Τοπικές Ειδήσεις

Επιτακτική η ανάγκη λειτουργίας ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Γ.Ν.Ρ.

Από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 εφαρμόστηκαν περισσότερες από 14.000 χημειοθεραπείες σε ασθενείς από τα Δωδ/νησα

Πιο επιτακτική από ποτέ είναι η ανάγκη λειτουργίας Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου, πάγιο αίτημα της ροδιακής κοινωνίας και του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου παρά την προκλητική αδιαφορία της πολιτείας.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», από τον Ιούνιο του 2018 που ξεκίνησε η λειτουργία του Ογκολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 εφαρμόστηκαν περισσότερες από 14.000 (!) χημειοθεραπείες σε ασθενείς από τα Δωδεκάνησα.
Το Ογκολογικό Τμήμα πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας και είναι επιστημονικά αναγνωρισμένο στο σύνολο με 4 με κρεβάτια και 17 καρέκλες χημειοθεραπείας.
Στο τμήμα εφαρμόζονται θεραπευτικά πρωτόκολλα χημειοθεραπείας, ανοσοθεραπείας και στοχευμένων θεραπειών με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και με ποσοστά επιτυχίας συγκρίσιμα με μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού και αντιμετωπίζει όλο το φάσμα των συμπαγών όγκων με όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα της θεραπευτικής του καρκίνου.
Στα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν εξεταστεί συνολικά 13.244 ασθενείς και έχουν εφαρμοστεί 13.166 θεραπείες.
Αναλυτικά, το έτος 2019 στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου με επικεφαλής τον διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος δρ. Δημήτρη Ματθαίο, έγιναν 2.100 θεραπείες και εξετάστηκαν συνολικά σε τακτικά και έκτακτα εξωτερικά ιατρεία 2.278 ασθενείς, το έτος 2020 εφαρμόστηκαν συνολικά 3.125 θεραπείες ενώ εξετάστηκαν συνολικά 4.126 ασθενείς, το έτος 2021 εφαρμόστηκαν 3.517 θεραπείες και εξετάστηκαν 3.730 ασθενείς και το έτος 2022 εφαρμόστηκαν 4.424 θεραπείες και εξετάστηκαν 3.110 ασθενείς. Να σημειωθεί ότι το Τμήμα λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2018 και στο πεντάμηνο λειτουργίας του είχε εξυπηρετήσει 1.132 ασθενείς. Συνολικά από την πρώτη μέρα λειτουργίας του μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022 έχει εφαρμόσει 14.376 χημειοθεραπείες σε ασθενείς από τα Δωδεκάνησα!


Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται όσοι ασθενείς ακολουθούν θεραπεία σε ιδιωτική κλινική, ούτε κι εκείνοι που έχουν επιλέξει να απευθυνθούν σε Νοσοκομεία και κλινικές εκτός Ρόδου, όσοι εξυπηρετούνται σε μονάδες υγείας άλλων νησιών του νομού, ενώ δυστυχώς υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών που λόγω οικονομικής στενότητας, αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα έξοδα της θεραπείας και είτε την ακολουθεί μερικώς, είτε δεν την κάνει καθόλου.
Το αίτημα για τη δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στα Δωδεκάνησα είχε θέσει προσωπικά η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου το έτος 2020, στο πλαίσιο συνάντησης του πρωθυπουργού με γυναίκες από όλη την Ελλάδα που η καθεμιά τους έχει θέσει το δικό της λιθαράκι στην μάχη ενάντια στον καρκίνο.
Στο υπόμνημα που του είχε παραδώσει, ανέφερε μεταξύ άλλων πως «είναι απαραίτητο να ιδρυθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και να αξιοποιηθεί ο ήδη υφιστάμενος χώρος στο Νοσοκομείο. Ο μέσος όρος ασθενών το έτος στα Δωδεκάνησα που χρήζουν ακτινοθεραπείας κυμαίνεται ανάμεσα στους 1.000 με 1.300 ασθενείς. Συνεπώς η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο θα διευκολύνει τους ασθενείς των νησιών οι οποίοι κατά μέσο όρο υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία από ένα έως τρεις μήνες. […] Επειδή, οι ασθενείς των νησιών έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία έγκαιρα και κοντά στον τόπο κατοικίας τους σας αναφέρουμε όλα τα ανωτέρω προβλήματα που αντιμετωπίζουν προκειμένου να δοθούν λύσεις έτσι ώστε να επικρατούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τις οικογένειές τους στην αντιμετώπιση της νόσου τους».
Από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η «δ», προκύπτει ότι η δημιουργία και λειτουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αλλά παρά τις προσπάθειες και τα αιτήματα του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εξέλιξη που να δείχνει «φως στην άκρη του τούνελ».
Και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε τεθεί το θέμα στον πρώην υπουργό Υγείας κ. Π. Πολάκη ο οποίος ωστόσο είχε αρχικά συνδέσει την δημιουργία του Τμήματος με τον αριθμό των ασθενών, εκτιμώντας ότι ήταν μικρός και δεν θα μπορούσε να στηρίξει τη λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος παρότι θα εξυπηρετούσε γεωγραφικά έναν μεγάλο αριθμό νησιωτών που αναγκάζονται να μετακινούνται είτε με πλοία είτε με αεροπλάνα, είτε πολλές φορές και με τα δύο, προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινοβολίες στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης.
Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως έχει δηλώσει ο κ. Γ. Χατζημάρκος, στηρίζει την δημιουργία του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, οικονομικά αλλά και μελετητικά και η λειτουργία του σε συνδυασμό με το Ογκολογικό Τμήμα, θα παρέχει στους ογκολογικούς ασθενείς που συνεχώς αυξάνονται στην περιοχή μας, επαρκή περίθαλψη στον τόπο τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου