Ειδήσεις

Λουκέτο στις 133 επιχειρήσεις «φαντάσματα»;

Με …έμμεσο λουκέτο απειλούνται οι αναπτυξιακές εταιρείες των δήμων που αρνούνται να απογραφούν αφού το υπουργείο Οικονομικών διακόπτει την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων «φαντασμάτων». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δεν θα εξαιρεθούν από τις περικοπές ούτε τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ με τα οποία χρηματοδοτούνται οι αναπτυξιακές εταιρείες καθώς εκλαμβάνονται ως κρατική χρηματοδότηση.

Η διακοπή της χρηματοδότησης και των αποζημιώσεων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων θα οδηγήσουν σε λουκέτο τις δημοτικές επιχειρήσεις που θα επιμείνουν να μην καταγράφουν τα οικονομικά τους στοιχεία, το προσωπικό και το μισθολογικό κόστος, καθώς δεν θα μπορούν να καταβάλλουν μισθούς και να υλοποιούν προγράμματα. Το γεγονός ότι δεν επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και λαμβάνουν μόνο κοινοτική χρηματοδότηση αποτελεί την βασική δικαιολογία των αναπτυξιακών εταιρειών των ΟΤΑ βάση της οποίας αρνούνται να απογραφούν καθώς υποστηρίζουν ότι δεν εντάσσονται στο θεσμικό πλαίσιο των δημοσίων εταιρειών.

Στις εταιρείες- φαντάσματα περιλαμβάνονται :

16 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης
51 Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ που χρηματοδοτούνται από κονδύλια του ΕΣΠΑ
6 δημοτικά ραδιόφωνα
και 60 δημοτικές επιχειρήσεις διαφόρων αντικειμένων (δημοτικά σφαγεία, πολιτιστικές κτλ)

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών κάποιες δημοτικές αρχές «κρύβουν» επιχειρήσεις, φοβούμενες τη σωρεία των καταγγελιών για παράτυπες χρηματοδοτήσεις, παράνομες μονιμοποιήσεις, ανεξέλεγκτες δαπάνες και υψηλές μισθοδοσίες, που υπερβαίνουν το ενιαίο μισθολόγιο. Η απογραφή θα υποχρεώσει τις διοικήσεις των επιχειρήσεων να εντάξουν τους εργαζόμενους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών με αποτέλεσμα να επιβληθούν περικοπές σε αμοιβές που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα από το μισθολόγιο.

Αρνήθηκαν να απογραφούν στο σύνολό τους οι Αναπτυξιακές Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ οι οποίος στην πλειοψηφία τους υλοποιούν κοινοτικά προγράμματα ανά τη επικράτεια (π.χ πρόγραμμα LEADER).

Οι Ανώνυμες Εταιρείες των ΟΤΑ ενημέρωσαν με επιστολές τους το υπουργείο Εσωτερικών από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία, κρίνοντας ότι η νομική τους οντότητα καθιστά το υπουργείο «αναρμόδιο» για κάθε έλεγχο επί των οικονομικών τους. Ο υφυπουργός Γιώργος Ντόλιος δήλωσε χτες ότι από την στιγμή που το μετοχικό κεφάλαιο των αναπτυξιακών ανήκει κατά 50% στους ΟΤΑ, τότε οφείλουν να απογραφούν και να γίνουν γνωστοί οι μισθοί που αποδίδουν. «Δεν είναι δυνατό να μην γνωρίζουμε τι γίνεται στο Δημόσιο. Υπάρχει ένα πρόβλημα δυσπιστίας» είπε ο κ. Ντόλιος.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τις δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν τρεις ζημιογόνες χρήσεις και σύμφωνα με τον Καλλικράτη πρέπει να κλείσουν. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν αρκετές ανώνυμες εταιρείες των ΟΤΑ οι οποίες επί τριετία έχουν καταγράψει ζημιογόνες χρήσεις και έχουν εξαντλήσει το κεφάλαιό τους αλλά δεν έχουν κλείσει και για τον λόγο αυτό θα αναλάβουν οι αποκεντρωμένες κρατικές διοικήσεις να ελέγχουν τους ισολογισμούς των εταιρειών για τα τελευταία τρία χρόνια.
Πηγή the toc

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου