Ομιλία του Δημάρχου Ρόδου Αντ. Καμπουράκη στην τελετή βράβευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Center of Language Education and Cooperation (CLEC) για το πρότυπο πρόγραμμα της από απόσταση διδασκαλίας της Κινεζικής γλώσσας.
Σεβασμιότατε, Αξιότιμη Κυρία Πρυτάνισσα, Αγαπητέ Περιφερειάρχη Ν.Α. Γιώργο Χατζημάρκο,
Κυρία & Κύριοι Βουλευτές, Συνάδελφοι Α’ & Β’ Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Διοικητά 95ΑΔΤΕ
Αξιότιμοι Πρόεδροι & Εκπρόσωποι Φορέων & Παραγωγικών Τάξεων, Κε Κοσμήτορα Γ. Σειμένη,
Κυρίοι Πρέσβεις, Κες & Κοι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κυρίες & Κύριοι,
Είναι πολλή μεγάλη χαρά και τιμή, για τη Ρόδο μας, να υποδέχεται σήμερα την Εξοχότατη Αντιπρόεδρο, της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Κυρία Σουν Τσουνλάν (Sun Chunlan), την οποία και καλωσορίζουμε, μαζί με όλα τα μέλη της Υψηλόβαθμης Αντιπροσωπείας, που την συνοδεύει.
Είναι μια ακόμη επιβεβαίωση, των ισχυρών δεσμών φιλίας, που συνδέουν το νησί μας με την Κίνα, και έχουν εκφραστεί με τιμητικές επισκέψεις, υψηλότατου επιπέδου, στη Ρόδο μας. Με πιο εμβληματική ασφαλώς, την επίσκεψη, πριν από μερικά χρόνια, του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Εξοχότατου κ.κ. Σι Τζιν-πινγκ.
Χαιρόμαστε όμως διπλά, καθώς την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης, της Εξοχότατης Κυρίας Αντιπροέδρου, της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, μας τη δίνει το Πανεπιστήμιό μας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Η βράβευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από το Center of Language Education & Cooperation, για το πρότυπο πρόγραμμα, τής από απόσταση διδασκαλίας, της Κινεζικής γλώσσας, είναι μια διάκριση, που μας κάνει όλους εμάς, τους νησιώτες υπερήφανους, για το Πανεπιστήμιό μας.
Θέλω να συγχαρώ την Πρυτάνισσα, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, που για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει έμπρακτα, πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρωτοπορεί, Καινοτομεί και πιστοποιεί διαρκώς, την προσήλωσή του, στην Ακαδημαϊκή Αριστεία.
Όμως, το πρότυπο πρόγραμμα, τής από απόσταση διδασκαλίας της Κινεζικής γλώσσας, πέρα από την αυτονόητη ακαδημαϊκή αξία του, έχει και μια πολύ ξεχωριστή συμβολή, στο να φέρει, ακόμη πιο κοντά, τις χώρες μας, και τους λαούς μας. Χωρίς υπερβολή, θα έλεγα πως πρόκειται, για ένα Πνευματικό «Δρόμο του Μεταξιού», που ενώνει τους Πολιτισμούς μας.
Η Ελλάδα βρίσκεται γεωγραφικά, δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Κίνα, η μια στον μεσογειακό κόσμο, και η άλλη στο άκρο της Ασίας. Όμως, οι δύο χώρες, αποτελούν ξεχωριστά, την εστία του πολιτισμού της Δύσης και της Ανατολής, και οι γλώσσες τους είναι δύο μοναδικές στον κόσμο, που δεν έχουν διακόψει ποτέ την πορεία τους, από την αρχαιότητα, μέχρι και σήμερα.
Στη μακρόχρονή αυτή διαδρομή τους, οι δύο γλώσσες, επηρέαζαν συνεχώς τις άλλες γλώσσες, στο ευρύτερο περιβάλλον τους. Τα Κινέζικα, επηρέασαν τις Ασιατικές Γλώσσες, κυρίως της Άπω Ανατολής. Η Ελληνική Γλώσσα, επηρέασε άμεσα όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
Ανοίγοντας σήμερα ένα λεξικό, μιας ευρωπαϊκής γλώσσας, ανακαλύπτουμε εύκολα, ότι πολλές λέξεις προέρχονται από τις Ελληνικές, και τα Ελληνικά αποτελούν κύριες πηγές, του διεθνούς Επιστημονικού, του Ιατρικού, και του Τεχνολογικού λεξιλογίου.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου λοιπόν, γίνεται γέφυρα, για να έρθουν πιο κοντά, αυτές οι δυο μοναδικότητες, του γλωσσικού Πλούτου μας. Σχεδόν 5.000 χρόνια, ιστορίας και πολιτισμού, έχουν σφυρηλατήσει κοινές αξίες και δεσμούς, μεταξύ των λαών μας, επί των οποίων βασίζεται, το αμοιβαίο ενδιαφέρον, της μιας χώρας, για τον πολιτισμό της άλλης.
Μπορεί τα ποσοτικά μεγέθη, να είναι πολύ διαφορετικά, μεταξύ των χωρών μας, όμως η Γλώσσα, η Σκέψη, ο Πολιτισμός, είναι ζητήματα ποιότητας, και σε αυτά έχουμε πολλά κοινά σημεία, και μεγάλες ομοιότητες. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο, ότι οι δυο πιο αναγνωρίσιμοι φιλόσοφοι, και εκπρόσωποι των πολιτισμών μας, ο Σωκράτης και ο Κομφούκιος, έχουν στο κέντρο της σκέψης τους, την έννοια της αρετής.
Σήμερα, στον ταραγμένο και γεμάτο αβεβαιότητες κόσμο μας, η έννοια της αρετής, αποδεικνύει τη διαχρονική αξία της. Αρετή παντού. Στην Πολιτική, στην Οικονομία, στην Κοινωνική Συμβίωση, στην Πρόοδο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Χωρίς την αρετή, χάνεται η Τάξη, ο Νόμος, και η Αρμονία, και αναδύεται απειλητικό, το Χάος.
Θα πρέπει λοιπόν να κατανοήσουμε, ότι για να συνεισφέρουμε, στην εξέλιξη του ανθρώπινου γένους, μόνον ένα τρόπος υπάρχει: να μεταδώσουμε στις νέες γενιές, ένα σύστημα αξιών, υψηλών πνευματικών ιδανικών, και ιδεών. Καθήκον μας είναι, να ξαναβάλουμε την Αρετή, μέσα την
Καθημερινότητά μας.
Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός, ότι οι χώρες μας εργάζονται συστηματικά, για να πετύχουν να έρθουν, ακόμη πιο κοντά. Το 2022, Έτος Πολιτισμού & Τουρισμού Ελλάδας–Κίνας, αποτέλεσε ένα ακόμη ορόσημο στις σχέσεις μας, όπως υπήρξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και η Πολιτιστική Ολυμπιάδα του 2008, το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών, οι εκατέρωθεν ανταλλαγές επισκέψεων, των Πολιτικών Ηγεσιών, των δύο χωρών, στο ανώτατο επίπεδο, και πολλά άλλα μικρότερα, αλλά πάντα σημαντικά και εμβληματικά γεγονότα, που ενισχύουν διαρκώς, το οικοδόμημα των ΕλληνοΚινεζικών σχέσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το πρότυπο πρόγραμμα, τής από απόσταση, διδασκαλίας, της Κινεζικής γλώσσας, βάζει τη δική του σφραγίδα, κι έχει, μια πολύ ξεχωριστή, και ουσιαστική συνεισφορά.
Αυτό το αμοιβαίο ενδιαφέρον, και η αλληλοεκτίμηση, μεταξύ των χωρών και των λαών μας, αποτελεί τη σταθερή πυξίδα, στις σχέσεις μας. Αναδεικνύουμε το παρελθόν μας, διαμορφώνουμε το παρόν, και προετοιμάζουμε το μέλλον. Αντιμετωπίζουμε τις παραδόσεις μας, με σεβασμό, αναγνωρίζοντας, ότι ο πολιτισμός είναι το οξυγόνο, των κοινωνιών μας, αλλά και ο πιο πρόσφορος δρόμος, για να πλησιάσουν μεταξύ τους, οι δύο λαοί μας.
Και όσο μία χώρα, προκαλεί το ενδιαφέρον της άλλης, τόσο ελκυστικότερος προορισμός γίνεται. Γι’ αυτό, και στόχος της Ρόδου μας είναι, τώρα που περάσαμε επιτυχώς, την παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, να υποδεχτούμε, τους περισσότερους Κινέζους φίλους, από ποτέ.
Ας μη ξεχνάμε, πως ο Τουρισμός είναι μια μορφή Διπλωματίας, Διπλωματίας των ίδιων των λαών. Ο Τουρισμός συμβάλλει καταλυτικά, στην αλληλογνωριμία, και στην κατανόηση, στην προώθηση της φιλίας, και της ειρήνης. Δημιουργεί ανθρώπινες γέφυρες, και ανοίγει την πύλη, κατευθείαν προς τον κόσμο, κάθε πολιτισμού.
Ακαδημαϊκή Συνεργασία, Πολιτισμός και Τουρισμός, είναι ένα τρίπτυχο αιχμής, των ΕλληνοΚινεζικών σχέσεων, οι οποίες έτσι αλληλοτροφοδοτούνται δυναμικά, και γίνονται διαβατήρια συνεργασίας, και δεσμών, που θα επεκτείνονται και στο μέλλον.
Εξοχότατη Κυρία Αντιπρόεδρε της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, με αυτές τις λίγες σκέψεις, σας καλωσορίζω και πάλι στη Ρόδο μας, και εύχομαι η παραμονή σας στο νησί μας, να είναι ευχάριστη, παραγωγική και γόνιμη.
Για άλλη μια φορά, θερμά συγχαρητήρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και στην άξια Πρυτάνισσά του, που μας έδωσε την Ευκαιρία, αυτής της εξαιρετικής Συνάντησης.
Σας ευχαριστώ Θερμά, για την προσοχή σας.