτοιμοι από καιρό γι’ αυτή την κορυφαία για τη Δημοκρατία μας, διαδικασία. Την εκλογική αναμέτρηση δηλαδή, η οποία θα καθορίσει ουσιαστικά το ίδιο το μέλλον της χώρας μας.
Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου, ότι ο κόσμος πλέον, ξέρει, γνωρίζει, έχει πάθει κι έχει μάθει, ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί ξανά, ανθρώπους, κόμματα και σχηματισμούς, που άλλα λένε, άλλα κάνουν, κι άλλα εννοούν. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε αυτό το καίριο ερώτημα, όταν βρεθούμε ενώπιον της κάλπης: Τι πραγματικά θέλουμε για εμάς, την πατρίδα μας, τους νέους ανθρώπους;
Και είμαι σίγουρος, ότι ο κόσμος πλέον, δεν θα μπει καν στη διαδικασία των ψευδοδιλημμάτων που τεχνηέντως δημιουργούνται μόνο και μόνο για να δικαιολογήσουν ορισμένοι την παρουσία τους και την ύπαρξή τους.
Η Νέα Δημοκρατία έχει δώσει τις εξετάσεις της. Μέσα από σκληρές δοκιμασίες και αντιξοότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. Και παρά τα γεγονότα αυτά, έχει φέρει επιθυμητά αποτελέσματα στον τόπο μας και στη χώρα μας. Έχει θωρακίσει σε βαθμό που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Κι εμείς, εδώ στην ακριτική περιοχή του Αιγαίου μας, ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα, ότι μόνο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αλλά και σωστό σχεδιασμό αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους προκλήσεις.
• Στα του οίκου μας, βλέπουμε ότι υπάρχει κινητικότητα σε διάφορα θέματα που χρόνιζαν στην Ρόδο και στα νησιά. Κατά την άποψή σας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενδιαφέρθηκε για τα θέματά μας;
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν έκρυψε κάτω από το χαλί τα προβλήματα που χρονίζουν σε αυτό τον τόπο. Τα μελέτησε, τα ανέδειξε και σχεδίασε εφικτές λύσεις που σήμερα βλέπουμε πια όλοι μας, εκτός ίσως από εκείνους που δεν θα ήθελαν να δουν και να ακούσουν. Γι’ αυτούς δυστυχώς, τους αρνητές της πραγματικότητας, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτε και κανείς από εμάς.
Σε αρμονική συνεργασία της κυβέρνησης και της περιφέρειάς μας και σε «ανοιχτή γραμμή» που είχε όλο αυτό το διάστημα με όλους τους δήμους, αντιμετωπίστηκαν με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, αρκετά από τα ανοιχτά προβλήματα που μας ταλαιπώρησαν ή μας καθήλωσαν σε απραξία για πολλά χρόνια. Μόνο τυχαία δεν έγιναν όλα αυτά.
Και ξέρετε, τελικά έχει τεράστια σημασία για όλους εμάς που ο καθένας παλεύει καθημερινά από όποιο μετερίζι τον έχει τάξει ο κόσμος, να βλέπουμε αποτέλεσμα. Γιατί το αποτέλεσμα αυτό, το έργο δηλαδή που έχει υλοποιηθεί και με τη δική μας συνδρομή για τον τόπο μας, είναι εκείνο που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίζουμε για ακόμα καλύτερους αγώνες και καλύτερους σχεδιασμούς.
Τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο τελικά. Αυτό έχω διδαχθεί μέσα από την πορεία μου στα κοινά, μέσα από την ίδια την κοινωνία δηλαδή.
• Τα Δωδεκάνησα, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την 6η έδρα. Ωστόσο, είστε αισιόδοξος ότι η Ν.Δ. θα έχει και πάλι ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση;
Πιστεύω ακράδαντα ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει και πάλι στα Δωδεκάνησα ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Κι αυτό μόνο τυχαία δεν θα γίνει βέβαια. Όπως σημείωσα και λίγο πριν, ο κόσμος ξέρει πια και γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τα έργα στον τόπο μας δεν χτίζονται με… λόγια. Μόνο με πράξεις και ακριβείς σχεδιασμούς και προγραμματισμό και ανάλογα θα πράξει.
Για το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να κερδίσουμε την 6η έδρα (στην ουσία τη χάσαμε οριακά) είναι ένα γεγονός που με προβληματίζει. Και ξέρετε από ποια σκοπιά; Από την ανάλυση των πληθυσμιακών δεδομένων, όχι μόνο στο Νότιο Αιγαίο που εδώ όντως ήμασταν από τις ελάχιστες περιοχές σε όλη τη χώρα όπου είχαμε αύξηση του πληθυσμού.
Το θέμα της υπογεννητικότητας στα νησιά μας κυρία Ντόκου, από όποια πλευρά και να το δούμε, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων ή κυβερνήσεων, είναι ίσως το διαχρονικότερο πρόβλημα με το οποίο έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι ως χώρα.
Φαντάζεστε τα νησιά μας αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί πώς θα είναι σε μερικά χρόνια; Αυτό λοιπόν οφείλουμε όλοι μας να το κατανοήσουμε. Και δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω: Η νησιωτικότητα και τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας αυτής, είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα, που ούτε με ευχές, αλλά ούτε και με μαγικά ραβδιά λύνεται.
Ευτυχώς, οι συνομιλητές μας σε αυτή τη χρονική συγκυρία, είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Που ευτυχώς καταφέρνει να σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με ρεαλιστικούς στόχους και όχι με υποσχέσεις που δεν βασίζονται στη λογική και στην πραγματικότητα.
• Σε κοινή συνεργασία ΤΕΕ – ΕΒΕΔ – ΕΞΡ προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την ενεργειακή κρίση, με διεκδικήσεις προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Μιλήστε μας γι’ αυτή την συνεργασία.
Πρόκειται για μια σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε χτίσει στα τελευταία χρόνια, μια ουσιαστική συνεργασία θεσμικών φορέων, που αν μη τι άλλο οφείλουν μεταξύ τους να έχουν «ανοιχτές γραμμές» και διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και σε ό,τι αφορά στη χάραξη πρακτικών και στρατηγικών. Άλλωστε είναι χρέος μας έναντι των πολιτών, των επαγγελματιών και των μελών που μας ανέδειξαν να τους εκπροσωπήσουμε. Κι αυτό κάνουμε.
Έχει ιδιαίτερη αξία να σημειώσω ότι οι εκπρόσωποι των φορέων, δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο, από ανθρώπους που ζουν μέσα στην κοινωνία, βιώνουν τα προβλήματά της, τα καταγράφουν, τα αναλύουν και με μεθοδικότητα και ρεαλιστικό σχεδιασμό, βασιζόμενοι πάνω σε επιστημονικά δεδομένα, επιχειρούν να δώσουν λύσεις.
Η υπόθεση του ενεργειακού λοιπόν, αποτελεί όχι μόνο για τα νησιά μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα αλλά και τη μεγαλύτερη πρόκληση, των τελευταίων δεκαετιών. Βλέπουμε πλέον στην πράξη, πόσο δυσβάσταχτο είναι όλο αυτό.
Εμείς από τη πλευρά μας παρακολουθούμε συστηματικά τις εξελίξεις στο ενεργειακό και κάνουμε ενέργειες πάντα προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Επομένως, η ένωση δυνάμεων είναι η απαραίτητη συνθήκη ώστε να μεταφέρουμε τις επιπτώσεις που έχει υποστεί το σύνολο της κοινωνίας από το ενεργειακό, σε μια προσπάθεια μαζί με την Κυβέρνηση για να δώσουμε διέξοδο σε όλους.
Να υπενθυμίσω την τελευταία συνάντηση με τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου τον Νοέμβριο του 2022, όπου συζητήθηκαν διεξοδικά οι άξονες σχεδιασμού πάνω στους οποίους έχει χαραχθεί η νέα ενεργειακή πολιτική της χώρας, η οποία στοχεύει σε μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) με την ένταξη φωτοβολταϊκών στις στέγες και την επιτάχυνση της αδειοδότησης σε νησιωτικές περιοχές.