Ειδήσεις

Αλέξης Γεωργούλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησε να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο

Να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από τον Αλέξη Γεωργούλη ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega είπε πως «ο κ. Γεωργούλης πέρα από τις εξηγήσεις που έχει να δώσει στο δικαστήριο, θα πρέπει να δώσει και εξηγήσεις στον κόσμο που τον ψήφισε. Ζητήσαμε την έδρα του πίσω χθες. Δεν έχει απαντήσει ακόμα».

Η ίδια δήλωσε «σοκαρισμένη»: «Είναι όχι μόνο δυσάρεστο, αλλά και σοκαριστικό, μας έχει σοκάρει όλους και ιδιαίτερα τις γυναίκες. Η ιστορία ξεκινά λίγο νωρίτερα. Επί της ουσίας χθες μάθαμε για την καταγγελία και αντιδράσαμε γρήγορα. Για εμάς ήταν αυτονόητο καθώς αφορούσε θέματα τα οποία είναι βαριά ριζωμένα μέσα μας. Από την στιγμή, που έγινε η καταγγελία και το έμαθε ο κ. Τσίπρας τότε αντέδρασε αμέσως. Υπήρξε μία γενική φήμη για κακή συμπεριφορά από τον Αλέξη Γεωργούλη. Όταν έπεσε στην αντίληψή μας, τότε το ψάξαμε. Ζητήσαμε από τον κ. Γεωργούλη εξηγήσεις και το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Αυτό συνέβη το 2022 και μάλιστα είπε πως η καταγγελία αφορά φήμες και μάλιστα ένιωσε προσβεβλημένος», πρόσθεσε.

«Πήγαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κοινοβουλίου και δεν βγάλαμε κάτι καθώς οι διαδικασίες αυτές καλύπτονται από το απόρρητο. Με αυτά τα ζητήματα δεν παίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπήρχε κάποια καταγγελία τότε. Όταν η φήμη έγινε καταγγελία, τότε έφυγε και ο κ. Γεωργούλης από το κόμμα. Εάν είχε κληθεί να καταθέσει ο κ. Γεωργούλης, τότε θα ήταν γνωστό και στο Κοινοβούλιο. Και στο Κοινοβούλιο έφτασε μόλις χθες η απόφαση».

Η καταγγελία στις βελγικές αρχές για «βαριά ποινικά αδικήματα» εις βάρος του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από τρία χρόνια, το 2020, αρχικά ανώνυμα.

Επώνυμη, ως προς τον φερόμενο ως δράστη, έγινε σχεδόν δύο μήνες μετά και αφότου η καταγγέλλουσα είδε συμμετοχή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σε καμπάνια κατά της βίας εναντίον των γυναικών. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η καταγγέλλουσα προσέφυγε στις βελγικές αρχές με ιατροδικαστική γνωμάτευση αμέσως μετά το περιστατικό.

Την υπόθεση χειρίζεται από τότε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Βρυξελλών και, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν ήδη υπάρξει προανακρίσεις και έρευνες προτού κατατεθεί το σχετικό αίτημα στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του Ελληνα ευρωβουλευτή.

Διαδικασία άρσης της ασυλίας
Οπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον/την πρόεδρο του Ε.Κ. στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Αυτό συνέβη χθες, όταν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ανακοίνωσε ότι έλαβε «αίτημα από τις αρμόδιες αρχές του Βελγίου για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη». Το αίτημα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, παραπέμπεται στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η Επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία από τον γενικό εισαγγελέα των Βρυξελλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της ακρόασης της εν λόγω Επιτροπής θα ακουστεί για πρώτη φορά ολόκληρο το κατηγορητήριο και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου