Σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα εξελίσσεται για τη Ρόδο η «εκρηκτική» αύξηση του αριθμού του Airbnb μετά την θεαματική ανάκαμψη του τουρισμού, αφού τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης έχουν πολλαπλασιαστεί με αποτέλεσμα η εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια μίσθωση να αποτελεί πλέον πονοκέφαλο για τους ενοικιαστές.
Στο κέντρο της πόλης της Ρόδου η εύρεση κατοικίας για μακροχρόνια ενοικίαση είναι σχεδόν αδύνατη, ενώ και πολλά ξενοδοχεία στην περιοχή που ενοικίαζαν δωμάτια με τον μήνα ενημέρωσαν τους ενοίκους ότι θα πρέπει να μεταφερθούν αλλού λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών που αναμένεται στο νησί και της αυξημένης ζήτησης καταλυμάτων.
Η μηνιαία ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της πόλης, είναι μια λύση που έχουν επιλέξει πολλοί φοιτητές αλλά και συμπολίτες μας καθώς τα περισσότερα από αυτά παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές για φοιτητές, χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, πολλοί από τους οποίους ειδοποιήθηκαν ότι θα πρέπει να αφήσουν τα δωμάτιά τους με την έναρξη της σεζόν.
Ωστόσο, η εύρεση κατοικίας όχι μόνο στο κέντρο, αλλά γενικώς στην πόλη της Ρόδου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση σε βαθμό μάλιστα που επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας οι οποίοι αναζητούν σπίτια προς μίσθωση και δεν βρίσκουν. Οικογένειες αναγκάζονται να διαθέσουν μέχρι και έναν ολόκληρο μισθό για την καταβολή του ενοικίου σε μεγάλα σπίτια αφού τα «δυάρια» εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης έχουν καταστεί απλησίαστα αφενός και αφετέρου τα περισσότερα έχουν μετατραπεί σε Airbnb.
Το 2020, εξαιτίας του κορωνοϊού και της περιορισμένης τουριστικής κίνησης όπως επίσης και της συρρικνωμένης σεζόν, «απελευθερώθηκαν» πολλά σπίτια από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης και διατέθηκαν προς μακροχρόνια ενοικίαση, ωστόσο η ανάκαμψη του τουρισμού επανέφερε το πρόβλημα το οποίο εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό ζήτημα.
Η έκρηξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος των ενοικίων και έχει περιορίσει σημαντικά την διαθεσιμότητα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως τα έσοδα του ιδιοκτήτη ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι τρεις μέχρι και οκτώ φορές υψηλότερα από εκείνου που το διαθέτει προς εκμετάλλευση με μακροχρόνια μίσθωση. Η πιο εντυπωσιακή απόδοση πανελλαδικά καταγράφεται στη Ρόδο (!) όπου φτάνει τις 8,21 φορές, με τα Χανιά να ακολουθούν με 6,05 φορές και την πρώτη τριάδα να συμπληρώνει η περιοχή του Κεραμεικού στην Αθήνα με 5,48 φορές, όπως προκύπτει από έρευνα της Grant Thornton με τίτλο «Βραχυχρόνιες Μισθώσεις: Επιπτώσεις στις Πόλεις και στους Πολίτες» που παρουσιάστηκε πριν από μερικούς μήνες.
Η εκρηκτική αύξηση των καταλυμάτων Airbnb έχει ως αποτέλεσμα τα ενοίκια να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και ολόκληρες περιοχές χάνουν τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα τους, την ώρα που πολλοί μισθωτές έχουν αναγκαστεί να μετακομίσουν εκτός πόλεως Ρόδου για να βρουν σπίτι, επωμιζόμενοι και το κόστος των καυσίμων.
Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδας κ. Παναγιώτης Τοκούζης με δηλώσεις του στη «δ», όχι μόνο επιβεβαίωσε το γεγονός, αλλά επιπλέον έθεσε και την παράμετρο της απορρόφησης μεγάλου αριθμού προσωπικού από τα Airbnb δημιουργώντας επιπλέον κενές θέσεις στον κλάδο της ξενοδοχίας και των ενοικιαζομένων καταλυμάτων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη Ρόδο λειτουργούν περισσότερα από 1.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με τάση συνεχώς αυξανόμενη, γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Τοκούζη, θα οξύνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας το οποίο, όπως είπε, προσλαμβάνει διαστάσεις ανεξέλεγκτες.
Τα λιγοστά διαθέσιμα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση είναι απαγορευμένα για ένα νοικοκυριό με μέσο εισόδημα το οποίο έχει συρρικνωθεί εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, ενώ όσα ενοικιάζονται και βρίσκονται σε αξιοπρεπή κατάσταση, είναι διαθέσιμα μόνο από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο. Για όλο το υπόλοιπο διάστημα είναι διαθέσιμα μόνο στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για τους επισκέπτες του νησιού.
Κι αν στην αρχή το πρόβλημα έμοιαζε αντιμετωπίσιμο, πλέον έχει φέρει τους μισθωτές στα όρια της νευρικής κρίσης, καθώς είτε αναγκάζονται να πληρώνουν -όσοι έχουν την δυνατότητα- πολύ υψηλά μισθώματα, είτε να συμβιβάζονται με παλιά σπίτια ή αναγκαστικά να καταφεύγουν σε οικισμούς εκτός πόλεως Ρόδου αυξάνοντας τα έξοδά τους λόγω και του κόστους των καυσίμων, ιδιαιτέρως για οικογένειες με υποχρεώσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών.
Οι υποψήφιοι ενοικιαστές από την άλλη επιδίδονται σε αγώνα δρόμου είτε μέσω αγγελιών, είτε μέσω μεσιτικών γραφείων προκειμένου να βρουν σπίτι που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Ακόμη όμως κι αν βρεθεί χώρος κατάλληλος, απογοητεύονται είτε από το υψηλό μηνιαίο ενοίκιο που ζητείται από τους ιδιοκτήτες, είτε από την παλαιότητα της κατοικίας, είτε από την πλημμελή επίπλωση και τον ελάχιστο εξοπλισμό και συνήθως δεν ανταποκρίνονται σε όσα αναφέρονται στο ενοικιαστήριο. Οσα δε πληρούν ορισμένες από τις προϋποθέσεις, είναι διαθέσιμα για μικρό χρονικό διάστημα και κυρίως μόνον τους χειμερινούς μήνες.
Παράγοντες της αγοράς πάντως αναφέρουν ότι το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο στα τελευταία χρόνια εξαιτίας της απήχησης των πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης, με αποτέλεσμα πολλά σπίτια να παραμένουν «δεσμευμένα» στις ηλεκτρονικές διαδικτυακές πλατφόρμες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
https://www.dimokratiki.gr/04-04-2023/i-aneyresi-katoikias-sti-rodo-katesti-mia-poly-dyskoli-ypothesi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
Η συντήρηση – ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων δημοσίων κτησμάτων αποτελούν λύση του προβλήματος……