Ρεπορτάζ

Σοβαρό κώλυμα με την διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Στον «αέρα» παραμένει η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ύστερα από κώλυμα στην διαδικασία εκλογής για το Συμβούλιο Διοίκησης.
Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις που έκανε προς την «δημοκρατική» ο κ. Ιωάννης Σεϊμένης, Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος εξήγησε το πρόβλημα και την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από πέρσι τον Αύγουστο, σε τρία πανεπιστήμια (σχετικά έγραψε η «δ» σε αναλυτικά ρεπορτάζ) της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και του Αιγαίου.
Σημειώνεται ότι η θητεία της διοίκησης είχε λήξει τον περασμένο Αύγουστο, πήρε παράταση και τώρα, παρατάθηκε ξανά μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.
«Το πρόβλημα προέκυψε επειδή στην υπάρχουσα νομοθεσία, δεν είχε προβλεφθεί μία λύση, στην περίπτωση που υπήρχε ισοψηφία στην εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης –που είναι η νέα μορφή διοίκησης την οποία έφτιαξε ο Νόμος Κεραμέως (του καλοκαιριού).
Δηλαδή, το νέο μοντέλο διοίκησης, αποτελείται από έξι μέλη εσωτερικά (μέλη ΔΕΠ του Ιδρύματος) και πέντε μέλη εξωτερικά (τα οποία επιλέγονται από τα έξι εσωτερικά μέλη). Στα πρώτα δέκα πανεπιστήμια που έγιναν οι εκλογές εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς η θητεία των πρυτανικών αρχών έχει λήξει από τις 31 Αυγούστου 2022 κι έχει πάρει παρατάσεις λόγω έλλειψης εξεύρεσης λύσης. Αρχικά, η Υπουργός Παιδείας έδωσε μια παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 και τώρα, στα τρία πανεπιστήμια όπου έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και του Αιγαίου, έδωσε ακόμη μία παράταση τεσσάρων μηνών (λήγει τον Ιούνιο).
Αυτά τα τρία πανεπιστήμια, όταν διεξήγαγαν τις εκλογές για την εκλογή εσωτερικών μελών με τις νέες διαδικασίες, τα έξι μέλη όταν συνεδρίασαν για να αποφασίσουν για τα υπόλοιπα εξωτερικά μέλη, κατέληξαν σε ισοψηφία (3-3). Κι έτσι, δεν κατάφεραν να εκλέξουν τους υπόλοιπους προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα και στη συνέχεια να επιλεγεί ο νέος Πρύτανης με τους Αντιπρυτάνεις. Ωστόσο, το Υπουργείο θεώρησε πως οι διαδικασίες είναι πλέον ‘άγονες’ και πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή: να μπουν δηλαδή εκ νέου υποψηφιότητες, τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα εξωτερικά μέλη.
Πάντως, τα άλλα δύο πανεπιστήμια (το Μακεδονίας και το Θεσσαλίας) έχουν προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία, έκαναν ξανά τις προκηρύξεις και αναμένεται να προχωρήσουν σε εκλογές.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είναι μάλλον η πιο δύσκολη περίπτωση, διότι η σημερινή διοίκηση θεωρεί ότι θα πρέπει να αλλάξει το χρόνο λήξης της Πρυτανικής θητείας, την οποία προέβλεπε ο Νόμος και αντί για το 2026 –όπως προέβλεπε ο Νόμος- να λήξει το 2027. Αυτό, σε μια γρήγορη ανάγνωση θα έλεγε κάποιος ότι δεν είναι σοβαρό πρόβλημα.
Ωστόσο, αυτό, εξαιρεί ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στην διαδικασία, καθώς ο Νόμος προβλέπει να μην συνταξιοδοτηθείς στη διάρκεια αυτής της θητείας. Αυτό όμως, δημιούργησε ένα ακόμη πρόβλημα, ενδεχόμενης προσφυγής από κάποιους υποψήφιους αυτής της κατηγορίας, κι έτσι δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την κατάσταση για εμάς, ενώ τα άλλα δύο πανεπιστήμια προχώρησαν, όπως είπα, στην προκήρυξη με λήξη το 2026. Και βέβαια, αυτά αφορούν τα Συμβούλια Διοίκησης και όχι τα άλλα Τμήματα.
Συνεπώς, είμαστε στον ‘αέρα’. Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ασκείται από το παλαιό Πρυτανικό Συμβούλιο που είχε εκλεγεί το 2018, από το οποίο όμως, έχουν ήδη παραιτηθεί δύο Αντιπρυτάνεις η κυρία Μαύρη και ο κ. Σκιάνης πριν λήξει η θητεία τους, οπότε η διοίκηση συνεχίζεται με τρία μόνο μέλη του Παλαιού Πρυτανικού Συμβουλίου. Επιπροσθέτως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα, με το νέο Νόμο, δεν έχει σοβαρές αποφασιστικές αρμοδιότητες (όπως παλαιότερα) αφού αυτές, έχουν μεταφερθεί στο Συμβούλιο Διοίκησης –που δεν υφίσταται. Και η Σύγκλητος ασχολείται πλέον με ακαδημαϊκά θέματα».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όλα θα ξεκαθαρίσουν στους επόμενους μήνες και εφόσον βγει η σχετική προκήρυξη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου