Επέμεινε από το Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας στο σενάριο περί κυβέρνησης ψήφου ανοχής, τονίζοντας πως αν με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου δεν επαρκεί αριθμητικά μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τότε θα ζητηθεί η ανοχή του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25. Το διπλό «προσκλητήριο» του Αλέξη Τσίπρα απέκλεισαν τόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Επιμονή στην ψήφο ανοχής
Του Αντώνη Αντζολέτου
Το τοπίο για την κυβέρνηση ανοχής επιχείρησε να ξεκαθαρίσει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς έχει μπει εδώ και λίγες ημέρες στο «εκλογικό λεξιλόγιο» και χρησιμοποιείται αρνητικά, όπως και το πρόγραμμα «Δήμητρα», από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Από το Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως η εναλλακτική για τη χώρα είναι να υπάρξει μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας μεταξύ της Κουμουνδούρου –αν βγει πρώτη στις εκλογές– και της Χαριλάου Τρικούπη. Εκτίμησε πως «είναι εφικτό να βγαίνουν τα κουκιά», συμπλήρωσε, ωστόσο, πως αν η απόλυτη πλειοψηφία δεν συμπληρώνεται, τότε θα απευθυνθεί στα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς. Μιλώντας για το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 –για το οποίο δεν εμφανίστηκε βέβαιος πως θα είναι στη Βουλή– κατέληξε: «Αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε, για να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προγραμματικής σύγκλισης θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα να επανέλθει και να συνεχίσει όλα αυτά τα οποία έκανε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».
Με τη «στήριξη» ο Αλέξης Τσίπρας εννοεί την ανοχή που θα ζητηθεί από τα δύο κόμματα για τη μη παρουσία τους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ώστε να πέσει ο πήχυς της απαιτούμενης πλειοψηφίας. Ακούγοντας όλες τις τελευταίες αναφορές του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος αποκλείει τη συγκυβέρνηση με το ΜέΡΑ25, ο τέως πρωθυπουργός επιδίωξε ένα νέο άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ, μειώνοντας παράλληλα σημαντικά τον «ζωτικό χώρο» που είχε δώσει στον πρώην υπουργό Οικονομικών.
Αύριο ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του κόμματός του. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και με τον θόρυβο που έχει προκαλέσει η συζήτηση για κλείσιμο των τραπεζών από τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να στείλει σαφές μήνυμα στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 προκειμένου να καταλαγιάσει ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί. Δήλωσε, αναφορικά με τις τράπεζες, πως «ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά την πραγματικότητα, αφορά τις δικές του εμμονές». Χρησιμοποιώντας και την εικόνα, στην αίθουσα ήταν ο Γιώργος Χουλιαράκης που εκπροσωπούσε το 2015 μια διαφορετική σχολή σκέψης και βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μετά την αποχώρηση του κ. Βαρουφάκη.
Συνάντηση με Ντε Γκίντος
Η συνάντηση του τέως πρωθυπουργού στους Δελφούς με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, όπου συζητήθηκαν σε θετικό κλίμα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η πορεία των επιτοκίων και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, ήταν επίσης μια καλή συγκυρία για τον τέως πρωθυπουργό να επιχειρήσει να κλείσει μια καθόλου ελκυστική συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ που τον απομακρύνει από τον μεσαίο χώρο στον οποίο στοχεύει. Στο παρά πέντε των εκλογών, βλέποντας τη «ζημιά» που πάει να προκληθεί και την προσπάθεια να ξυπνήσουν μνημονιακές μνήμες που γέννησαν το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί και στην περίοδο που ο κ. Βαρουφάκης ήταν υπουργός Οικονομικών. «Αυτές οι θέσεις και οι απόψεις για το νόμισμα δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης. Και πρέπει να σας πω πως δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ούτε στις δύσκολες ημέρες του 2015 και αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης», σημείωσε.
Διπλό «όχι» από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25
Του Γιώργου Μπουρδάρα
Ενα ισχυρό, διπλό «όχι» τόσο για συμμετοχή σε συγκυβέρνηση όσο όμως και για στάση ανοχής απέναντι σε μια κυβέρνηση κοινοβουλευτικής μειοψηφίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν χθες η απάντηση στις σχετικές προσκλήσεις του κ. Αλ. Τσίπρα από τους δύο εξ αριστερών αποδέκτες τους, Δημ. Κουτσούμπα και Γ. Βαρουφάκη.
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ σε τηλεοπτική συνέντευξή του (ΕΡΤ) αρχικώς αμφισβήτησε τον προοδευτικό χαρακτήρα ενός κυβερνητικού σχήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τόσο την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Τσίπρα («ήταν και η χειρότερη κυβέρνηση που έφερε και το χειρότερο μνημόνιο όλων των εποχών»), όσο και την αντιπολιτευτική στάση έναντι της κυβέρνησης της Ν.Δ. («Δεν ήταν αντιπολίτευση ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας. Ηταν ουσιαστικά συγκυβέρνηση. Ψήφισε το 50% των νομοσχεδίων»). Ερωτηθείς ειδικότερα για την προχθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί ψήφου ανοχής, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εμείς καλούμε τον ελληνικό λαό κοιτάζοντάς τον στα μάτια να μας ψηφίσει και κριτήριο ψήφου να είναι και η θέση μας ότι δεν πρόκειται να στηρίξουμε, να μπούμε, να δείξουμε ανοχή σε καμία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο πρόσημο κι αν έχει, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού και πάει λέγοντας».
Αντιστοίχως, ο κ. Βαρουφάκης σε ραδιοφωνική συνέντευξή του (Πρώτο Πρόγραμμα), απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν ενδέχεται να δώσει ψήφο ανοχής στον κ. Τσίπρα, υπογράμμισε: «Ενα τεράστιο “όχι”. Δεν υπάρχει ανοχή. Υπάρχει Σύνταγμα και νόμοι και κοινοβουλευτική διαδικασία. Μετά τις εκλογές συγκαλείται η Βουλή και έρχεται μια κυβέρνηση και ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης. Εκεί δεν υπάρχει “παρών”. Στα νομοσχέδια υπάρχει. Οταν έχεις ψήφο υπάρχει “ναι” ή “όχι”. Ο μόνος δρόμος για να δείξεις ανοχή είναι να μην προσέλθεις. Θα πάμε στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε όποια κυβέρνηση μας παρουσιαστεί». Και συμπλήρωσε: «Ο κ. Τσίπρας έκανε μια υποχώρηση και είπε, εντάξει, να μας ανεχτείτε. Ε όχι, δεν θα σας ανεχτούμε. Καμία εμπιστοσύνη, καμία ανοχή».
Πηγή kathimerini.gr