Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στον Δήμο Ρόδου για την διαπίστωση τυχόν τελέσεως αδικημάτων στην διαδικασία χορήγησης αδειών κατάληψης δημοσίων χώρων στη Μεσαιωνική Πόλη από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και μάλιστα από το έτος 2016!
Οι επιθεωρητές, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν ήδη ζητήσει από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες να υποβάλουν εντός προθεσμιών έγγραφες εξηγήσεις στην Αρχή προκειμένου να ολοκληρώσει τον έλεγχό της και να εκδώσει σχετικό πόρισμα.
Η έρευνα ξεκίνησε κατόπιν παραγγελίας τον Φεβρουάριο του 2022 και είχε αρχικώς ως αντικείμενο τη διερεύνηση της νομιμότητας στην άδεια λειτουργίας και στην παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου σε επτά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διαπίστωσε ότι χορηγήθηκαν άδειες χρήσης κοινόχρηστου χώρου με αποφάσεις δημάρχου, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης, σε δύο από τα ελεγχόμενα καταστήματα, χωρίς να το δικαιούνται.
Πρόκειται για άδειες που δόθηκαν σε δύο οβελιστήρια, ενώ προέκυψαν ενδείξεις για την μη ορθή εφαρμογή του ισχύοντος Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου σε ό,τι αφορά στη συνεργασία της Δ/νσης Μεσαιωνικής Πόλης με την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ρόδου για την οριοθέτηση των ενοικιαζόμενων κοινοχρήστων χώρων της Μεσαιωνικής Πόλης.
Επιπλέον προέκυψε ότι χορηγήθηκαν άδειες επέκτασης αδειών κατάληψης παρατύπως.
Μάλιστα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συνεκτιμώντας στοιχεία που της υποβλήθηκαν από τις Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί διαπίστωσε ότι οι απαντήσεις που της δόθηκαν έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους!!
Διαπιστώθηκε ασυμφωνία ειδικότερα στα όσα υποστηρίζει η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης με αυτά που υποστηρίζει η Διεύθυνση Προσόδων, ενώ από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα σε δύο από τα ελεγχόμενα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος παραχωρήθηκε κοινόχρηστος χώρος, άνω του τριπλάσιου της αρχικής παραχώρησης.
Διαπιστώθηκε ακόμη ότι εκδόθηκαν τρεις αποφάσεις το έτος 2020 και σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του ν.3861/2010. ως ισχύουν σήμερα, δεν αναρτήθηκαν στο Πρόγραμμα Διαύγεια.
Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ήλεγξε 18 παραστατικά είσπραξης δημοτικών τελών για χρήση κοινόχρηστων δημοτικών χώρων στην Μεσαιωνική Πόλη από συγκεκριμένα καταστήματα από το έτος 2016.
Η συγκεκριμένη έρευνα της αρχής οδήγησε τη δημοτική αρχή στην απόφαση να ζητήσει την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού και σχετικά γνωμοδότησε ο νομικός σύμβουλος κ. Μανώλης Στάγκας κατόπιν αιτήματος του Τμήματος Προσόδων.