Πτώση έως και 70% παρουσιάζει η κίνηση στις λαϊκές αγορές του νησιού με τους παραγωγούς και εμπόρους να βλέπουν… αβέβαιο το μέλλον τους.
Η μεγάλη μείωση της ζήτησης σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους καλλιέργειας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, ενισχύοντας τις πιθανότητες για την περαιτέρω συρρίκνωση της τοπικής παραγωγής, καθώς μάλιστα το ποσοστό απορρόφησής της από την τοπική αγορά παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό.
Την ίδια στιγμή, οι τιμές των ντόπιων οπωροκηπευτικών είναι άκρως ανταγωνιστικές. Παρόλα αυτά, η ελκυστικότητα των προϊόντων της ροδίτικης γης είναι χαμηλότερη έναντι των προϊόντων από την υπόλοιπη Ελλάδα και των… εισαγόμενων. Ένα σημαντικό ποσοστό της ροδίτικης παραγωγής, καταλήγει στα… αζήτητα.
Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι παραγωγοί της λαϊκής αγοράς, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Δημήτρας δήλωσε τα εξής: «Συνολικά 170 παραγωγοί και έμποροι δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά. Δεν είμαι όμως βέβαιος εάν θα καταφέρουν να παραμείνουν ή αν κάποιοι πάγκοι κλείσουν… Η κίνηση στις λαϊκές αγορές -κυρίως στις συνοικίες της πόλης -σημειώνει προοδευτική μείωση. Υπάρχει επάρκεια αγαθών σε καλές και ανταγωνιστικές τιμές, ωστόσο ο κόσμος προτιμά περισσότερο τα σούπερ μάρκετ. Δεν είναι εύκολο πλέον να προσπαθεί κάποιος παραγωγός να συνεχίσει να καλλιεργεί, όταν τα κόστη παραγωγής έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και η ζήτηση των προϊόντων παρουσιάζει μεγάλη μείωση από τους καταναλωτές, ενώ μικρό είναι το ποσοστό απορρόφησης των ντόπιων οπωροκηπευτικών από την αγορά.
Πέρα από συγκεκριμένα τοπικά σούπερ μάρκετ, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που επιλέγουν τα προϊόντα μας. Είναι δύσκολο το παιχνίδι της επιβίωσης πλέον για τους παραγωγούς… Είναι δυσανάλογο το κόστος παραγωγής με τις εισπράξεις μας. Όποιο θερμοκήπιο ξεσκεπάζεται δεν ξανασκεπάζεται πλέον. Το κόστος από τα 3.000 ευρώ το στρέμμα, εκτοξεύθηκε στα 8.000. Είναι ασύμφορο πλέον να προσπαθούμε να εξισορροπήσουμε τα λειτουργικά κόστη με τις εισπράξεις μας».
Στο μεταξύ, προβληματίζει έντονα τους παραγωγούς η φετινή ανομβρία, που πρόκειται να προκαλέσει εντονότερο πρόβλημα στις καλλιέργειες καθώς συντελεί στην έλλειψη των αρδευτικών υδάτων. Τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καλλιέργειες. Υπάρχει υπερεπάρκεια αγαθών, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα (μετά τη θερινή περίοδο κυρίως), οι καλλιέργειες να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη αρδευτικών υδάτων, λόγω των λιγοστών βροχοπτώσεων της χειμερινής περιόδου.
«Πράγματι, οι ελάχιστες βροχοπτώσεις που είχαμε το φετινό χειμώνα αποτελούν πρόβλημα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας. Χωρίς αρδευτικά νερά είναι δύσκολο να έχουμε καλλιέργειες. Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, θα δυσκολέψει πολύ περισσότερο τα πράγματα για τους ντόπιους παραγωγούς», τόνισε ο κ. Δημήτρας.
https://www.dimokratiki.gr/10-02-2023/eos-kai-70-i-meiosi-tis-kinisis-stis-laikes-agores/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.