Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, αναλαμβάνοντας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, είπε τα εξής στη τοποθέτησή του στο νομοσχέδιο για τον τουρισμό:
(Ακολουθεί το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο, από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής):
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχήν ευχαριστώ τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας για τον διαχωρισμό (κομμάτων στο θέμα της τρομοκρατίας).
Προσωπικά, έχω δώσει έναν δημοσιογραφικό αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας από την ημέρα που αυτά τα καθάρματα δολοφόνησαν τον Παύλο Μπακογιάννη!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ (ΝΔ): Το ξεκαθάρισα.
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Από εκεί και πέρα, ήμουν και από εκείνους που επικρότησαν την επίσκεψη της κυρίας Υπουργού στον Αυστραλό τουρίστα, διότι θεωρώ ότι υπήρξαν άφρονες φωνές μέσα στην Ελλάδα, για το τι έκανε η αστυνομία με τον ορυμαγδό των πυροβολισμών στο Μοναστηράκι, όταν τις οχτώ σφαίρες τις έριξε αυτό το κάθαρμα! Διότι, οποιοσδήποτε αιματοκυλεί την Ελλάδα τα τελευταία σαράντα χρόνια, δημιουργώντας εθνικά ζητήματα, δεν μπορεί να εντάσσεται στην κατηγορία των υγιώς φερομένων Ελλήνων, σε καμία περίπτωση.
Από εκεί και πέρα, πριν αναφερθώ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού, επειδή έχω και τη δημοσιογραφική ιδιότητα, θα έγραφα ένα παραπολιτικό:
Πόσους κουβαλάτε, κυρία Υπουργέ, όταν έρχεστε στη Βουλή; Αυτό το θέαμα – ένας, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, επτά, οχτώ, δέκα άνθρωποι – είναι καταπληκτικό παραπολιτικό! Καταπληκτικό! Ένα παραπολιτικό είναι αυτό!
Και έρχομαι στο δεύτερο παραπολιτικό, κυρία Υπουργέ.
Σας παρακολουθώ από την ώρα που ξεκινήσαμε και δεν γυρίσατε ούτε μία φορά προς τον ομιλητή, λέτε και δεν υπάρχουν Βουλευτές οι οποίοι μιλούν εδώ για το νομοσχέδιο.
ΜΙΧΑΗΛ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Το έχουμε συνηθίσει αυτό!
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Ναι, αλλά δεν είναι τιμητικό για την ίδια. Διότι ξέρω και την κουλτούρα της και την παιδεία της.
Και τρίτον, πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για το θέμα του τουρισμού, θα ήθελα να μου δώσετε ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε, για να αναφερθώ στο Προεδρείο της Βουλής.
Λυπάμαι που δεν υπήρξε εκπρόσωπος του Προεδρείου της Ελληνικής Βουλής την Κυριακή στις εκδηλώσεις μνήμης που έγιναν για τα σαράντα χρόνια της κυπριακής τραγωδίας, είτε στην επιμνημόσυνη δέηση που έγινε στον Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη είτε στην κατάθεση στεφάνων. Η Βουλή των τριακοσίων Ελλήνων Βουλευτών εκπροσωπήθηκε από υπηρεσιακό παράγοντα, από το Γενικό μας Διευθυντή, τον κ. Παπαϊωάννου, την ώρα που (οι Τούρκοι έστειλαν τον Πρόεδρό τους). Ο Γκιούλ ήταν στην παρέλαση στα Κατεχόμενα.
Από εμάς, από τη Βουλή των Ελλήνων – βεβαίως στείλαμε στη Λευκωσία ως εκπρόσωπο την Αντιπρόεδρό μας Μαρία Κόλλια – αλλά εδώ στην Αθήνα δεν ήταν κανένας.
Και όχι μόνο αυτό, κύριοι συνάδελφοι, αλλά η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κανέναν εκπρόσωπο. Κανέναν!
Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη δεν έστειλε Βουλευτή, έστειλε στέλεχος. Ήμασταν μόνο τρεις τομεάρχες Εξωτερικών: του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Αν τιμάμε έτσι τα σαράντα χρόνια της κυπριακής τραγωδίας, τότε πολύ φοβάμαι ότι μας έχει ξεφύγει κάπου η κατάσταση.
Επίσης, λυπάμαι που δεν έγινε αποδεκτό και το αίτημά μας (των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ) η Βουλή των Ελλήνων να κάνει ειδική εκδήλωση για τα σαράντα χρόνια εδώ, στη Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ελπίζω φέτος ( ο κ. Πρόεδρος) να μην κάνει εκδήλωση με πορτοκαλάδες και λεμονάδες στους προεδρικούς κήπους για το θέμα αυτό της Κύπρου, μαζί με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας.
Αυτό το κεφάλαιο, αυτό το πολύ λυπηρό κεφάλαιο, θα μπορούσα να το συνδέσω και με ένα άλλο θέμα:
Απορώ πώς είναι δυνατόν εσείς της Νέας Δημοκρατίας – που χαμογελάτε, κυρία Υπουργέ! – να έχετε παρτίδες με τη Συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος στέλνει και ρηματικές διακοινώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που είχε κάνει μόνο ο Ιωαννίδης!
Ξέρετε, κυρία Υπουργέ, μπορείτε να με κοιτάξετε. Δεν είναι προβληματικό. Δεν είμαι τόσο αντιαισθητικός, κυρία Υπουργέ!
Περιμένω να με κοιτάξετε, κυρία Υπουργέ, διότι όταν μιλάει ένας Βουλευτής…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Σας παρακαλώ πάρα πολύ τώρα, κύριε Κουίκ, να μη γίνει κυρίαρχο θέμα…
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: …πρέπει να τον παρακολουθείτε!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): …της συζήτησής μας τώρα το ποιος κοιτάζει ποιον. Εντάξει!
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Τουρισμού): …(δεν ακούστηκε)
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Δεν καταλαβαίνω, κύριε Πρόεδρε, αυτό το σνομπάρισμα της Υπουργού! Δεν το καταλαβαίνω καθόλου!
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ (Υπουργός Τουρισμού): Είμαι υποχρεωμένη να είμαι στην Αίθουσα και αυτό κάνω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χρήστος Μαρκογιαννάκης): Συνεχίστε, σας παρακαλώ, κύριε Κουίκ.
ΤΕΡΕΝΣ – ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ: Πάμε, λοιπόν, να αρχίσουμε με ορισμένα θέματα σήμερα και τα υπόλοιπα αύριο.
Ας ξεκινήσουμε εν τάχει και επιγραμματικά με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία πάτε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, με διπλοασφαλίσεις των μελών και με το να τους παίρνετε τη δικαιοδοσία που είχαν – και άριστα μέχρι τώρα – της κατηγοριοποίησης των δωματίων τους και με το να τα πηγαίνετε στους ξενοδόχους. Αλλά θα πούμε περισσότερα στην κατ’ άρθρο συζήτηση.
Και έρχομαι στο θέμα των περίφημων «εκπαιδευόμενων». Και επειδή λέτε μονίμως ότι κάνουμε κριτική χωρίς να δίνουμε προτάσεις, ακούστε την πρόταση η οποία δόθηκε από τον Πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ρόδου. Προτάθηκε, λοιπόν, να δώσετε άδειες για συγκεκριμένο αριθμό εκπαιδευομένων από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες. Δώστε κάρτες οι οποίες θα είναι στο στήθος αυτών των εργαζομένων, πεντακόσιες, χίλιες και μέχρι εκεί. Για να μπορούμε να ελέγξουμε από εκεί και πέρα, μέσω και των Επιθεωρήσεων Εργασίας, τη «μαύρη» εργασία των τριακοσίων ευρώ με δωδεκάωρη απασχόληση.
Όμως, δεν θέλετε να κάνετε ούτε αυτό, την ώρα μάλιστα που δεν υπάρχει και καμία παρέμβασή σας για τις χιλιάδες στρατιές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που είναι απλήρωτοι και πέντε και έξι και επτά και οκτώ μήνες, ακόμα και από πέρυσι.
Και έρχομαι στα κρουαζιερόπλοια. Χάσαμε τα κρουαζιερόπλοια. Τερματικός σταθμός είναι πλέον η Κωνσταντινούπολη. Εμείς χάσαμε την ιστορία των κρουαζιερόπλοιων – και ελέω του ΠΑΣΟΚ. Γιατί η Νέα Δημοκρατία επί Κεφαλογιάννη – αν θυμάμαι καλά – είχε θεσμοθετήσει την επιδότηση της ασφάλισης των Ελλήνων ναυτικών και εργαζομένων εκεί – ξενοδοχειακών και μη – υπό την προϋπόθεση να μπουν ελληνικές σημαίες. Μπήκαν, λοιπόν, οι ελληνικές σημαίες, αλλά μετά η επόμενη κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκε να καταβάλει τα ασφάλιστρα, με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να κυνηγάει τους πλοιοκτήτες.
Μάλιστα, στη Ρόδο μου παραπονέθηκαν και για το εξής: Δεν το παίρνω τοις μετρητοίς, σας το μεταφέρω, για να το λάβετε υπόψη σας.
Η Ρόδος είχε κάποτε – μέχρι πέρυσι, πρόπερσι, αντιπρόπερσι – οκτακόσιες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. Φέτος έχει γύρω στις διακόσιες πενήντα. Τόσες τις υπολογίζουν. Οι Ροδίτες παρατηρούν ότι έχουν αυξηθεί οι προσεγγίσεις των κρουαζιερόπλοιων στην Κρήτη, εάν αυτό μπορεί να σας λέει κάτι, σε ό, τι αφορά τον υπαινιγμό τους.
