Σε κινητοποίηση προχώρησαν χθες, έξω από το Δημαρχιακό Μέγαρο, μέλη του Περιφερειακού Τμήματος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος κ. Αντώνης Γιασιράνης, αναφέρθηκε στα προβλήματα του κλάδου:
«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας, ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στα όσα συμβαίνουν με πρωταρχικό πρόβλημα, την τεράστια υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών. Επίσης, δεν υπάρχει προστασία των εργαζομένων –έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ, σαν χώρα- τα ευρωπαϊκά αποδεκτά πρότυπα. Δηλαδή, αντιστοιχεί ένας κοινωνικός λειτουργός ανά 400 ωφελούμενους, ή και παραπάνω. Αυτό που ζητάμε από την κυβέρνηση είναι άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι συμβασιούχοι που είναι ορισμένου χρόνου, να γίνουν αορίστου ή μόνιμοι ώστε να μπορέσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Τα αιτήματά μας είναι λογικά. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Και τα καταθέτουμε τώρα, προτού συμβεί κάτι έκτακτο ή πολύ κακό».
Το Περιφερειακό Τμήμα του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών, περιλαμβάνει 180 άτομα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και απασχολούνται σε δήμους, περιφέρεια, ιδρύματα, κοινωνικές υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομεία και άλλα προγράμματα.
Μάλιστα, κατά την διάρκεια της διαμαρτυρίας, το κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας που ερχόταν από την πρωινή περιοδεία με τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Παύλο Μαρινάκη, τον γραμματέα Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας κ. Στέλιο Κονταδάκη, τον κ. Μάνο Λογοθέτη που είναι υπεύθυνος εκλογικού αγώνα για τα Δωδεκάνησα και τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς Αιγαίου κ. Χρήστο Ροϊλό (μαζί με τους βουλευτές κ.κ. Μάνο Κόνσολα και Βασίλη Υψηλάντη), την υποψήφια βουλευτή κα Ελευθερία Φτακλάκη, την πρόεδρο της ΔΕΕΠ κα Έφη Χαραλαμποπούλου, τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Ρόδου κ. Αντώνη Αρφαρά και κομματικά στελέχη, σταμάτησαν και είχαν συνομιλία με τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Τμήματος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών. Ο κ. Γιασιράνης, ενημέρωσε τον κ. Μαρινάκη για τα αιτήματα του κλάδου κι εκείνος, τους απάντησε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό, δεσμευόμενος να μεταφέρει το θέμα στον πρόεδρο του κόμματος και πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη:
«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα μεταβιβάσω τα αιτήματά σας. Έχετε δίκαια αιτήματα, αλλά δεν θέλω να δίνουμε υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν. Προσπαθούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης και σταθερή με τους πολίτες. Εμείς γυρίζουμε την Ελλάδα καθ’ όλη την διάρκεια της τετραετίας, γιατί θεωρούμε ότι δεν λύνονται τα προβλήματα, την τελευταία στιγμή. Μακάρι να βρεθούν λύσεις και να δικαιωθείτε κι εσείς και οι πολίτες», τόνισε ο κ. Μαρινάκης.
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
Σύμφωνα με τους κοινωνικούς λειτουργούς, η πολιτεία γνωρίζει το πρόβλημα της ακραίας υποστελέχωσης και ταυτόχρονα, όπως αποδεικνύεται από τις ταχύτατες διαδικασίες με τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σύστασης θέσεων στην πανεπιστημιακή και τη δημοτική αστυνομία (σε άλλες περιοχές), γνωρίζει και έχει τον τρόπο να το αντιμετωπίσει.
Ενδεικτικά, τα στοιχεία αναφέρουν ότι στις δομές παιδικής προστασίας ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών ξεκινάει από 60 και μερικές φορές ξεπερνάει τον αριθμό των 100 παιδιών ανά κοινωνικό λειτουργό, ενώ στις δομές ανοικτής προστασίας ξεπερνάει τον αριθμό των 400 παιδιών ανά κοινωνικό λειτουργό, καταγράφοντας μία από τις υψηλότερες αναλογίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υπερβαίνοντας κατά πολύ τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα.
Συνέπεια αυτής της δυσαναλογίας είναι να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην κατάργηση της ιδρυματικής προστασίας και την προώθηση της αναδοχής και της υιοθεσίας.
Στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ, που αποτελούν τις κατεξοχήν υπηρεσίες παροχής πρωτοβάθμιας και επείγουσας κοινωνικής φροντίδας, συνεχώς, άμεσα ή έμμεσα μεταβιβάζονται στους κοινωνικούς λειτουργούς νέες αρμοδιότητες -συχνά αλλότρια καθήκοντα- ενώ ταυτόχρονα καλούνται να καλύψουν ανάγκες πολιτών σε αναλογία ενός κοινωνικού λειτουργού ανά 60.000 κατοίκους ή/και περισσότερους ή ανά 400 ή/και περισσότερους ωφελούμενους.
Σύμφωνα με τους κοινωνικούς λειτουργούς, στην Εκπαίδευση αντί να λειτουργεί κοινωνική υπηρεσία διεπιστημονικά στελεχωμένη σε κάθε σχολική μονάδα, 1 κοινωνικός λειτουργός προσωρινής απασχόλησης τοποθετείται σε 5 σχολικές μονάδες, αντιστοιχώντας κατά ελάχιστο σε 700 μαθητές.
Στα καταστήματα κράτησης η αναλογία κοινωνικών λειτουργών προς εξυπηρετούμενους κρατούμενους κυμαίνεται από 1 προς 500 έως 1 προς 250.
Στα νοσοκομεία η μέση αναλογία κοινωνικών λειτουργών ανά κλίνες πλησιάζει το 1 προς 100, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία του ΕΣΥ με έναν κοινωνικό λειτουργό για 300 ασθενείς ή κανένα κοινωνικό λειτουργό. Ακόμα χειρότερη, αποτυπώνεται η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας, περισσότερα από τα οποία δεν διαθέτουν ούτε έναν.
Σε πολλές δομές προστασίας των αιτούντων άσυλο, ένας μόνο κοινωνικός λειτουργός αντιστοιχεί σε 400 και περισσότερους φιλοξενούμενους.
Σε όλους τους τομείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας καταγράφονται από τις υψηλότερες αναλογίες κοινωνικών λειτουργών ανά ωφελούμενο. Τα δεδομένα υπερβαίνουν παντού, κατά πολύ, τόσο τα ευρωπαϊκά, όσο και τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα με δραματικές συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του κράτους πρόνοιας. Τα μέλη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται και αξίζουν.