Τοπικές Ειδήσεις

Με την λήψη καταθέσεως από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου συνεχίζεται η προκαταρκτική έρευνα για την οικονομική διαχείριση της ΤΕΔΚ Δωδ/σου

Ξεκινά η λήψη ανωμοτί καταθέσεων την Παρασκευή

Με την λήψη καταθέσεως από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο, συνεχίζεται σήμερα από την Πταισματοδίκη η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με ελεγχόμενους για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας, απλής και από κοινού, σε βάρος οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της συνέργειας στην πράξη αυτή, στο χρονικό διάστημα των ετών 2007-2011, 25 αιρετούς.
Ο κ. Χατζημάρκος δεν έχει να εισφέρει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κάτι νέο στην υπόθεση για την οποία είχε καταθέσει στο παρελθόν σχετικά με την κατανομή μέσω του πρώην δήμου Αταβύρου και η συγκεκριμένη πτυχή τέθηκε αμετακλήτως με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στο αρχείο.
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», 25 αιρετοί σε θέσεις ευθύνης στην πρώην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (πλέον Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου), στον πρώην Δήμο Ροδίων, στο διοικητικό συμβούλιο και στο εποπτικό συμβούλιο της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου καλούνται σταδιακά σε ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Πταισματοδίκη Ρόδου, στο πλαίσιο της έρευνας που έχει παραγγελθεί και όπως έγινε γνωστό οι πρώτοι εξ’ αυτών θα παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις δια των συνηγόρων τους κ.κ. Νίκου Πέρου και Νατάσας Παπανικολάου την 7η Απριλίου 2023.
Τα πορίσματα που έχουν διενεργηθεί συγκλίνουν σύμφωνα με τις πληροφορίες στα εξής:
-Η Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., κατά την ελεγχόμενη περίοδο, έχει λάβει έσοδα από κατανομές του Φόρου Εισοδήματος 4.144.000 € και του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. 7.678.508,65 €, οι οποίες δεν προκύπτουν από σαφή διάταξη νόμου, αλλά μετά από αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ.
Η απόδοση του προϊόντος των ανωτέρω κατανομών έως τη χρήση 2009 εγκρίνονται από την Υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ για τις χρήσεις 2009 – 2010 με άμεσο ή έμμεσο τρόπο δεν υποβάλλονται τα κονδύλια σε προληπτικό έλεγχο, τα οποία ανέρχονται στο συνολικό ύψος των € 6.876.680,93.
Τα ανωτέρω κονδύλια αποδίδονται σχεδόν στο σύνολό τους σε συνδέσμους και σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
– Σημαντικός αριθμός ενταλμάτων του Δήμου Ροδίων, τα οποία ζητήθηκαν, δεν εντοπίσθηκαν στο αρχείο του Δήμου και δε παραδόθηκαν.
Περαιτέρω αναφέρεται ότι ένταλμα που παραδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014, τον Φεβρουάριο του 2015 δηλώθηκε από τις Υπηρεσίες του Δήμου ότι δεν ανευρέθηκε εκ νέου.
-Το ποσοστό παρακράτησης υπέρ Τ.Ε.Δ.Κ.Δ, βάσει των τριμηνιαίων εκκαθαρίσεων είναι μεγαλύτερο του 10% των αντίστοιχων εσόδων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., ποσοστό που έχει προσδιορισθεί βάσει αποφάσεως του Τακτικού Συνεδρίου της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. στην Κύπρο, επικυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 31/8-5-1998 απόφαση του Δ.Σ. της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. και επικαιροποιήθηκε με την απόφαση 89/14-6-2009 του ίδιου οργάνου.
– Οι κύριες δαπάνες αφορούν φορείς άμεσα ελεγχόμενους από την Τ.Ε.Δ.Κ.Δ. μέσω των διοικητικών τους συμβουλίων, για τους οποίους δε δύναται να επιβεβαιωθεί η χρήση των κονδυλίων για τους σκοπούς τους οποίους δίδονται, γιατί θα πρέπει να εξετασθούν τα οικονομικά στοιχεία των αντίστοιχων φορέων, όπως του ΠΡΟΤΟΥΡ, της ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ, του ΡΟΑΝ κ.λπ.
Το συνολικό ποσό της ανωτέρω δαπάνης ανέρχεται για την ελεγχόμενη περίοδο σε 15.181.858,46 €.
– Ο ΠΡΟΤΟΥΡ και ο ΡΟΑΝ αποτελούν Σωματεία, ενώ η ΕΤΑΙ.ΠΡΟ.ΦΥ.ΚΑ. αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και κανένας από τους ανωτέρω τύπους οντοτήτων δεν περιλαμβάνεται στους επιτρεπτούς βάσει του άρθρου 69 του Ν. 1416/1984, ο οποίος είναι περιοριστικά Ανώνυμης Εταιρείας, ενώ αποτελεί αντικείμενο δικονομικού ελέγχου η δυνατότητα συμμετοχής της Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., άμεσα ή έμμεσα, σε αυτές.
Στα καταστατικά των ανωτέρω δύο σωματείων ορίζεται ότι ο προϋπολογισμός τους θα καλύπτεται από συνολικά το 13% των εσόδων του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. του νησιού (ΠΡΟΤΟΥΡ 10% και ΡΟΑΝ 3%), το οποίο είναι οξύμωρο, δεδομένου ότι οι αποφάσεις των Γ.Σ. και του Δ.Σ. ορίζουν 10% των εισπράξεων να αποδίδεται στην Τ.Ε.Δ.Κ.Δ., εκτός εάν αποδιδόταν στα ανωτέρω σωματεία η διαφορά, απ’ ευθείας από τους Ο.Τ.Α., το οποίο κρίθηκε απίθανο.
Σημειώνεται ότι το 2010 ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Χατζής Χατζηευθυμίου σε τελευταίο συνέδριο της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου είχε επισημάνει σχετικά με το όλο θέμα και τα εξής:
“Σε ό,τι αφορά την εκχώρηση ποσοστού του φόρου εισοδήματος προς την ΤΕΔΚ γνωρίζετε την αντίθεσή μας, θέση στην οποία εμμένουμε. Αλλωστε, σύμφωνα με το Ν. 2503/1997 άρθρο 13, παραγρ. 7, η καταβολή πρόσθετης εισφοράς του Δήμου στην ΤΕΔΚ (όπως το ποσοστό 10% που εκχωρούν οι Δήμοι της Δωδ/σου στην ΤΕΔΚ), δεν είναι υποχρεωτική.
Παραθέτω αυτολεξεί το μέρος του κειμένου της παραγράφου 7 του άρθρου 13 του Ν. 2503/1997, που αναφέρει: Όσοι από τους Δήμους-Κοινότητες μέλη Τ.Ε.Δ.Κ. αποφασίσουν να καταβάλουν πρόσθετη εισφορά, μπορούν να το πράξουν, στο πλαίσιο σχετικών αποφάσεων συνεδρίων των οικείων Τ.Ε.Δ.Κ., με τη διαδικασία που ισχύει μέχρι την εφαρμογή αυτού του άρθρου.
Όπως βλέπετε, ο νόμος αναφέρει όσοι από τους Δήμους κλπ και ο Δήμος μας δηλώνει όπως και σε προηγούμενα έγγραφά μας αναφέραμε ότι δεν επιθυμούμε να καταβάλλουμε πρόσθετη εισφορά στην ΤΕΔΚ, λόγω των αυξημένων αναγκών του Δήμου μας, (υποχρεώσεις προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, προμηθευτές, εργολάβους, τράπεζες κλπ τα οποία υπερβαίνουν τα 72 εκ. ςυρώ και λόγω της κατάστασης αυτής αναγκασθήκαμε να συνάψουμε δάνειο 50 εκ. με την τράπεζα MARFIN)”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Μερκούριος Ν. Αττιτής    04.04.2023 10:34

    Άλλα λόγια ν` αγαπιόμαστε. Απλά η υπόθεσει θα πάει αρχείο και όλα καλά. Κουκούλωμα δηλαδή. Στη Φιλαρμονική δώσανε εκατομμύρια, φάγανε κάποιοι αιρετοί, αφού στην εκταμίευση ήταν περισσότερα από αυτά που θα κατέβαλαν παράνομα γιατί ήταν η κονόμα. Λοποδύτες του κερατά, γι` αυτό μπαίνουν στην αυτοδιοίκηση.Κανένα δεν ενοχλούν,από δαύτους, όλοι τρώνε και καλοπαιρνούν και την πληρώνουν αθώοι που δεν έφταιξαν σε τίποτα. Άντε λαμόγια.

Σχολιασμός άρθρου