Συνεντεύξεις

Ο Γιώργος Τζεδάκης δημιουργεί μια οπτική παρακαταθήκη για τους ιστορικούς, μελετητές και εκπαιδευτικούς

Ο Γιώργος Τζεδάκης, δικηγόρος, οικογενειακός διαμεσολαβητής, κινηματογραφιστής και συνδημιουργός της “Ροδιακής Ταινιοθήκης” έχει δημοιουργήσει μία σειρά ταινιών και ολιγόλεπτων βίντεο που αναδεικνύουν μεγάλα ιστορικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα του τόπου μας. Η σειρά με τίτλο «ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» που αριθμεί 57 επεισόδια, γνωρίζει μεγάλη απήχηση στο ροδιακό κοινό και όχι μόνο, που θυμάται ή ανακαλύπτει ξανά τον ιστορικό πλούτο του τόπου.
Ο δημιουργός, κ. Γιώργος Τζεδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «δ» μιλά για την πρωτοβουλία του αυτή, η οποία, όπως τονίζει, προέκυψε από μια πραγματική ανάγκη να καλυφθεί ένα κενό όσον αφορά στην οπτικοποίηση ειδικά της νεότερης ιστορίας της Ρόδου να αναδειχθούν λιγότερο γνωστές ιστορίες και οι …πρωταγωνιστές τους και να λάβουν τις διαστάσεις που τους αρμόζουν.
• Μια σταγόνα …ροδιακής ιστορίας… Η σειρά των ολιγόλεπτων βίντεο που φωτίζουν μεγάλα ιστορικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα του τόπου μας γνωρίζει μεγάλη απήχηση. Πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία; Πώς αποφασίσατε να κινηματογραφήσετε ιστορικά θέματα της Ρόδου;
Η δημιουργία του ιστορικού καναλιού στο youtube «ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» που ήδη αριθμεί 57 επεισόδια και συνεχίζει ακάθεκτη, μπορεί να θεωρηθεί ως ένα λογικό επακόλουθο της μακράς και συνεχιζόμενης ενασχόλησής μου με τον κινηματογράφο και την ιστορία της Ρόδου μας. Μέσα λοιπόν από αυτό το κανάλι θέλω να πετύχω τους εξής πέντε βασικοί στόχους: α) Aρχικά να δοθεί ένα έναυσμα στους ίδιους τους κατοίκους της Ρόδου, ώστε να ανακαλύψουν ξανά το νησί τους παρουσιάζοντας γνωστά θέματα όπως δεν τα έχουν ποτέ ξαναδεί, αναδεικνύοντάς τα μέσα από μια φρέσκια και πρωτότυπη ματιά. β) Tο κανάλι σχετίζεται ακόμη με τη λεγομένη «δημοσιογραφία των πολιτών» η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμού σε ολόκληρο τον κόσμο με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των εργαλείων του διαδικτύου και που ασκείται από ενεργούς πολίτες, δρώντας επικουρικά και παράλληλα με τη μαχόμενη δημοσιογραφία των επαγγελματιών δημοσιογράφων και διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τη ροή της είδησης. γ) Μια ακόμη παράμετρος της πρωτότυπης αυτής οπτικοποίησης της Ρόδου μέσω των μικρών και εύληπτων επεισοδίων στο διαδίκτυο είναι η προσέγγιση περισσότερου κόσμου και ιδιαίτερα της νεολαίας μας, η οποία όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ δύσκολα θα ανοίξει ένα βιβλίο τοπικής ιστορίας. Θεωρώ δε επιτακτική την ανάγκη να αποκτήσουμε ξανά την χαμένη συναίσθηση του ρόλου μας μέσα στην ιστορία κάθε πράξη ή παράλειψή μας σχηματίζει την ιστορία του θα έχει καθοριστικό αντίκτυπο στις ζωές των επόμενων κατοίκων αυτού του τόπου. δ) Επιπλέον καθώς τα επεισόδια του ιστορικού καναλιού θα αυξάνονται, φιλοδοξώ στο απώτερο μέλλον να λειτουργήσει και ως μια μεγάλη οπτική παρακαταθήκη για τους ιστορικούς, μελετητές, και εκπαιδευτικούς. ε) Τέλος, καθώς το κανάλι εστιάζει ως επί το πλείστον στα σχετικά άγνωστα θέματα και τους κρυμμένους θησαυρούς του νησιού μας, μπορεί να ιδωθεί και ως οδηγός εναλλακτικού τουρισμού για τους επισκέπτες που θέλουν να ξεφύγουν από τα γνωστά και τετριμμένα. Είναι πραγματικά πολύ εύκολο να δει κάποιος αυτά τα επεισόδια αρκεί να πληκτρολογήσει τον τίτλο «Μια σταγόνα Ροδιακής ιστορίας» στο Google ή στο YouTube αλλά και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου της Ρόδου (www.rhodes.gr).


• Είστε ο συνδημιουργός της “Ροδιακής Ταινιοθήκης”, υπεύθυνος λειτουργίας του κινηματογραφικού εργαστήριου Cine Chevalier του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. & Μ. Σταματίου. Μιλήστε μας για τη Ροδιακή Ταινιοθήκη, τις ταινίες σας και τους σκοπούς της πρωτοβουλίας αυτής…
Γεννήθηκε από μια πραγματική ανάγκη να καλυφθεί ένα κενό όσον αφορά στην οπτικοποίηση ειδικά της νεότερης ιστορίας της. Είναι λοιπόν η πρώτη φορά που επιχειρείται η δημιουργία μιας ιστορικής ταινιοθήκης και μάλιστα από τους ίδιους τους κατοίκους του νησιού, που να εστιάζει κυρίως στις λιγότερο γνωστές ιστορίες και στα πρόσωπα που πρέπει να αναδειχθούν και να λάβουν τις διαστάσεις που τους αρμόζουν. Μέχρι τώρα έχουμε δημιουργήσει 4 ντοκιμαντέρ: α) «Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης», β) «Σαμουέλ Μοντιάνο: Η Αποστολή – Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς», γ) «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου: Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά» και δ) «Αυτοί που τόλμησαν – Ν. Σάββας & Γ. Κυρμιχάλης –Επιχείρηση Anglo». Αυτά τα ιστορικά ντοκιμαντέρ για τη Ρόδο είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.estamatiou.gr. Αυτή η προσπάθεια για τη διάσωση της ιστορικής μας μνήμης μέσω της δύναμης της εικόνας γίνεται πάντα σε εθελοντική βάση, χωρίς καμία αμοιβή και πάντα παρέχεται δωρεάν στους Ροδίτες, Δωδεκανησίους και όλους τους Έλληνες.
• Θα λέγατε ότι η ιστορία και ο πολιτισμός της Ρόδου προσφέρουν πλούσια θεματολογία; Τι είναι αυτό που καθιστά ενδιαφέρουσα την ιστορία της Ρόδου; Πώς επιλέγετε το θέμα της κάθε σας ταινίας ή της κάθε …σταγόνας κάθε φορά;
Κάθε σημείο της Ρόδου κρύβει και μια ιστορία που αξίζει κανείς να αφηγηθεί και το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει την ιδιαίτερη ματιά για να το αντιληφθεί και στη συνέχεια την διάθεση για να ασχοληθεί με αυτό. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί τόποι με τόση συμπυκνωμένη ιστορία σε τόσο λίγα τετραγωνικά γη. Δεν χρειάζεται καν να ψάχνω για θέματα καθώς στην κυριολεξία σκοντάφτω πάνω τους! Αρκεί να κάνω λίγα χιλιόμετρα και μερικές φορές λίγα μέτρα και βρίσκομαι ήδη στο επόμενο θέμα. Διάφοροι ιστορικοί μου αναφέρουν συχνά ότι μελετώντας την ιστορία της Ρόδου δεν μελετούν απλά την τοπική ιστορία ενός νησιού όπως τόσα άλλα, αλλά μελετούν στην ουσία την ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας σε όλες τις εκφάνσεις της και σε όλες τις ιστορικές περιόδους!
• Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια; Τι καινούργιο ετοιμάζετε;
Αυτή την περίοδο μαζί με τους πολύτιμους συνεργάτες μου δουλεύουμε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά projects: α) Στο πλαίσιο του εμπλουτισμού της ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΤΑΙΝΟΘΗΚΗΣ, έχουμε στα σκαριά το πέμπτο κατά σειρά, ιστορικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αυτοί που Τόλμησαν – Μέρος Δεύτερο –Επιχείρηση TED», β) Ετοιμάζουμε το επόμενο (58ο) επεισόδιο του καναλιού «ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΡΟΔΙΑΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» με τίτλο «Τα Αρχαγγελίτικα τούβλα του τρούλου της Αγιάς Σοφιάς, και γ) Είμαστε στη διαδικασία των γυρισμάτων μιας μικρού μήκους ταινίας μυθοπλασίας, που βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα με τίτλο «Αν φυτρώσουν λουλούδια στις πόρτες μας» και διαδραματίζεται στη Ρόδο την επομένη ημέρα της συνθηκολόγησης των Γερμανών (στη Σύμη στις 8 Μαΐου 1945).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου