Ρεπορτάζ

Εκδικάστηκε αγωγή προσφύγων κατά του Ελληνικού Δημοσίου για ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Συζητήθηκε χθες ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου αγωγή που άσκησαν 5 Αφγανοί, που διαμένουν πλέον στη Νορβηγία και στην Γερμανία, κατά του Ελληνικού Δημοσίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα από τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Την αγωγή επιμελήθηκε δε το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Οι Αφγανοί διεκδικούν 300.000 ευρώ έκαστος ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατο συγγενών τους και συγκεκριμένα των συζύγων και ανήλικων παιδιών για τους τρεις πρώτους και την μητέρα και τα αδέλφια του τέταρτου και του πέμπτου.
Διατείνονται δε ότι ο θάνατος των οικείων τους ήταν αποτέλεσμα παράνομων πράξεων και παραλείψεων λιμενικών υπαλλήλων του Λιμεναρχείου Λέρου που επέβαιναν σε σκάφος κοντά στο Φαρμακονήσι, στις 20 Ιανουαρίου 2014, κατά τη διάρκεια επιχείρησης προστασίας συνόρων της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της 20ής Ιανουαρίου 2014 στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, ανετράπη ένα μικρό αλιευτικό σκάφος, επί του οποίου επέβαιναν 27 πρόσφυγες (τέσσερις γυναίκες, εννέα παιδιά κάτω των δεκατριών ετών, έξι ενήλικοι άνδρες και οκτώ ανήλικοι άρρενες, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον πέντε ασυνόδευτοι ανήλικοι) από το Αφγανιστάν και τη Συρία, μεταξύ των οποίων οι ενάγοντες, καθώς και οι αποβιώσαντες σύζυγος του πρώτου εκ των αιτούντων και τα τέσσερα ανήλικα παιδιά τους, η σύζυγος του δευτέρου των αιτούντων και μητέρα του τέταρτου και πέμπτου εκ των προσφευγόντων και τα ανήλικα παιδιά τους και αδέρφια του τετάρτου και πέμπτου των εναγόντων καθώς και η σύζυγος του τρίτου εκ των αιτούντων και ο ανήλικος γιος τους.
Η ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό 11 συγγενών των εναγόντων και όπως υποστηρίζουν προήλθε από την παρέμβαση του ελληνικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος στο πλαίσιο της μικτής επιχείρησης προστασίας συνόρων.
Ισχυρίζονται ότι το σκάφος του Λιμενικού αντί να προβεί σε ενέργειες διάσωσης του πλοιαρίου, με κύρια και πρωταρχική την έγκαιρη και άμεση, από την πρώτη στιγμή του εντοπισμού του, ενημέρωση του αρμοδίου Εθνικού Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ), ως όφειλε, δεδομένου ότι το αλιευτικό σκάφος ήταν ακυβέρνητο και ευρίσκοντο μέσα στη θάλασσα σε κίνδυνο ζωής, ξεκίνησε μια επιχείρηση “προστασίας συνόρων” με σκοπό την επαναπροώθηση του πλοιαρίου στις τουρκικές ακτές.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, οι ελληνικές αρχές, όπως υποστηρίζουν, προέβησαν σε μια σειρά από ενέργειες και παραλείψεις που οδήγησαν στην εισροή νερών στο αλιευτικό σκάφος και στην ανατροπή και βύθισή του.
Ισχυρίζονται παραπέρα ότι οι επιζώντες του ναυαγίου μεταφέρθηκαν στο Φαρμακονήσι, όπου υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση.
Σημειώνεται ότι κατόπιν διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιώς για τη διερεύνηση των ευθυνών των λιμενικών οργάνων, ως προς την πρόκληση του ναυαγίου, την έκθεση σε κίνδυνο των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος καθώς επίσης και ως προς την συμπεριφορά των λιμενικών κατά το χρόνο παραμονής των διασωθέντων στο Φαρμακονήσι, η υπόθεση τέθηκε αμετάκλητα στο αρχείο ως προδήλως αβάσιμη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου