Στα τέλη του περασμένου Γενάρη, συγκεκριμένα στις 31/01/2023 είδαμε ένα συγκινητικό βίντεο ,στο οποίο οι δύο μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Διαφάνι της Καρπάθου, στη μνήμη των ηρώων των Ιμίων Καραθανάση, Βλαχάκου και Γιαλοψού αλλά και των Ικάρων του μοιραίου Phantom Ευστάθιου Τσιπλακίδη και Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα ,έριξαν ένα στεφάνι στη θάλασσα και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο συνοδευόμενοι από τη νεαρή δασκάλα τους. Σε ανάρτηση της η δασκάλα των δύο παιδιών κυρία Θεοδώρα Κουκουρίκου, γεννημένη στην Αλεξανδρούπολη, έγραψε τα εξής: «Ίμια 31/01/1996… Χριστόδουλε, Παναγιώτη, Έκτορα, δεν σας ξεχνούμε ΠΟΤΕ!
Για τις δικές μας Θερμοπύλες χάσατε τη ζωή σας και σαν τιμημένοι θα ζείτε αιώνια στην καρδιά μας και στην ψυχή της Ελλάδας μας. Ο τίτλος του ΗΡΩΑ είναι το λιγότερο που αντιπροσωπεύει το μεγαλείο της ψυχής σας… Εις την μνήμη των τριών ηρώων αλλά και των πιλότων Ευστάθιου Τσιπλακίδη και Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα, οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Διαφανίου Καρπάθου τίμησαν την παρουσία των πέντε πεσόντων ρίχνοντας στον μπλε τάφο στεφάνι και ψάλλοντας δυνατά τον εθνικό μας ύμνο αφήνοντας τις φωνές τους να τις παρασύρει το κύμα και το θαλασσινό αγέρι». Πραγματικά σπουδαία και συγκλονιστικά λόγια…
Αναζητήσαμε τη νεαρή δασκάλα, την κυρία Θεοδώρα Κουκουρίκου εντυπωσιασμένοι από τη ενέργεια των μαθητών της και όσα έγραψε. Με μεγάλη προθυμία και ευγένεια μας έδωσε περισσότερα στοιχεία για το Διαφάνι, τους μαθητές της αλλά και τις αξιέπαινες, κατά την άποψή μας, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της αρμοδιοτήτων αλλά και πέρα από αυτές.
Το Διαφάνι Καρπάθου
Το Διαφάνι είναι παραλιακός οικισμός της βορειοανατολικής Καρπάθου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 211 κατοίκους, ωστόσο τα καλοκαίρια ο πληθυσμός του λόγω τουρισμού αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Καρπάθου είναι το δεύτερο λιμάνι του νησιού κι επίνειο της Ολύμπου. Το Διαφάνι μπορεί κανείς να το προσεγγίσει με καΐκι από την Κάρπαθο ή οδικώς. Απέχει 37 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού Πηγάδια (ή Κάρπαθο). Η περιοχή του Διαφανίου κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως έναν μυκηναϊκό τάφο και άλλα σημαντικά ευρήματα που «φυλάσσονται» σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Οι βοτσαλωτές παραλίες Διαφάνι και Βανάντα φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά τους. Στο χωριό υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια.
Από το Διαφάνι με καΐκι μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη Σαρία, ένα νησί με καταγάλανες παραλίες και ερείπια αραβικού αλλά και παλαιότερων οικισμών.
Όσο για το όνομα Διαφάνι, σύμφωνα με τον Χ.Π. Συμεωνίδη ετυμολογείται ίσως από το κύριο όνομα Διόφανος, με παρετυμολόγια προς την πρόθεση διά, ενώ υπάρχει και η εκδοχή ότι οφείλει το όνομά του στα διάφανα νερά του.
Το σχολείο του Διαφανίου
Στο Δημοτικό Σχολείο Διαφανίου Καρπάθου φοιτούν σήμερα δύο μαθητές: ο Βασίλης στην Έκτη τάξη και ο Μαρίνος στη Δευτέρα τάξη. Δασκάλα των δύο μαθητών είναι η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός κυρία Θεοδώρα Κουκουρίκου, με καταγωγή από ένα άλλο ακριτικό μέρος της Ελλάδας, την Αλεξανδρούπολη. Η κυρία Κουκουρίκου μας πληροφόρησε ότι εκτός από τα σχολικά μαθήματα τα δύο παιδιά έχουν και άλλες δραστηριότητες: αστρονομία, ρομποτική, μουσική (η ίδια η νεαρή δασκάλα παίζει βιολί), ζωγραφική εξ αποστάσεως, σκάκι κ.ά. Με τη βοήθεια της δασκάλας τους ο Βασίλης και ο Μαρίνος έχουν φτιάξει ένα βοτανόκηπο ενώ στα σχέδιά τους είναι και η δημιουργία ενός λαχανόκηπου.
Η κυρία Κουκουρίκου συνεργάζεται με τη δασκάλα κυρία Στέλλα Σουτλόγλου του Δημοτικού Σχολείου Θύμαινας (δείτε και σχετικό άρθρο μας στις 04/11/2022) και με την δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Αρκ(ι)ών κυρία Στέλλα Ιωαννίδου. Πρόκειται πραγματικά για μία αξιέπαινη εκπαιδευτικό η οποία στους λίγους μήνες που «υπηρετεί» στο Διαφάνι έχει πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα.
Είναι η τρίτη χρονιά που υπηρετεί ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός. Έχει αποφοιτήσει από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ έχει κάνει και μεταπτυχιακές σπουδές Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας της Κύπρου. Έχει διδάξει επίσης σε Δημοτικό Σχολείο της Νέας Τίρυνθας Αργολίδας και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Άργους. Η κυρία Κουκουρίκου όπως και όλες και όλοι οι συνάδελφοί της που διδάσκουν σε απομακρυσμένα σχολεία, είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι καθώς παρέχουν πολλαπλές γνώσεις στους μαθητές και τις μαθήτριες τους. Για τους εκπαιδευτικούς αυτούς θεωρούμε ότι η διδασκαλία είναι λειτούργημα και ξεφεύγει από τα στενά πλαισία των εκπαιδευτικών τους καθηκόντων.
Όπως μας είπε η νεαρή δασκάλα, που η αλήθεια είναι ότι αιφνιδιάστηκε μάλλον ευχάριστα από τη δημοσιότητα που έλαβε η πράξη της ίδιας και των μαθητών της με την «κατάθεση» στεφανιού στα νερά του Αιγαίου, θέλει να περάσει το μήνυμα προς όλους ότι «και στο Διαφάνι ο ελληνισμός είναι ζωντανός» και ότι «οι μικροί μαθητές της εμφορούνται από αισθήματα φιλοπατρίας και κρατούν την παράδοση».
Ας δώσουμε με τη σειρά μας θερμά συγχαρητήρια στην κυρία Θεοδώρα Κουκουρίκου και τους δύο μαθητές της για την ενέργειά τους αλλά και τις πολλές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητές τους. Ας ελπίσουμε ότι και με αυτό το άρθρο το Διαφάνι θα γίνει ευρύτερα γνωστό (ως τώρα οι περισσότεροι γνώριζαν το Διαφάνι από τις «Άγριες Μέλισσες»…) και η Πολιτεία θα σκύψει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα προβλήματα αντίστοιχων σχολείων, μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα. Πρέπει και το αξίζουν…
Πηγή protothema.gr
Συγχαρητήρια, μας κάνετε υπερήφανους.
Πρέπει να είμαστε και πρακτικά δίπλα σας.
Να βγούμε από την μιζέρια μας, να πάμε μπροστά, να γίνουμε δημιουργικοί, με προσφορά.