Απλά στατιστικά στοιχεία. Δεν ξέρω αν αληθεύουν ή όχι. Σημειώστε το. Και η απάντηση δεν θα αφορά εμένα, θα αφορά εκείνους οι οποίοι γκρίνιασαν.
Επίσης στη Ρόδο, ανεβαίνοντας στην παλιά πόλη, μου είπαν (καταστηματάρχες) και το εξής: «Πολύ ωραία τα δεκαεπτά, δεκαοκτώ εκατομμύρια τουρίστες! Λεφτά στην τσέπη τους έχουν;»
Διότι φέτος, στη Ρόδο μου παραπονέθηκαν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι έχουμε μεν τουρίστες, αλλά δεν έχουμε τουρίστες με ένα ευρώ στην τσέπη τους.
Άρα, δεν είναι μόνο θέμα ποσόστωσης. Είναι και θέμα ποιότητας τουρισμού.
Είστε Υπουργός Τουρισμού. Σας απασχόλησαν οι παράπλευρες απώλειες, για να το πω έτσι; Πήγατε ποτέ σε ένα αεροδρόμιο – και μάλιστα διεθνές – απ’ όπου φεύγουν τα τσάρτερ μεταφέροντας χιλιάδες κόσμου κάθε μέρα, για να δείτε εάν υπάρχει οργανωμένο ιατρείο ή εάν υπάρχει έστω και ένας ιατρός να υπηρετεί εκεί δια παν ενδεχόμενο, όταν χιλιάδες επιβάτες πηγαινοέρχονται; Όχι.
Μιλάτε για ιατρικό τουρισμό, αλλά σας απασχολεί εάν στα νησιά τα νοσοκομεία έχουν τις πλήρεις υποδομές; Διότι ο τουρίστας ο οποίος έρχεται στη πατρίδα μας, θέλει να αισθάνεται και ασφαλής.
Δεν θα μιλήσω σήμερα για την επίσημη «φοροδιαφυγή» με τις χορηγίες τις οποίες έχετε επινοήσει. Θα σας μιλήσω, όμως, για τις μαρίνες. Γιατί το «πλοίο» με τις μαρίνες χάθηκε στη δεκαετία του ‘80. Ήταν από τις πρώτες πράξεις του ΠΑΣΟΚ το να μη θελήσει να πάμε στον «ελιτίστικο» τουρισμό με τις μαρίνες. Χάσαμε τότε όλη αυτή την ιστορική ευκαιρία.
Οι Τούρκοι από την απέναντι πλευρά έκτισαν τις απίστευτες μαρίνες και εμείς τώρα εκχωρούμε τις δικές μας μαρίνες σε εταιρίες τουρκικών συμφερόντων, όπου μέσα σε όλα, κυρία Υπουργέ, υπάρχει ως μέτοχος και το Μετοχικό Ταμείο του Στρατού της Τουρκίας. Και αυτό δεν έχει απασχολήσει καθόλου.
Μιλάω για Φλοίσβο, για Λευκάδα, για Κέρκυρα. Δεν θα αναφερθώ στο 49% – 51% της Μυτιλήνης. Θα αναφέρω, όμως, ότι ευτυχώς οι Ένοπλες Δυνάμεις, το Πεντάγωνο, έχουν μπλοκάρει μέχρι στιγμής τη διαδικασία πώλησης (σε Τούρκους) του Πυθαγορείου.
Για το «all inclusive» σας μίλησαν. Θλίψη σε ό, τι αφορά ταξιτζήδες, μικρομάγαζα και ό, τι μπορείτε να φανταστείτε στις περιοχές γύρω από αυτά τα «all inclusive» στα βραχιολάκια ξενοδοχεία.
Δεν θα μιλήσω, επίσης, και για το πώς η εξωτερική μας πολιτική, με την αδυναμία που έχουμε να διαφοροποιηθούμεθα, βρε παιδί μου, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μας έχει πληγώσει τουριστικά.
Θα ήθελα πολύ να ξέρω στατιστικά στοιχεία σε ό, τι αφορά την εισροή Ρώσων τουριστών φέτος. Γιατί μη μου πείτε ότι οι Ρώσοι δεν είναι θυμωμένοι μαζί μας σε σχέση με το πώς τους έχουμε χειριστεί. Αντίθετα, δεν κρατήσαμε ούτε καν ισορροπίες στο Ουκρανικό θέμα.
Επίσης, επειδή είστε Υπουργός Τουρισμού, σας παρακαλώ – ιδιαίτερα σας προτρέπω – να πάτε στην Κεραμωτή. Η Κεραμωτή είναι η πύλη εισόδου στη προς Θάσο. Ανήκει στον Νομό Καβάλας.
Ως Υπουργός Τουρισμού πηγαίνετε να ελέγξετε τον εκεί λιμενικό σταθμό. Θα μπείτε μέσα, κυρία Υπουργέ, και επειδή έχετε μία ποιότητα, θα πάρετε δρόμο να φύγετε από την ποντικίλα που αναδύει το συγκεκριμένο λυόμενο, που είναι εκεί τοποθετημένο από το 1976, με ποντίκια να σαπίζουν μέσα στο λιμενικό σταθμό, αφού έχουν φάει τα καλώδια, δημιουργώντας, βέβαια, συνθήκες απάνθρωπες και για τους λιμενικούς που υπηρετούν εκεί, αλλά και για τους τουρίστες που θέλουν να πάνε να εξυπηρετηθούν.
Από εκεί και πέρα, θα σας βάλω – με τίτλους – και δυο-τρία ζητήματα, που μου τα έχουν πει οι ξενοδόχοι απ’ όλη την Ελλάδα που γυρίζω. Ένα σχετικό σημείωμα είχα πάρει και από τους ξενοδόχους της Κω.
Πνευματικά – συγγενικά δικαιώματα: Πρέπει να προασπιστούμε, βεβαίως, το πνευματικό και συγγενικό δικαίωμα του κάθε δημιουργού. Όμως, εδώ γίνεται ένα πάρτι απίστευτο, που πλέον γονατίζει την κάθε επιχείρηση και πόσο μάλλον την ξενοδοχειακή.
Θα σας πάω σε ένα θέμα το οποίο αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χαμηλών κατηγοριών. Μιλάμε για ένα και δύο και τρία αστέρια. Διότι το τελευταίο διάστημα όλα τα νομοσχέδια τουρισμού φαίνονται ευνοϊκά προς τα καταλύματα τεσσάρων και πέντε αστέρων και παραγκωνίζουν όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή, δίδονται κίνητρα για τις ανακαινίσεις σε ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών και όχι στα υπόλοιπα, εκτός από αυτά που θα γίνουν τεσσάρων αστέρων.
Άλλο θέμα είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων. Έχετε σκεφτεί, πέρα από την προκαταβολή του 80%, τι φορολογούνται οι τουριστικές επιχειρήσεις, τι πληρώνουν; Ο Τούρκος δουλεύει με 8%. Εμείς με πόσο τοις εκατό δουλεύουμε; Και θα δεχθείτε ως Κυβέρνηση να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα όρια της ηπειρωτικής χώρας, ενώ ισχύει μειωμένος στην περιοχή του Αιγαίου;
Σε ό, τι αφορά τους ξεναγούς, θα αναφερθώ αύριο, στην κατ’ άρθρο συζήτηση. Και αναφέρομαι στις σπάνιες γλώσσες.
Μετά είναι το θέμα με τις ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας τριακοσίων κλινών που μεταφέρονται στον Πειραιά. Εντάξει, fast track διαδικασίες… Για την έκδοση αδειών να έρθουν στον Πειραιά οι άνθρωποι. Καμία αντίρρηση. Όμως, για να βγάλουν το καθημερινό χαρτί γιατί πρέπει να έρχονται στον Πειραιά αυτές οι ξενοδοχειακές μονάδες; Γιατί; Γιατί, δηλαδή, σαρώσατε και κλείσατε τις τοπικές τουριστικές υπηρεσίες; Γιατί το κάνατε αυτό;
Από εκεί και πέρα, θα βάλω και το τελευταίο ζήτημα που είναι ο κώδικας δεοντολογίας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που δεν θέλουν να έχουν συνέδρια Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, αν θυμάμαι καλά και έγινε εξαίρεση μόνο για τις πρωτεύουσες νομών. Ωραία το εξαιρέσατε! Η Ρόδος (πρωτεύουσα νομού) να έχει συνέδρια και η Κως να μην έχει, για παράδειγμα. Παράδειγμα σας το φέρνω αυτό.
Βάζω, λοιπόν, μερικά προαπαιτούμενα σε αυτήν τη συζήτηση.
Λυπάμαι εάν ύψωσα κάποιες στιγμές την ένταση της φωνής μου.
Όπως, όμως, είπε και ο Εισηγητής μας εμείς θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο, γιατί θεωρούμε ότι ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται ντάλα καλοκαίρι, την ώρα που είμαστε στη μέση της τουριστικής περιόδου και το οποίο έχει από τα σαράντα τρία άρθρα, αν θυμάμαι καλά, τριάντα δύο τροπολογίες, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρήσουμε ότι είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο φτιάχτηκε με σκέψη. Σαφέστατα φτιάχτηκε στο γόνατο και προφανώς και σε ωραίο γόνατο…