Τοπικές Ειδήσεις

Νίκος Μπόνης: «Ο Οργανισμός Κ2 έχει καταστεί το πρότυπο αλλά και ο φορέας των νέων τεχνολογιών και επενδύσεων»

Την σημασία και τον ρόλο της αναπτυξιακής εταιρείας Κ2 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που έχει ως στόχο να προωθούνται μεγάλα έργα και επενδύσεις από εταιρείες – κολοσσούς, ξεκαθάρισε με δηλώσεις του προς την «δ» ο διευθύνων σύμβουλός της, κ. Νικόλαος Μπόνης –στον απόηχο της συζήτησης που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Με αφορμή την στάση της μειοψηφίας στο θέμα και την κριτική που δέχτηκε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος για την λειτουργία της Κ2, ο κ. Μπόνης ερωτήθηκε από την «δ» για την λειτουργία της και τον αναπτυξιακό ρόλο της.
«Έχει αποδειχθεί ότι είναι καλό εργαλείο, διότι δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι καινοτομίες που έρχονται στην χώρα μας μέσα από την κυβέρνηση με εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν κ.λπ., έρχεται σ’ εμάς. Η Κ2 είναι μια εταιρεία η οποία ιδρύθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: δηλαδή για να μπορέσει να τρέξει καινοτομίες και να εφαρμόσει πράγματα που δεν έχουμε στην χώρα μας.
Εμείς ως Κ2 αναλάβαμε μετά από αίτημα που δεχθήκαμε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να τρέξουμε το πολύ μεγάλο έργο της ηλεκτροκίνησης και την υπηρεσία vehicle sharing «AstyGo» στην Αστυπάλαια (και σε όλο τον κόσμο) από τον Όμιλο Volkswagen σε συνεργασία με την εταιρεία και τα συναρμόδια υπουργεία –κυρίως το Μεταφορών που για ό,τι χρειάστηκε έγινε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς σε επίπεδο νομοθεσίας- να προχωρήσουμε σε αυτό το εγχείρημα. Καταφέραμε μέσα σε τρεις μήνες από την ημερομηνία που μας ανατέθηκε να το “τρέξουμε”, το στήσαμε, το νομοθετήσαμε και το λειτουργήσαμε!
Από εκεί και πέρα, η Κ2 σε συνεργασία με την ΠΝΑι και τον Δήμο Ρόδου θα τρέξει και το μεγάλο εγχείρημα μαζί με την TUI, το γνωστό ‘Rhodes Co-Lab’, για την Ρόδο. Είναι τεράστιο έργο, είναι ένας… παγκόσμιος πιλότος και ευελπιστούμε πολύ σύντομα να προχωρήσει.
Επιπλέον, η Κ2 βρίσκεται σε συνεργασία με τον κολοσσό Cisco και την Οnex (μια εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που έχει τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας) όπου ίδρυσε στη Σύρο το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας. Είναι ένα ‘στολίδι’ εκεί που θα μπορεί να πάει οποιοσδήποτε και να μπορέσει να πάρει πάρα πολλές πληροφορίες για ό,τι χρειάζεται και να συνεργαστεί σε αυτό που θα επιλέξει. Σε πρώτη φάση ασχολούμαστε με τη ναυτιλία αλλά αυτό, θα ανοίξει σε όλη την γκάμα των δράσεων. Έχουμε ιδρύσει μια εταιρεία από κοινού, ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην Ελλάδα και σε αυτή την καινοτομία.
Το 4ο πρότζεκτ που βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο είναι το έργο της Νάξου σε συνεργασία με την Amazon! Είναι ένα έργο πολύ προηγμένο με συστήματα διαχείρισης νερού, συστήματα έξυπνης μαρίνας, μέχρι και drones που θα μεταφέρουν φάρμακα σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Όλα αυτά, γίνονται από εδώ, από την Ρόδο, από την εταιρεία Κ2 που στεγάζεται στο Παλαιό Προξενείο, στο κέντρο της πόλης, το οποίο διατηρήσαμε σεβόμενοι την ιστορικότητα του χώρου.
Συνεπώς, η Κ2 είναι ένας οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κι έχει καταστεί το πρότυπο, αλλά και ο φορέας όλων των νέων τεχνολογιών και επενδύσεων που γίνονται στην χώρα. Μέσω της Κ2 μπορεί να επιτελεστεί αυτό που δεν μπορεί να κάνει η ΠΝΑι με άλλο τρόπο. Σημειώνεται πως όλοι οι αναπτυξιακοί οργανισμοί που έχουν ιδρυθεί, προσπαθούν να μάθουν πώς είναι δυνατόν να υλοποιηθούν έργα που έρχονται από παγκόσμιους κολοσσούς. Δεν είναι τυχαίο που ονόματα τεράστιου βεληνεκούς έρχονται να συνεργαστούν με την ΠΝΑι ενώ την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη χώρα, κάποιοι αναζητούν τρόπους να κάνουν κάτι ανάλογο. Εδώ, υπάρχει ένας άνθρωπος (ο περιφερειάρχης) και μία εταιρεία (η Κ2) που μπορούν να συνεννοηθούν με τέτοιες εταιρείες-κολοσσούς για να φέρουν εις πέρας, έργα που είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν με την υπάρχουσα ελληνική γραφειοκρατία…» -τόνισε χαρακτηριστικά.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Υπενθυμίζουμε ότι στην συνεδρίαση, οι παρατάξεις της μειοψηφίας εξέφρασαν αντιρρήσεις για την λειτουργία της Κ2, επικαλούμενες διάφορους λόγους, όπως ότι ‘ιδρύθηκε με στόχο να αξιοποιήσει τους οικονομικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και να προωθήσει άλλες αναπτυξιακές δράσεις’ ενώ η μείζων μειοψηφία, ψηφίζοντας ‘Λευκό’ θέλησε να πάρει αποστάσεις από την λειτουργία της εταιρείας.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του περιφερειάρχη κ. Γ. Χατζημάρκου, ο οποίος, μετά την εισήγησή του, επεσήμανε τα εξής: «Εδώ μέσα είναι εξαιρετικά δυσχερές να γίνει αντιληπτό αυτό που γίνεται αντιληπτό, έξω. Και όταν λέω ‘έξω’ δεν εννοώ έξω από αυτό το κτήριο, αλλά στο εξωτερικό. Γιατί αυτή τη στιγμή (πραγματικά) σε όλο τον πλανήτη μιλούν για το Rhodes Co-Lab και εδώ, ο οργανισμός που το ‘τρέχει’ δεν ψηφίζεται, για να έχει την εκμετάλλευση του σήματος του πατρικού του οργανισμού (!!!). ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ. Ηρωικό! 100% Ελληνικό! Συγχαρητήρια! (χειροκρότησε). Το Rhodes Co-Lab ταξίδεψε σε όλο τον πλανήτη, αυτή τη στιγμή βάζει νέα στάνταρτ στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και ο οργανισμός που το “τρέχει” και πρέπει νόμιμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα, του οργανισμού που τον ίδρυσε… καταψηφίζεται! Και πόσο περήφανος είμαι πριν ένα μήνα στο Βερολίνο, πήγα μόνο για ένα δείπνο και υπουργοί Τουρισμού, μου έκαναν ερωτήσεις γι’ αυτό. Απίστευτο! Αυτή είναι η Περιφέρεια που θέλαμε να χτίσουμε! Και όχι αυτή την κακομοιριά… εδώ πέρα… Όχι αυτή την κακομοιριά εδώ πέρα… ‘πόσοι είναι εργαζόμενοι’… ‘είχαμε καταψηφίσει’… Με αυτό τον τρόπο, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί, είναι αυτή η εταιρεία να βγάλει κάποια χρήματα, και να μην είναι δημόσιο χρήμα. Τόσο κρατιστές; Και τόση μιζέρια; Το Rhodes Co-Lab έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Ας ανοίξουμε λίγο τα μυαλά μας, δεν θα πάθουμε τίποτα!».
Τέλος, να σημειωθεί ότι το θέμα εγκρίθηκε στο περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία (και δεν αποσύρθηκε όπως, λαθεμένα γράφτηκε ή υπονοήθηκε από κάποιους).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου