Οι σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας δεν επιφύλαξαν κάποια μεγάλη έκπληξη, επομένως ο Φεβρουάριος φέρνει μεγάλες αλλαγές στις τελικές χρεώσεις των νοικοκυριών.
Οι καταναλωτές καλούνται να προσαρμοστούν άμεσα όσον αφορά και στο καταναλωτικό τους μοντέλο, αλλά και στην επιλογή του παρόχου με τον οποίο συνεργάζονται, καθώς ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει και φαίνεται ότι με το ξεκίνημα του μήνα θα μπούμε στο πιο δύσκολο κομμάτι του φετινού χειμώνα.
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει ο Φεβρουάριος όσον αφορά στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας; Πώς μπορεί να “παγιδευτεί” ο καταναλωτής μένοντας στην εκτίμηση ότι οι τιμές λιανικής έπεσαν πάνω από 50% -κάτι που είναι πραγματικότητα- αλλά τελικά να βρεθεί να πληρώνει περισσότερα τον Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο;
Η είδηση ότι τα τιμολόγια λιανικής έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο (π.χ η ΔΕΗ έριξε την τιμή της κιλοβατώρας από τα 0,489 ευρώ στα 0,199 ευρώ) προφανώς και είναι θετική αλλά αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα μειωθεί και το τελικό ποσό του λογαριασμού. Με την μείωση της επιδότησης στα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 33 λεπτά που ήταν τον Ιανουάριο), η τελική τιμή λιανικής θα παραμείνει για τους πελάτες της ΔΕΗ στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιανουαρίου: 0,159 ευρώ.
Και εδώ ξεκινάει το… παράδοξο: Ενώ για τις καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες δεν θα υπάρξει αλλαγή, για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις θα υπάρξει μείωση παρά το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις θα είναι μηδενικές. Πώς γίνεται αυτό;
Πάμε και πάλι στο παράδειγμα της ΔΕΗ: Όποιος κατανάλωσε τον Ιανουάριο πάνω από 500 κιλοβατώρες πλήρωνε 0,501 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Για τις καταναλώσεις από 500 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση ήταν 28 λεπτά και από τις 1000 κιλοβατώρες και πάνω 19 λεπτά. Άρα, η τελική τιμή ήταν 0,22 και 0,31 ευρώ αντίστοιχα. Ποια θα είναι η τελική τιμή για τον Φεβρουάριο; 0,211 ευρώ και ας είναι η επιδότηση μηδενική. Κάτι που σημαίνει ότι θα έχουμε μεγάλη μείωση τελικής χρέωσης στις μεγάλες καταναλώσεις η οποία θα φτάνει ακόμη και στο 32% παρά τον μηδενισμό των επιδοτήσεων.
Τα τρία συμπεράσματα
Συμπέρασμα πρώτο: Παρά τον μηδενισμό των επιδοτήσεων για όσους καταναλώνουν πάνω από 500 κιλοβατώρες, η τελική χρέωση θα υποχωρήσει συγκριτικά με τον Ιανουάριο. Η αποκλιμάκωση των τιμών λιανικής φαίνεται ότι κάνει καλό σε όσους καταναλώνουν πολύ ρεύμα.
Ποιο είναι το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει: Ότι τον Φεβρουάριο δεν υπάρχουν… ευκαιρίες στην αγορά όπως υπήρχαν τον Ιανουάριο. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο, μπορούσε ο καταναλωτής να επιλέξει έναν ιδιώτη πάροχο που χρέωνε προς 36 λεπτά την κιλοβατώρα, να λάβει και την επιδότηση των 33 λεπτών και τελικώς να πληρώνει μόλις 3 λεπτά την κάθε κιλοβατώρα. Αυτό τώρα δεν υπάρχει. Μπορεί η ονομαστική τιμή να έχει πέσει από τα 33 στα 20 λεπτά αλλά με τη μείωση της επιδότησης το τελικό κόστος εκτοξεύεται από τα 3 στα 16 λεπτά. Μιλάμε για 5πλασιασμό.
Συμπέρασμα δεύτερο: Ο Φεβρουάριος δεν έχει ευκαιρίες εξασφάλισης πολύ χαμηλής χρέωσης στο ρεύμα. Τα τελικά τιμολόγια μεταξύ των παρόχων θα είναι πολύ κοντά το ένα στο άλλο.
Υπάρχει και ένα τρίτο συμπέρασμα που αφορά σε όλους: Επειδή ο Φεβρουάριος θα έχει κρύο, προσοχή στις καταναλώσεις ρεύματος. Όποιο πάροχο και αν επιλέξετε, το τελικό κόστος της κιλοβατώρας θα είναι πολύ μεγαλύτερο συγκριτικά με τους άλλους εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης (π.χ φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης κλπ). Μόνο για τους λίγους που έχουν πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας το τελικό κόστος της θέρμανσης μπορεί να είναι χαμηλότερο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Μεγάλη προσοχή ειδικά στα απλά θερμαντικά σώματα, όπως τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Μια κιλοβατώρα μπορεί να φτάσει να κοστίζει τον Φεβρουάριο ακόμη και κοντά στα 26-27 λεπτά αν συμπεριληφθούν και οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις όταν το κόστος με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θα κυμαίνεται από 10 έως 13 λεπτά.
Πηγή thetoc.gr