Αιχμές άφησε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το νέο μοντέλο Ρυθμιστικής Αρχής που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση με τη μεταφορά στη ΡΑΕ των αρμοδιοτήτων του νερού και των αποβλήτων.
Σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ δημοσίευσε το in.gr, και λίγες μέρες μετά ο αναπληρωτής καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας ήρθε να προσθέσει και άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της νέας υπερ-Αρχής.
Ο κ. Δαγούμας που βρίσκεται στο τιμόνι της ΡΑΕ τα τελευταία τρία χρόνια, τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο που αφορά στη μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων στη διάρκεια της συζήτησης του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Αιχμές των παρεμβάσεων του ήταν αφενός η αποτελεσματικότητα της εκτέλεσης των καθηκόντων και το αντικείμενο των νέων αρμοδιοτήτων που θα έχει η νέα Αρχή αλλά και το γεγονός πως δεν προβλέπεται η στελέχωση της με επιπρόσθετο προσωπικό.
Το μοντέλο
Ο ίδιος εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησε το ρόλο που θα έχει η νέα αρχή στους τομείς των υδάτων και των αποβλήτων: «Η Αρχή (σ.σ. η ΡΑΕ) στην 20ετή πορεία της έχει δείξει έναν σημαίνοντα ρόλο. Και η Πολιτεία το αποτυπώνει με τη δημιουργία δύο παράλληλων δομών για τα ύδατα και τα απόβλητα, για τα οποία το ακριβές αντικείμενο τους δεν είναι ρυθμιστικό. Είναι εποπτικό και διαχειριστικό. Είναι ετεροβαρής η σύγκριση μεταξύ των αρμοδιοτήτων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δαγούμας, υπαινισσόμενος πως τη ρύθμιση (π.χ. τιμές) των δύο τομέων θα τη διατηρεί η Πολιτεία.
Ο ίδιος εμμέσως αμφισβήτησε και την αποτελεσματικότητα της νέας Ρυθμιστικής Αρχής, κάνοντας γνωστό το μοντέλο που πρότεινε στην κυβέρνηση η ΡΑΕ: «Εμείς προτείναμε το ιταλικό σχήμα, την ARERA, ώστε η ενέργεια να έχει τον σημαίνοντα ρόλο και να αρμόζει στον όγκο των υποχρεώσεων». Η ARERA είναι η ιταλική Ρυθμιστική Αρχή για την Ενέργεια τα Δίκτυα και τα Απόβλητα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της η ARERA δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από ένα μέρος των ρυθμιζόμενων εσόδων που ορίζει για τους διαχειριστές των δικτύων. Οι αρμοδιότητες της είναι η ενέργεια, οι υπηρεσίες νερού, η τηλεθέρμανση και τα απόβλητα. Διαθέτει προσωπικό 210 ατόμων.
Σημειωτέον πως και τα έσοδα της ΡΑΕ δεν προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από τέλη και εισφορές σε εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.
Ωστόσο το μισθολογικό τους καθεστώς όπως και η διαδικασία προσλήψεων διέπονται από τις νομοθεσίες του δημόσιου τομέα.
Το προσωπικό
Ο πρόεδρος της ΡΑΕ έγινε πιο συγκεκριμένος ως προς τις δυνατότητες που θα έχει η νέα Αρχή να ανταποκριθεί στις νέες αρμοδιότητες. Και συγκεκριμένα στις ανάγκες προσωπικού που έχει.
Περιέγραψε μία υποστελεχωμένη Αρχή και με προσωπικό που δεν αμοίβεται με βάση τις συνθήκες της αγοράς:
«Δεν έχει αποτυπωθεί παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας η στήριξη της Αρχής σε ότι αφορά το προσωπικό και το μισθολογικό Δεν έχουμε συνδικαλιστικά αιτήματα», είπε κι έγινε πιο σαφής: «Οφείλω να σα πω ότι στη διάρκεια της θητείας μου, τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, έχουν αποχωρήσει 48 στελέχη. Τα στελέχη είναι στα όρια τους. Είναι άθλος αυτό που κάνουν. Οφείλει η πολιτεία να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της και να στηρίξει την Αρχή», κατέληξε ο κ. Δαγούμας.
Η ΡΑΕ διαθέτει για τις αρμοδιότητες της 21 Ειδικούς Επιστήμονες και 55 στελέχη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αξίζει να τονιστεί πως τα περισσότερα όταν λήγει η σύμβαση τους αποχωρούν προς τον ιδιωτικό τομέα, με τις εταιρείες ενέργειας να του προσφέρουν σημαντικά υψηλότερους μισθούς. Στη ΡΑΕ απασχολούνται επιστήμονες με μεταπτυχιακές σπουδές αμοιβόμενοι με μισθούς της τάξης των 800 ευρώ.
Ο φόρτος εργασίας
Η ΡΑΕ με αυτό το ελάχιστο προσωπικό κι εν μέσω ενεργειακής κρίσης για το 2001 είχε τον ακόλουθο απολογισμό ως προς τον όγκο εργασίας.
Από την Ολομέλεια της Αρχής εκδόθηκαν 1.003 αποφάσεις, εκ των οποίων:
· 117 Ρυθμιστικές
· 25 Κυρωτικές
· 16 Αποφάσεις επί Καταγγελιών
· 394 Αδειοδοτικές
· 451 Διοικητικές
Από τον Πρόεδρο της Αρχής εκδόθηκαν:
3.586 Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ και
1.169 Τροποποιήσεις Βεβαιώσεων
Η Αρχή έλαβε 22.892 εισερχόμενες και απέστειλε 6.206 επιστολές, στο πλαίσιο του εποπτικού της ρόλου και της άσκησης των αρμοδιοτήτων της.
Η Νομική Υπηρεσία, με την υποστήριξη των τεχνικών διευθύνσεων, παρέστη σε 144 δικαστήρια.
Η Αρχή πραγματοποίησε 57 δημόσιες διαβουλεύσεις επί ρυθμιστικών θεμάτων
Η Αρχή επιλήφθηκε άνω των 6.000 αναφορών από καταναλωτές
Πηγή ΟΤ