Οργή, παραίτηση, απογοήτευση και φόβος είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους πολίτες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του Open, η οποία διεξήχθη σε ένα δείγμα 1450 ερωτηθέντων το διάστημα από τις 6 έως τις 13 Μαρτίου, είναι ενδεικτική των αναταράξεων που προκαλεί η τραγωδία με τους 57 νεκρούς τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου. Έξω από το κάδρο δεν μένουν ούτε τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εγκαλούνται για την στάση τους στην κάλυψη του δυστυχήματος, με τις αρνητικές γνώμες να σημειώνουν υψηλά ρεκόρ.
Η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στις 2,9 μονάδες στην πρόθεση ψήφου (Ν.Δ 27,4% και ΣΥΡΙΖΑ 24,5%) με τους πολίτες να δηλώνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του μισού (55,6%) ότι τα Τέμπη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο τι θα ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές. Στο ερώτημα μάλιστα τις πταίει για το δυστύχημα, οι πολίτες ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και σε όλες τις προηγούμενες σε ποσοστό 46,8%, ενώ η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή από το υπουργικό αξίωμα, φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετή να κατευνάσει την οργή για τον απαξιωμένο σιδηρόδρομο.
Δυσαρέσκεια και για τα ΜΜΕ
Η μπάλα παίρνει και τα ΜΜΕ για τον τρόπο κάλυψης του θέματος, με τις αρνητικές γνώμες να φθάνουν το 62,9% και τις θετικές το 28.9%. Η δυσαρέσκεια για τον ρόλο των δημοσιογράφων ξεκίνησε με αφορμή τις καταγγελίες των συνδικαλιστών που υποστήριζαν ότι έψαχναν ευήκοα ώτα για να καταδείξουν τις εγκληματικές ελλείψεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά τα αυτιά ήταν κλειστά. Η ΕΣΗΕΑ αποδέχθηκε το “σφάλμα” και με ανακοίνωσή της “ομολόγησε” ότι οι προειδοποιήσεις των εργαζομενων στον ΟΣΕ δεν είχαν την κάλυψη που αναλογούσε στη σοβαρότητα του ζητήματος. Το πράγμα όμως “χόντρυνε” στη συνέχεια μετά την τοποθέτηση του Αντωνη Κανάκη περί “υπαλλήλων” των καναλαρχών και τη φράση “δεν βρέχει, σας φτύνουν”.
Αφορμή οι τοποθετήσεις κυρίως του Αρη Πορτοσάλτε για το τραγικό δυστύχημα, μια θυσία που όπως είπε θα επιτρέψει στην πολιτεία να φτιάξει τους σιδηρόδρομους, αλλά και του Παύλου Τσίμα ότι η τραγωδία, είναι μια χρυσή ευκαιρία για να διορθωθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ακολούθησε η ανάρτηση του δημοσιογράφου Χρήστου Νικολαίδη σε πολύ σκληρό ύφος, αλλα και η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που έκανε λόγο για “τηλεπερσόνες που εργαλειοποιούν την κοινωνική οργή”. Στη μέση και ο Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος έκανε λόγο για “προπαγανδιστές μίσους. Η γνώμη δεν μπορει να στοχοποιείται. Αυτο το κήρυγμα μίσους που δεν θα μας βγάλει σε καλό”, είπε ο δημοσιογράφος, ο οποίος έχει γίνει πολλές φορές στόχος ακομη και στην πυλωτή της πολυκατοικίας του. “Αυτή είναι η γνώμη μου” είπε μιλώντας στην πρωινή εκμπομπή του ΣΚΑΙ. “Μπορείς να διαφωνείς, κανείς δεν σου επιβάλλει να συμφωνήσεις”, ενω η ΕΣΗΕΑ υπενθύμισε ότι χωρίς την δημοσιογραφική έρευνα ,δεν θα είχαν γίνει τόσες αποκαλύψεις για τα αίτια του δυστυχήματος:
“Καλο θα ήταν οι χιουμορίστες παρουσιαστές να μην συμβάλλουν στη συγκάλυψη και τον συμψηφισμό των ευθυνών, δεν είναι αλλωστε η πρώτη φορά. Και να σεβαστούν τον κόπο χιλιάδων εργαζομένων που δουλεύουν ακούραστα με απολαβές που απέχουν μακράν από αυτές των τηλεπερσόνων-τιμητών”.
“Ξεσπάσαμε σε γέλια με την ανακοίνωση” ήταν η απάντηση των παρουσιαστών του Ράδιο Αρβύλα, οι οποίοι υποστήριξαν οτι στην επίμαχη εκπομπή όχι μόνο δεν τσουβάλιασαν όλους τους δημοσιογράφους, αλλά μίλησαν “για κάποιους που γίνονται αιτία να τους πάρει όλους η μπάλα (ακόμα και αυτούς) που κάνουν πολύ σοβαρά τη δουλειά τους”.
Πηγή thetoc.gr