Συνεντεύξεις

Μίκα Ιατρίδη: «Οι πολίτες πρέπει να στηρίξουν το πιο αξιόπιστο κόμμα»

«Αυτές οι εκλογές είναι για μένα η επισφράγιση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου και η ανανέωση της σχέση τιμής που έχω μαζί τους, μια συμφωνία από καρδιάς να είμαι πάντα δίπλα τους».
Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή της προς την «δ» η υποψήφια βουλευτής Δωδ/σου με την ΝΔ κ. Μίκα Ιατρίδη, το πλήρες περιεχόμενο της οποίας ακολουθεί:

• Κυρία Ιατρίδη, στις 21 Μαΐου οι πολίτες θα κληθούν να προσέλθουν στις κάλπες και να εκλέξουν την νέα κυβέρνηση της χώρας. Γιατί θεωρείτε πως η ψήφος αυτή πρέπει να πάει στην Νέα Δημοκρατία;
Οι εκλογές είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Δημοκρατίας και η μέρα που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας, συνεπώς και των πολιτών της, όλων μας! Για αυτό το λόγο, όλες και όλοι πάμε να ψηφίσουμε, να αποτυπώσουμε στην κάλπη την άποψή μας για το μέλλον που θέλουμε! Και αυτή η ψήφος μας, θεωρώ, πως πρέπει να στηρίξει το πιο αξιόπιστο κόμμα από τα υπόλοιπα, αυτό που έχει αποδείξει πως το διακρίνει υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στο λόγο και στα έργα του.
Ο θυμόσοφος λαός μας λέει “ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται”! Τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, βιώσαμε σαν κοινωνία και σε διεθνές επίπεδο, πρωτόγνωρες καταστάσεις που άλλαξαν την κοινή αντίληψη περί κανονικότητας. Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κουμαντάρει το καράβι που έπλεε σε αχαρτογράφητα νερά, με αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη επιτυχία. Καμία άλλη κυβέρνηση δεν ήρθε αντιμέτωπη με τόσες δυσχερείς παραμέτρους που θα μπορούσαν ουσιαστικά να προδιαγράψουν μια ελεύθερη πτώση.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο διαχειρίστηκαν με τις μικρότερες απώλειες την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα επέδειξαν τέτοια αντανακλαστικά, που η επόμενη μέρα βρήκε τη χώρα θωρακισμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των επιπτώσεων της κρίσης, έτοιμη να κάνει το βήμα προς τα εμπρός.
Μέσα σε όλα αυτά, κατακτήσαμε νέες κορυφές στον τουρισμό με 3 δις πλεόνασμα σε σχέση με τις προβλέψεις των εσόδων του κλάδου και φέτος πάμε για νέο ρεκόρ! Μέσα στην οικονομική ύφεση, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, μειώσαμε τη φορολογία και αυξήσαμε τις συντάξεις. Εμείς, με συγκεκριμένες πράξεις, απαντήσαμε και στο στερεοτυπικό αφήγημα της αριστεράς περί μονοπωλιακής υπεράσπισης των εργαζόμενων από τα «προοδευτικά» κόμματα.
• Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των εκλογών, και πώς αυτό θα επηρεάσει την επόμενη ημέρα;
Είμαι βέβαιη ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν τις προσπάθειες και τη σκληρή δουλειά που έχει κάνει η Νέα Δημοκρατία. Ξέρουμε όλοι καλά πως οι πρωτιές δεν έρχονται από μόνες τους, όπως από μόνες τους δεν έρχονται και οι τομές, οι αλλαγές και οι ρήξεις. Η Κυβέρνησή μας, σταθερή στις δεσμεύσεις της, μίλησε πάντα ειλικρινά στον πολίτη, σήκωσε τα μανίκια και δούλεψε με στόχους, με σχέδιο και στρατηγική. Και αυτό η κοινωνία το αντιλαμβάνεται.
Προφανώς και δεν τα έχουμε κάνει όλα τέλεια. Υπήρξαν παραλείψεις και λάθη και πρώτος ο πρωθυπουργός το έχει αναγνωρίσει. Εξάλλου, λάθη δεν κάνει μόνο όποιος είναι άπραγος και παρατηρητής των εξελίξεων. Η πρόθεση ήταν πάντα ξεκάθαρη: η προκοπή της χώρας, η δημιουργία ευκαιριών, η ανάπτυξη. Σήμερα τέσσερα χρόνια μετά μιλάνε τα έργα της Κυβέρνησης η οποία έχει εξασφαλίσει πολύ μεγάλες χρηματοδοτήσεις για τη χώρα και για τα Δωδεκάνησα.
Πρώτη φορά ο νομός μας βλέπει τέτοια έργα, τέτοια κονδύλια και τέτοια ανταπόδοση. Το θετικό για την Νέα Δημοκρατία αποτέλεσμα των εκλογών, θα διασφαλίσει τη συνέχιση του έργου που έχει προγραμματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ, χωρίς να αμφισβητείται ούτε ένα έργο, χωρίς να αλλάζει καμία προτεραιότητα, χωρίς να κατεβάσει η οικονομία ταχύτητα ρυθμού ανάπτυξης, χωρίς να απειληθούν όσα χτίσαμε μαζί με τους πολίτες με κόπο και θυσίες.
