Τοπικές Ειδήσεις

Προβληματισμός για την ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Σε εμπλοκή έχει οδηγήσει την λειτουργία των Πανεπιστημίων ο νόμος Κεραμέως με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος για την ομαλή διαδοχή στην διοίκηση των ΑΕΙ. Όπως έγραψε σε προηγούμενο ρεπορτάζ η «δημοκρατική», το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μαζί με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Μακεδονίας, αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην μπορούν να εκλέξουν νέα διοίκηση, μετά τη λήξη της θητείας (η οποία παρατάθηκε λόγω των κωλυμάτων που προέκυψαν από το νόμο) στο τέλος του τρέχοντος μηνός.
Το ζήτημα που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα αφού πρόκειται για τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου, έχει έρθει και στη Βουλή με σχετικές παρεμβάσεις και επερωτήσεις βουλευτών από άλλες περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Αιγαίου τα έξι εσωτερικά μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης αδυνατούν να επιλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη.

Η απόλυτη ισοψηφία και η μη υπαναχώρηση κανενός εκ των δύο στρατοπέδων που έχουν δημιουργηθεί, έχουν παγώσει τη διαδικασία εκλογής πρύτανη.
Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν πως είναι ενδεικτικό ότι τα εσωτερικά μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχουν συνεδριάσει ανεπιτυχώς επτά φορές, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας τουλάχιστον 10 και ακόμη περισσότερες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Για το ζήτημα, μίλησε στην «δημοκρατική» η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Τίνα Ζορμπαλά:
«Εμείς από την αρχή, πριν ακόμη την ψήφιση του νόμου (όταν ήταν σε διαβούλευση) είχαμε εκφράσει την κάθετη διαφωνία μας, και ειδικότερα με τη ρύθμιση εκείνη η οποία αφορούσε στο συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης. Είχαμε ήδη αναφέρει ότι αυτό το μοντέλο διοίκησης θα λειτουργήσει με πλήρη αδιαφάνεια, χωρίς την παραμικρή λογοδοσία και έλεγχο από την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα χειρίζεται και θα αποφασίζει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (στην κυριολεξία) όλα τα θέματα εν λευκώ, που αφορούν στα τμήματα και στο ίδρυμά μας.
Επίσης είχαμε πει και είχαμε συμφωνήσει με την Ομοσπονδία μας ότι με τον νόμο Κεραμέως και ειδικότερα με το συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης, ‘ξεκινά μια… γκρίζα εποχή για τα πανεπιστήμια’ με επικράτηση μηχανισμών, υπόγειας συνεννόησης, συμφερόντων και ανταλλαγμάτων.
Ακριβώς αυτό –τελικά- βλέπουμε να γίνεται και στην πράξη. Εμείς σαν Σύλλογος, είχαμε καλέσει σε αποχή τα μέλη μας, αφενός να μην συμμετέχουν ως υποψήφιοι για τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, αφετέρου ούτε στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης –γνωρίζοντας ότι τελικά θα ισχύσουν όλα τα παραπάνω όπως κι έγινε.
Στην πράξη, επιβεβαιωθήκαμε.
Επιπλέον, αυτό που συμβαίνει στα τρία Πανεπιστήμια Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Αιγαίου, είναι ξεκάθαρα η αποτυχία της εφαρμογής αυτού του νόμου –την οποία, εμμέσως παραδέχεται και το ίδιο το υπουργείο, με την έκδοση σχετικής υπουργικής εγκυκλίου, όπου επαναπροκηρύσσει τις εκλογές από την αρχή, τόσο για τα εσωτερικά, όσο και για τα εξωτερικά μέλη. Δυστυχώς στο πνεύμα του εν λόγω νόμου, υπάρχουν πολλές ασάφειες και προβλήματα που όλα τα πανεπιστήμια (όχι μόνον για τις εκλογές, αλλά γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία τους) αντιμετωπίζουν.
Ήδη τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε μια αδράνεια, ακριβώς, λόγω αυτού του νόμου…».
Να σημειώσουμε ότι το ίδιο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν και στις επικείμενες εκλογές τα έξι Πανεπιστήμια (ΕΚΠΑ, Μετσόβιο, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) των οποίων η θητεία των πρυτανικών αρχών λήγει στις 31/8/2023 και αντιστοίχως, στις εκλογές του 2024 το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο, τα Πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης καθώς και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Χαροκόπειο.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, το ζήτημα είναι πλέον πολύ δύσκολο να λυθεί άμεσα, με συνέπεια να εκφράζονται φόβοι ότι θα χρειαστεί να μείνει σε εκκρεμότητα για… μετά τις εθνικές εκλογές (που μεταφράζεται ότι θα το εξετάσει η όποια κυβέρνηση προκύψει από τον προσεχή Σεπτέμβριο κι έπειτα!)
Σύμφωνα με την κα Ζορμπαλά:
«Είναι ξεκάθαρο ότι ο νόμος δεν προέβλεψε τίποτε για την επίλυση του προβλήματος της εκλογής στα πανεπιστήμια. Αυτή η αδυναμία (στο ενδεχόμενο ισοψηφίας) δεν είναι άσχετη με την αδυναμία των περισσοτέρων εσωτερικών μελών να αρθρώσουν έναν εσωτερικό κριτικό λόγο απέναντι σε αυτό το νόμο. Επιπρόσθετα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δεν είχαμε καμία απολύτως ενημέρωση για το θέμα. Ό,τι μάθαινε η πανεπιστημιακή κοινότητα ήταν μέσω του… Τύπου. Καταλαβαίνετε ότι δεν είχαμε ούτε κι εμείς ενημέρωση για ποιο λόγο δεν προχωρούσε η διαδικασία. Εάν συνεχιστεί αυτό, θα υπάρχει κώλυμα για όλα τα πανεπιστήμια».

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο να εμποδιστεί η διαδικασία και να μετατεθεί λόγω εκλογών για μετά τον Σεπτέμβριο, η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν κατηγορηματική:
«Δεν μπορεί να μετατεθεί μετά τον Σεπτέμβριο. Είναι σίγουρο ότι θα πάμε σε εκλογές. Από την στιγμή που υπάρχει ο νόμος και εφαρμόζεται, θα πρέπει να εκλεγούν Συμβούλια Διοίκησης και πρυτάνεις. Μπορεί το κάθε Πανεπιστήμιο να το κάνει μόνο του ή και τα τρία μαζί. Αυτό όμως, είναι το μικρότερο πρόβλημα. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς, είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο να λειτουργεί, να μπορούν τα παιδιά να φοιτούν και να παίρνουν πτυχία με αξία για να μπορέσουν να βγουν στην αγορά εργασίας».
Σημειώνεται πως την επόμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023, οι εκπαιδευτικοί θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση, με αντικείμενο την διεκδίκηση των οικονομικών απολαβών τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου