Τοπικές Ειδήσεις

Νέος κύκλος προβολών του ντοκιμαντέρ «Ν. Σάββας – Γ. Κυρμιχάλης: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ-Επιχείρηση ANGLO»

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ν. Σάββας – Γ. Κυρμιχάλης: ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ-Επιχείρηση ANGLO», σε σκηνοθεσία του κ. Γιώργου Τζεδάκη που έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό της Δωδεκανήσου καθώς ρίχνει φως και αναδεικνύει σημαντικά γεγονότα της αντιστασιακής μας ιστορίας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 οι τηλεθεατές μέσα από την εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» της τηλεόρασης ΘΑΡΡΙ, στις 21:00, ενόψει και της εορτασμού της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 το ερχόμενο Σάββατο 25 Μαρτίου.

Προβολές στο Νεστορίδειο Μέλαθρο

Παράλληλα, από σήμερα στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης ξεκινούν οι προβολές σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Ρόδου, του πολύ ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας του Δήμου Ρόδου και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν οι μαθητές τους την αντιστασιακή ιστορία της Δωδεκανήσου να ξεδιπλώνεται μπροστά τους, μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης στο τηλ 22410 36646, προκειμένου να προγραμματιστεί προβολή στην νέα αίθουσα του Νεστορίδειου Μελάθρου παρουσία του δημιουργού κ. Γιώργου Τζεδάκη. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθεί συζήτηση με τον δημιουργό ο οποίος θα είναι στη διάθεση των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Εκδήλωση στη Σορωνή

Το ντοκιμαντέρ, την Παρασκευή 24 Μαρτίου στις 19:00, θα προβληθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Σορωνής. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του ΔΟΠΑΡ και την στηρίζουν οι:

-Εκκλησιαστική Επιτροπή Σορωνής

-Κοινότητα Σορωνής

-ΑΕΣ Ευκλής Σορωνής

-Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος ¨Αμπερνάλι¨

-ΑΓΕΣ Κάμειρος 2009

-Όμιλος Αντισφαίρισης Αγίου Σουλά

-Σύλλογος Γυναικών Σορωνής.

Η ταινία αποκαλύπτει μια άγνωστη εν πολλοίς πτυχή της ιστορίας μας που αφορά στο χρονικό ενός από τα κορυφαία γεγονότα της αντιστασιακής μας ιστορίας, αυτό της επιχείρησης “Anglo” με την συμμετοχή δύο νέων της Ρόδου (Νικολάου Σάββα και Γεωργίου Κυρμιχάλη) που με το ηρωικό τους εγχείρημα, τον Σεπτέμβριο του 1942, έπληξαν καίρια τον εχθρό και έδωσαν το έναυσμα για μια σειρά από άλλες αντιστασιακές πράξεις του δωδεκανησιακού λαού ενάντια στον κατακτητή.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1942 δύο ομάδες κομάντος, οδηγούμενες από τους Δωδεκανήσιους ήρωες Νίκο Σάββα και Γιώργο Κυρμιχάλη, που είχαν διαφύγει με μια βάρκα από την ιταλοκρατούμενη Ρόδο, πραγματοποίησαν καταδρομή στα αεροδρόμια Καλάθου και Μαριτσών με πλήρη επιτυχία. Από τους δώδεκα καταδρομείς (οκτώ Άγγλους και τέσσερις Έλληνες), συνελήφθησαν οι δέκα, ανάμεσα στους οποίους και οι Σάββας και Κυρμιχάλης, που σαν Δωδεκανήσιοι ήταν τυπικά Ιταλοί υπήκοοι, δικάστηκαν διότι έστρεψαν τα όπλα εναντίον του Κράτους τους και καταδικάστηκαν ο Σάββας σε θάνατο και ο Κυρμιχάλης σε ισόβια, λόγω ανηλικότητας καθώς ήταν μόλις 17 χρονών. Ο Σάββας εκτελέστηκε αμέσως. Ο Κυρμιχάλης μεταφέρθηκε σε φυλακές στην Ιταλία όπου προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε στη Ρόδο το 1949.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο της αξιέπαινης προσπάθειας του κ. Γιώργου Τζεδάκη να αναδείξει την τοπική ιστορία μέσα από το κανάλι του «Μια Σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» όπου προβάλλονται μια σειρά από ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του ίδιου,  τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου και του ΔΟΠΑΡ και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ιδρύματος Σταματίου και του Ομίλου Σινέ Εκπαίδευση.

Η φωτογραφία είναι από την προβολή του ντοκιμαντέρ ανήμερα της Επετείου της 7ης Μαρτίου στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου