Nα προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για άμεσο προσεισμικό έλεγχο, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία, συμφωνήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη το πρωί στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με θέμα την αντισεισμική κατάσταση της χώρας.
Η σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέχεια της σύσκεψης της περασμένης Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πλαίσιο της σύσκεψης, όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση και συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για άμεσο προσεισμικό έλεγχο, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία. Ακόμη, όπως σημειώνει το υπουργείο, οι αποφάσεις θα εξειδικευθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαος Ταγαράς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου. Μετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτριος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γεώργιος Στασινός, καθώς επίσης ο διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής.
Στο μικροσκόπιο 30.000 δημόσια κτίρια
Οπως έγραφε στο φύλλο του Σαββάτου η «Κ», μέσα στο επόμενο διάστημα θα οργανωθεί η επανέναρξη των προσεισμικών ελέγχων δημοσίων κτιρίων, με έμφαση σε περίπου 30.000 κτίρια που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας, όπως σχολεία και νοσοκομεία.
Ο ΟΑΣΠ θα αναλάβει την οργάνωση του σχήματος με την υποστήριξη του ΤEE. Επίσης, με δεδομένο ότι ο ΟΑΣΠ έχει την ευθύνη της αντισεισμικής πολιτικής αλλά δεν μπορεί να υποχρεώσει τους φορείς του Δημοσίου να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους, αναζητείται η νομική φόρμουλα με την οποία η διενέργεια των ελέγχων θα καταστεί υποχρεωτική.