Το International Conference on Acoustics, Speech, and Signal Processing (ICASSP 2023) είναι το εμβληματικό διεθνές συνέδριο του Signal Processing Society (SPS) του οργανισμού Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Πέτρος Μαραγκός, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό και την επιτυχή διοργάνωση του ετήσιου αυτού συνεδρίου, το οποίο προσελκύει ειδικούς στο θέμα της επεξεργασίας σημάτων από όλον τον κόσμο και έχει την υψηλότερη ποιότητα από όλα τα συναφή συνέδρια. Το κεντρικό θέμα του ICASSP 2023 είναι η «Επεξεργασία σήματος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης» (Signal Processing in the Artificial Intelligence Era), προωθώντας τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ επεξεργασίας σήματος και μηχανικής μάθησης.
Το ICASSP 2023 θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου 2023, με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο ‘Rodos Palace Luxury Convention Resort’, με αναμενόμενη συμμετοχή πάνω από 3.000 συνέδρων από όλο τον κόσμο.
Αυτό το 48ο ICASSP συμπίπτει με την 75η επέτειο του ΙΕΕΕ SPS, θα είναι το πρώτο μετά την άρση των βαρέων μέτρων περιορισμού της πανδημίας, και θα γιορτάζει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το ICASSP 2023 θα προσφέρει πολλές καινοτόμες δραστηριότητες, τόσο επιστημονικές, όσο και ευκαιρίες δικτύωσης και κοινωνικές εκδηλώσεις.
Το ολοκληρωμένο τεχνικό του πρόγραμμα θα παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και την τεχνολογία επεξεργασίας σήματος. Με παγκοσμίου επιπέδου κεντρικές ομιλίες, oral και poster presentation συνεδρίες, σεμινάρια, special sessions, εκθέτες, και industry workshops, αναμένεται να προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές και πρωτοπόρους της παγκόσμιας βιομηχανίας.
Παράλληλα, θα συντρέχουν εκδηλώσεις όπως θεματικά εργαστήρια, seasonal schools και educational short courses, προσελκύοντας έτσι ένα ευρύτερο επιστημονικό κοινό.
Όλες αυτές οι παράλληλες εκδηλώσεις θα πραγματεύονται την επεξεργασία σήματος και την μηχανική μάθηση, καθώς και τις εφαρμογές της σε πληθώρα αντικειμένων, όπως η επικοινωνία, η τεχνητή ομιλία, τα κοινωνικά δίκτυα, η βιοϊατρική, η επιστήμη μαζικών δεδομένων, και υπερσύγχρονες τεχνολογίες όπως οι κβαντικοί υπολογιστές και η βαθιά μάθηση. Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιείται με την βοήθεια κορυφαίων μακροχρόνιων χορηγών του συνεδρίου, όπως είναι οι Microsoft, Sony, Amazon, Huawei, Google, Apple, και πολλές άλλες, καθώς και μικρότερων χορηγών που αφενός επωφελούνται από την παρουσία κορυφαίων επιστημόνων, και αφετέρου έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στη μεγάλη αυτή επιστημονική κοινότητα τα προϊόντα τους και να προσλάβουν υψηλής ποιότητας ερευνητικό δυναμικό.
Με την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και του Δήμου Ρόδου, η Οργανωτική Επιτροπή θα ενσωματώσει στο πρόγραμμα του ICASSP 2023 πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως αναπαράσταση πανηγυριού, συναυλία, εκθέσεις ντόπιων παραγωγών με παραδοσιακά ροδιακά προϊόντα, δραστηριότητες που σκοπεύουν στην ανάδειξη του ντόπιου πολιτισμού και των τεχνών, της ελληνικής κουζίνας, καθώς και της εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς του νησιού. Οι περιηγήσεις που θα οργανωθούν πριν και μετά το συνέδριο θα υπογραμμίσουν το ρόλο του νησιού της Ρόδου ως ενός από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ
Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Πέτρος Μαραγκός (με καταγωγή από την Κάλυμνο) που είναι και ο πρόεδρος του συνεδρίου, μίλησε στα τοπικά ΜΜΕ για τις ετοιμασίες και έδωσε λεπτομέρειες.
«Σαν πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου αλλά και ως Δωδεκανήσιος, αισθάνομαι συγκινημένος αλλά και περήφανος για το άρτιο αυτό επίτευγμα που προωθεί τόσο την Ρόδο όσο και την χώρα μας, με πολλούς τρόπους. Η Ρόδος επιλέχθηκε για πολλούς λόγους: κατ’ αρχάς επειδή σαν τουριστικός προορισμός είναι πολύ γνωστή και δημοφιλής, ενώ το συνεδριακό κέντρο στο ξενοδοχείο ‘Rodos Palace’ είναι άρτια οργανωμένο. Επιπρόσθετα, θέλουμε να αναδείξουμε τον ρόλο των νησιών μας και δη των ακριτικών. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται αυτό το συνέδριο στην Ελλάδα.
Το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, είναι ένας συνδυασμός επεξεργασίας δεδομένων, μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης με πολλές περιοχές εφαρμογών, όπως: ιατρική, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική και ρομποτική» -ανέφερε.
Κληθείς να σχολιάσει το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανταπόκριση που υπάρχει για συμμετοχές στο συνέδριο, ο κ. Μαραγκός δήλωσε:
«Είναι το πρώτο συνέδριο μετά από τα χρόνια της πανδημίας.
Τα προηγούμενα συνέδρια πραγματοποιήθηκαν με τηλεδιασκέψεις, γι’ αυτό και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον με χιλιάδες συμμετοχές. Έπαιξε ρόλο και η Ρόδος σαν προορισμός αλλά και το γεγονός πως στη χώρα μας, πλαισιώνουμε το συνέδριο με άλλες δράσεις όπως ημερίδες κ.λπ.».
Σημειώνεται, πάντως, ότι το συνέδριο διεκδικούσαν, μαζί με την Ρόδο, το Λος Άντζελες και η Ινδία!!!
Έχει σημασία το γεγονός πως θα υπάρχουν εξαιρετικά σημαντικές συμμετοχές με κορυφαίους ακαδημαϊκούς, διακεκριμένους στους τομείς τους.