Τοπικές Ειδήσεις

Μεγάλες οι προσδοκίες του εμπορικού κόσμου

Προσδοκίες για μια καλή τουριστική σεζόν η οποία άνοιξε (έστω και δειλά δειλά), έχει ο εμπορικός κόσμος της Ρόδου.
«Φέτος έχουμε την χαρά να ξεκινήσει η σεζόν, με λίγο κόσμο, έστω -αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσεις για να πετύχεις την επιμήκυνση. Από εκεί και πέρα, η αγορά της Ρόδου, φέτος προσδοκά μια καλύτερη χρονιά. Από τα μηνύματα που έχουμε τόσο από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, από τα τουριστικά πρακτορεία όσο και από το αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’ φαίνεται ότι και η φετινή σεζόν, θα είναι πολύ καλή. Ελπίζουμε να είναι πολύ καλή και από την άποψη των εισπράξεων και να μην έχουμε εκπλήξεις με ανατιμήσεις, όπως πέρσι που μας δυσκόλεψαν αρκετά όσον αφορά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Εάν εξελιχθούν όλα ομαλά, θα μπορέσουμε να έχουμε επιτέλους, μια ‘κανονική’ τουριστική σεζόν», δήλωσε στην «δ» ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κωνσταντίνος Σπανός.
Οι έμποροι και επιχειρηματίες της Ρόδου, είναι προβληματισμένοι με την έκρηξη του πληθωρισμού, την ακρίβεια και τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις σε όλα τα είδη –ειδικά στην δική μας περιοχή, που είναι νησιωτική.
«Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα ενώ κάποιες προσπάθειες συγκράτησης των τιμών που γίνονται, έχουν πεπερασμένο όριο ανοχής και αντοχής εκ μέρους των επιχειρήσεων. Ελπίζουμε πάντως, να μην έχουμε περαιτέρω αυξήσεις προσβλέποντας σε μια αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων και του πληθωρισμού κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε θα μπορέσουμε να σταθεροποιηθούμε στα έξοδα και γενικότερα, στα οικονομικά μας. Οι αυξήσεις επηρεάζουν τα πάντα: τα εισιτήρια, τις μεταφορές, το κόστος των προϊόντων, των τροφίμων, της ενέργειας, των παρεχόμενων υπηρεσιών κ.λπ.» -ανέφερε.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ
‘ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ’ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ – ΣΤΟ 30%
ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ
ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ!
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου 2022, ο γ.γ. του ΕΣΡ δήλωσε τα εξής:
«Το βασικότερο από τα αποτελέσματα της έκθεσης, είναι ότι υπάρχουν διαφορετικές ταχύτητες στις κινήσεις στην αγορά. Με άλλες ταχύτητες κινούνται οι αγορές στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με διαφορετικές ταχύτητες κινούνται οι περιφερειακές αγορές. Για παράδειγμα, στην δική μας περιοχή, ο κύριος όγκος των πωλήσεων είναι συνδεδεμένος με την τουριστική περίοδο.

Επιπλέον, είδαμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο εξελίσσεται, ίσως, σε έναν από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές του φυσικού εμπορίου (των καταστημάτων) και είναι κάτι το οποίο θα μας προβληματίσει πάρα πολύ για τα επόμενα χρόνια, σε πολλά θέματα: στην τιμολογιακή πολιτική, στον ανταγωνισμό αλλά και σε περιβαλλοντικά θέματα. Κι αυτό γιατί, μπορεί το ηλεκτρονικό εμπόριο να προσφέρει καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές τιμές, αλλά έχει ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά».
Σε ερώτηση εάν το ηλεκτρονικό εμπόριο κερδίζει έδαφος και στην δική μας περιοχή, με μεγάλο κύκλο εργασιών, και αν αυτό λειτουργεί σε βάρος του φυσικού, δήλωσε πως τα αποτελέσματα στην Ρόδο, είναι εντυπωσιακά:
«Αυτή την στιγμή, περί το 30% των αγορών που γίνονται στο νησί της Ρόδου, γίνονται μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες (!) και ηλεκτρονικού εμπορίου. Οπότε βλέπουμε ένα μεγάλο ποσοστό απώλειας από τα φυσικά καταστήματα. Αυτό επηρεάζει κατά κύριο λόγο, τους μήνες που δεν έχουμε τουριστική σεζόν. Κι αυτό γιατί ο επισκέπτης του νησιού, εάν θέλει να αγοράσει κάτι, θα το κάνει με φυσική παρουσία, κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο. Από εκεί και πέρα όμως, τους υπόλοιπους μήνες, το μεγαλύτερο ποσοστό των αγορών γίνεται μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Είναι μια… περίεργη κατάσταση –αν και αναμενόμενη- διότι η αγορά της Ρόδου, δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να μπορέσει να σηκώσει μεγάλες και ισχυρές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου (π.χ. αν θα υπήρχε μια τέτοια πλατφόρμα τοπικού ενδιαφέροντος) αλλά ταυτόχρονα, απομυζά ένα αρκετά μεγάλο μέρος του τζίρου από την αγορά, με αποτέλεσμα να υποφέρουν αρκετές επιχειρήσεις».
Κλείνοντας, ο κ. Σπανός υπογράμμισε πως μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχει πρόβλημα με την αύξηση στα κόστη των μεταφορών και είναι αναγκαίο να επανέλθει η κανονική ροή:
«Ευχόμαστε να μην συμβούν ποτέ ξανά τέτοια δυστυχήματα και να λειτουργήσουν οι μεταφορές, ομαλά. Μην ξεχνάτε ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ζημιά που συντελείται από το σταμάτημα των μεταφορών (και ειδικά των εμπορευματοκιβωτίων) είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουν αυξηθεί ήδη τα κόστη μεταφοράς κι έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πέραν του επιβατικού προβλήματος, το εμπορευματικό είναι κατά κύριο λόγο, το βασικότερο. Μετά το ατύχημα, σημειώθηκαν αυξήσεις στις οδικές μεταφορές της τάξης του 15-20%. Γι αυτό και πρέπει να επαναλειτουργήσουν οι γραμμές, να γίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά οι απαραίτητες παρεμβάσεις, με ασφάλεια ώστε να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοιες τραγωδίες…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου