Μετά τη μαζική προσέλευση κινέζων τουριστών στη χώρα μας και την τέλεση ομαδικών γάμων στη Σαντορίνη και την Κρήτη, ελληνες επιχειρηματίες διέκριναν πως η αναδυόμενη αγορά της Ασίας μπορεί να αποτελέσει πηγή πολλών τουριστών για την Ελλάδα με σκοπό όχι μόνο τον ήλιο, τη θάλασσα και τα αρχαία, αλλά και τον γάμο.
Το ελληνικό project Your Wedding In Greece συμμετείχε στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ με δικό του περίπτερο στις αρχές του Ιουλίου στην έκθεση με αποκλειστικό θέμα τον γάμο. Στην έκθεση με τίτλο «Wedding Fair 2014» προβλήθηκαν προτάσεις για τέλεση του γαμήλιου μυστηρίου σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στη Σαντορίνη, τη Μονεμβασιά,την Αθήνα, την Ελαφόνησο και την Αλλόνησο.
Σημειώνεται ότι μετά την Κίνα, στην Ταϊλάνδη υπάρχει μια όλο και αυξανόμενη μέση τάξη της οποίας οι νέοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας και ο συνδυασμός ενός παραδοσιακού γάμου στην Ελλάδα με διακοπές και μήνα του μέλιτος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Τα γαμήλια ταξίδια γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση στις αγορές της Ασίας, όπου πολλοί μελλόνυμφοι επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τον γάμο τους στο εξωτερικό ή απλά να κάνουν ένα προ-γαμήλιο ταξίδι ή το ταξίδι του μέλιτος εκτός της χώρας διαμονής τους.
Ο κ. Θόδωρος Κουμέλης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Travel Media Applications, από την Μπανγκόκ, όπου βρίσκεται, δήλωσε στην ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος: «Ο κλάδος του γάμου στη χώρα μας είναι άρτια οργανωμένος με πληθώρα εξειδικευμένων υπηρεσιών για το μελλόνυμφο ζευγάρι. Η ελληνική παράδοση και κουλτούρα άλλωστε έχει φροντίσει για την ανάδειξη του θεσμού του γάμου στο πιο σημαντικό κοινωνικό γεγονός του ανθρώπου. Αυτήν ακριβώς την εμπειρία ζητούν να ζήσουν οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας, οι οποίοι τα τελευταία έτη αυξάνονται θεαματικά από κάθε μεριά της υφηλίου. Αυτή λοιπόν την εμπειρία θέλουν να ζήσουν και οι νέοι Ταϊλανδοί, οι οποίοι πραγματοποιούν μαζί με τους υπόλοιπους Ασιάτες χιλιάδες γάμους στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, μόνο για τη Σαντορίνη υπολογίζεται ότι πέρυσι -παρόλο που δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, γιατί οι γάμοι αυτοί δεν δηλώνονται στα ληξιαρχεία- πραγματοποιήθηκαν στο νησί 1.100 γάμοι και γαμήλιες τελετές.
Την πρωτοκαθεδρία κατέχουν οι Κινέζοι, με τους Αγγλους, τους Αμερικανούς, τους Ρώσους, αλλά και άλλους Ασιάτες, όπως οι Ινδοί, να ακολουθούν κατά πόδας. Λέγεται μάλιστα ότι τους ακριβότερους γάμους στο νησί τους πραγματοποιούν οι Ινδοί. Δεν είναι τυχαίο ότι η Σαντορίνη επιλέχθηκε πρόσφατα ως ο δεύτερος καλύτερος πολυτελής προορισμός παγκοσμίως για τους νεόνυμφους από τη βρετανική ιστοσελίδα 101 honeymoons. Προηγούταν το Παρίσι και ακολουθούσε το Κάπρι. Καθόλου άσχημα.
Η τάση δεν αφορά μόνο τη Σαντορίνη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλο και περισσότεροι είναι οι ξένοι που επιλέγουν ελληνικούς προορισμούς ελαφρώς λιγότερο προβλέψιμους, όπως η Μονεμβασιά, η Σκιάθος (ιδίως μετά την κινηματογραφική επιτυχία «Μamma Mia»), η Σύμη, η Κρήτη, η Πάρος, η Μήλος, η Κως, η Μύκονος, αλλά και η Αθήνα. Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων και για τη νέα μόδα, αυτή των ομαδικών γαμήλιων τελετών. Φέτος, 16 ζευγάρια από την Κίνα παντρεύτηκαν στα Χανιά, ενώ αντίστοιχη τελετή πραγματοποιήθηκε και στην Πάρο. Επίσης, στην Κρήτη πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα γάμοι ζευγαριών από τη Ρωσία τους οποίους επιμελήθηκε γνωστή εταιρεία εισερχόμενου τουρισμού μέσα από τη διοργάνωση του μεγάλου online διαγωνισμού Μy Greek Wedding, που είχε ως έπαθλα πέντε συμβολικές γαμήλιες τελετές.
iefimerida