Προς «ναυάγιο» οδεύει το εγχείρημα για την νέα δημοτική κίνηση από την συνεργασία των παρατάξεων Κουσουρνά-Χατζηδιάκου, έπειτα από την εκλογική διαδικασία της 5ης Φεβρουαρίου που ως φαίνεται δημιούργησε περισσότερα προβλήματα, αντί να επιλύσει.
Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», η νέα δημοτική κίνηση παρουσιάζει φαινόμενα διάλυσης αφού πολλά μέλη των δύο παρατάξεων, ακόμα και από εκείνα που συμμετείχαν στη διαδικασία, έχουν αποστασιοποιηθεί.
Οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες της «δ» αναφέρουν πως ούτε ο κ. Β. Μανδρακός ο οποίος απέσυρε το ενδιαφέρον του πριν από τις ενδοπαραταξιακές διαδικασίες αλλά ούτε και ο κ. Μ. Σαββής, ένας από τους δύο διεκδικητές της θέσης του επικεφαλής, θα συμμετέχουν τελικά στην νέα δημοτική κίνηση. Αν τελικώς οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε το όλο εγχείρημα διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη με πολλούς να θεωρούν δεδομένο ότι δεν πρόκειται η νέα δημοτική κίνηση να αντέξει μέχρι την εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου, αφού ήδη μετρά πολλές απώλειες που έχουν κλονίσει τη συνοχή της.
Η «γκρίνια» για το εγχείρημα, ξεκίνησε ήδη από το ίδιο βράδυ των εκλογών για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής (με πρώτο τον κ. Σ. Διακοσταματίου που έλαβε 145 ψήφους, δεύτερο τον κ. Μ. Σαββή με 95 ψήφους και 5 άκυρα/λευκά ψηφοδέλτια) καθώς τόσο η χαμηλή προσέλευση μελών όσο και το «διάτρητο» της διαδικασίας, δυσαρέστησαν πολλούς από τους συμμετέχοντες αλλά και επιβεβαίωσαν όσους εξαρχής είχαν δηλώσει τη διαφωνία τους για τον τρόπο αλλά και τον χρόνο που ο τέως δήμαρχος, πρώην επικεφαλής της παράταξης και σημερινός υποψήφιος βουλευτής κ. Φώτης Χατζηδιάκος, αποφάσισε να ανοίξει το θέμα της διαδοχής και μάλιστα σε συνεργασία με την παράταξη «Αλλάζουμε τη Ρόδο» του κ. Στάθη Κουσουρνά.
Την ίδια ώρα, πολύς λόγος γίνεται για την ψηφοφορία μέσω μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα, αν δηλαδή αυτό θα έπρεπε να επιτραπεί ενώ υπάρχουν «ψίθυροι» για προσέλευση εκλεκτόρων, που δεν είχαν το δικαίωμα βάσει των προϋποθέσεων που είχε θέσει η αρμόδια συντονιστική επιτροπή, να βρίσκονται εκεί. Αυτές οι δύο παράμετροι, όπως προκύπτει από πληροφορίες της «δ», αποτέλεσαν αφορμή για νέα «ρήγματα» στη συνοχή της νέας δημοτικής κίνησης αφού όπως αναφέρουν όσοι θέτουν θέμα εκλεκτόρων, αν τελικώς επετράπη να ψηφίσουν και κάποιοι που δεν είχαν δικαίωμα, γιατί δεν επετράπη να «ανοίξει» η διαδικασία και για όσους ήθελαν να θέσουν εαυτόν στη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη θέση του επικεφαλής. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ζητήσουν επισήμως απαντήσεις από την συντονιστική επιτροπή, για το αν ευσταθούν όσα ακούγονται σχετικά με τους εκλέκτορες.
Επιπλέον, ακόμα ένα μεγάλο «αγκάθι» στις διαδικασίες, αποτέλεσε η απόφαση να μην δημοσιοποιηθούν τελικώς τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που είχαν παραγγείλει οι δύο διεκδικητές της ηγεσίας της νέας δημοτικής κίνησης, παρά μόνο τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, γεγονός που άνοιξε έναν ακόμα κύκλο εσωστρέφειας αφενός αλλά και αμφισβήτησης της διαδικασίας για την επιλογή του επικεφαλής.
Από έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατικής» ωστόσο, προκύπτει ότι υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στη δημοσκόπηση που παραμένει κλεισμένη στα συρτάρια.
Στη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023 για λογαριασμό των διεκδικητών της θέσης του επικεφαλής από την εταιρεία Rass και στην οποία συμμετείχαν 611 κάτοικοι του Δήμου Ρόδου από όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, με το μέγιστο στατιστικό σφάλμα να είναι στο 4%, το 74,5% των πολιτών στη Ρόδο (οι 3 στους 4 δηλαδή) δηλώνουν ικανοποιημένοι από το επίπεδο της ζωής τους στη Ρόδο (74,5%), με πιο ικανοποιημένους τους ψηφοφόρους της ΝΔ, τους κεντροδεξιούς πολίτες, τους άνδρες ψηφοφόρους και τις ηλικίες 17-44 χρόνων, τους αυτοαπασχολουμένους και εκείνους που απασχολούνται προσωπικά με τον τουρισμό, ή προέρχονται από τις δημοτικές ενότητες Αφάντου, Λίνδου, Πεταλούδων.
Κρισιμότερο πρόβλημα, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, αναδεικνύεται η κατάσταση του οδικού δικτύου σε ποσοστό 40,2% με τις περιοχές Αφάντου, Καμείρου και Ρόδου να πλήττονται περισσότερο. Ως δεύτερο πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η καθαριότητα με ποσοστό 36,6%.
Στη δημοσκόπηση της Rass, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, θεωρείται καλός σε ποσοστό 41,9% και ειδικότερα, θετικά τον αξιολογούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, της κεντροδεξιάς και της δεξιάς, οι ηλικίες 45-54 και άνω των 65 χρόνων, οι απόφοιτοι λυκείου και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι άμεσα εργαζόμενοι στον τουρισμό καθώς και οι πολίτες του Αρχαγγέλου και του Αταβύρου.
Μέτριο θεωρούν τον δήμαρχο περίπου 4 στους 10 πολίτες και με βάση τα αποτελέσματα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και όσοι ιδεολογικά τοποθετούνται από την άκρα αριστερά έως το κέντρο, οι γυναίκες, οι πολίτες 35-44 χρόνων, οι απόφοιτοι πανεπιστημίου και οι μισθωτοί και ιδιαιτέρως οι κάτοικοι των δημοτικών ενοτήτων Καμείρου, Πεταλούδων και Ρόδου.
Σε o,τι αφορά στα πρόσωπα που διερευνήθηκαν ήταν ο νυν δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και οι κ.κ. Σάββας Διακοσταματίου και Μανώλης Σαββής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τρεις περιβάλλονται με μεγάλη αναγνωρισιμότητα από τους πολίτες με τον κ. Καμπουράκη να κυριαρχεί. Η δημοτικότητα και των τριών προσώπων είναι θετική με θετικότερη όλων του κ. Μ. Σαββή, δεύτερο τον κ. Σ. Διακοσταματίου και τρίτο τον κ. Α. Καμπουράκη. Ο νυν δήμαρχος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ψηφοφόρους της ΝΔ, εκείνους που ιδεολογικά τοποθετούνται από το κέντρο έως και τη δεξιά, τους πολίτες 35-44 και άνω των 65 χρόνων και από όσους έχουν ολοκληρώσει έως και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κρίσιμο μέγεθος το γεγονός ότι στη Δημοτική Ενότητα Ρόδου, ο δήμαρχος έχει τις λιγότερες θετικές γνώμες.
Ο κ. Σάββας Διακοσταματίου παρουσιάζει θετική εικόνα στους ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροδεξιάς, αλλά και σε εκείνους της αριστεράς. Οι γυναίκες, οι πολίτες 17-34 και άνω των 55 χρόνων επίσης τον βλέπουν θετικά, όπως και οι απόφοιτοι Λυκείου, οι μη ενεργοί οικονομικά πολίτες και οι προερχόμενοι από τη Λίνδο, τη Νότια Ρόδο και τον Ατάβυρο.
Ο κ. Μανώλης Σαββής έχει την υψηλότερη δημοτικότητα από τους τρεις. Διαπερνά όλους τους πολιτικούς χώρους και οι κοινωνικές ομάδες που τον βλέπουν πιο θετικά είναι οι γυναίκες, οι πολίτες 17-34 και άνω των 55 χρόνων, οι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι μη ενεργοί οικονομικά πολίτες και οι συνταξιούχοι, οι πολίτες της Νότιας Ρόδου και κυρίως οι πολίτες της Δ.Ε. Ρόδου που είναι και η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα.
Ο νυν δήμαρχος φαίνεται να μπορεί να συγκεντρώσει ένα μεγάλο ποσοστό ψήφων από το κομματικό του ακροατήριο ενώ η ιδιότητά του ως νυν δημάρχου πριμοδοτεί επίσης την υποψηφιότητά του. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί ότι δεν απέχει από το 43% που εξασφαλίζει εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, ωστόσο οι πολιτικές συγκυρίες και το γεγονός ότι προηγούνται οι εθνικές εκλογές είναι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν.
https://www.dimokratiki.gr/21-02-2023/dialyetai-eis-ta-ex-on-synetethi-i-sympraxi-diakostamatioy-savvi-ti-proekypse-apo-dimoskopisi-tis-rass-poy-kratithike-mystiki/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.