Η άνοδος στην εξουσία ενός ετερόκλητα ποικιλόμορφου κυβερνητικού σχηματισμού, ευκαιριακού χαρακτήρα και αποκλειστικού εξουσιοκεντρικού προσανατολισμού, θα καταστεί μοιραία για την Ελλάδα. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός με την ψήφο του δεν θα το επιτρέψει.
• Για ποιο λόγο να βάλει σταυρό στη Μίκα Ιατρίδη ο πολίτης της Δωδεκανήσου;
Πολιτεύομαι και εκπροσωπώ τη Δωδεκάνησο στο ελληνικό κοινοβούλιο πολλά χρόνια και πάντα με πλήρη συναίσθηση πως σε αυτή τη θέση με τοποθετεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπό μου. Αυτή την εμπιστοσύνη τη διατηρώ ως κόρη οφθαλμού και ως πολύτιμη κινητήριο δύναμη.
Όλη η πορεία μου ως σήμερα ήταν πάντα στο φως. Έχω χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους συμπολίτες μου, είμαι για όλους απλά η «Μίκα». Χωρίς άλλους προσδιορισμούς. Ξέρετε, είναι μεγάλη κατάκτηση αυτό και δεν έρχεται μόνο του και ούτε υπάρχει και σε εγχειρίδιο πολιτικής επικοινωνίας για να το πετύχει κάποιος. Είναι όλο αυθεντικό, αληθινό, πηγαίο.
Πιστεύω ακόμα ότι τίμησα την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου κάνοντας ουσιαστική δουλειά, τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο και στα Υπουργεία με εκατοντάδες παρεμβάσεις. Θα ήθελα να αναφέρω εδώ, ενδεικτικά, την παρέμβαση μου για τις εποχικές επιχειρήσεις και την αποδοχή της πρότασής μου να μην προσδιορίζεται η εποχικότητά τους μόνο με βάση τον ΚΑΔ, αλλά και με βάση τον τζίρο που πραγματοποιούν το τρίτο τρίμηνο του έτους, τη συνεχή συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τη μείωση του αριθμού των ενσήμων για το επίδομα της ανεργίας, τη διαρκή συνεννόηση με το Υπουργείο Ναυτιλίας για την αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τώρα στην Κάρπαθο και την Κάσο δρομολογείται σύγχρονο πλοίο Α΄ κατηγορίας και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως αυτές στο Υπουργείο Εσωτερικών για την προώθηση και χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής και την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Με σχέδιο και συστηματική δουλειά έχουν προκύψει σημαντικά αποτελέσματα για τον τόπο μας, ενώ με ειλικρίνεια και σεβασμό ανταποκρίθηκα στον κάθε συμπολίτη μου που απευθύνθηκε σε μένα. Έτσι σκοπεύω να συνεχίσω, από τη στιγμή που οι Δωδεκανήσιοι και οι Δωδεκανήσιες με τιμήσουν για μια ακόμα φορά με την ψήφο τους.
• Τον νέο ψηφοφόρο που αποτελεί το στοίχημα του κάθε υποψήφιου και του κάθε κόμματος, πώς σκοπεύετε να τον προσεγγίσετε; Γιατί να πάει να ψηφίσει;
Είναι αλήθεια πως οι νέοι αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για όλους μας! Θα έλεγα όμως για να είμαστε πιο ακριβείς, ένα μεγάλο κεφάλαιο! Κεφάλαιο κοινωνικό, κεφάλαιο του μέλλοντος. Η γενιά αυτή θα ψηφίσει για πρώτη φορά για το δικό της μέλλον. Είναι τα ίδια μας τα παιδιά, που, διψασμένα για να βγουν και επίσημα στον κόσμο ανεξάρτητα, θα έρθουν μπροστά στο δίλημμα του ψηφοδελτίου. Αν φτάσουν βέβαια μέχρι την κάλπη γιατί το μεγαλύτερο ζήτημα είναι πως αρκετοί νέοι δεν σκοπεύουν να πάνε να ψηφίσουν! Το να κινητοποιηθούν είναι μια διαδικασία στην οποία συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, και όχι μόνο η εμπιστοσύνη και η τοποθέτηση που έχουν στο αξιακό τους σύστημα για την πολιτική.
Πιστεύω βαθιά πως μόνο η αλήθεια μπορεί να τους ενεργοποιήσει. Σε όλα αυτά τα παιδιά οφείλουμε να πούμε την αλήθεια. Σε αυτά τα παιδιά βλέπω τον γιό μου τον Άγγελο που σε λίγα χρόνια θα ψηφίσει, όπως, πολύ αργότερα, και ο μικρότερός μου, ο Παναγιώτης. Όπως λοιπόν λέω πάντα την αλήθεια στα παιδιά μου, έτσι ειλικρινά κοιτάω όλους μας τους νέους και τους ζητώ να πάνε να ψηφίσουν για να αποφασίσουν αυτοί για το μέλλον που θέλουν να ζήσουν. Τους ζητώ να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτόν που θα τους κάνει να νιώσουν πιο ασφαλείς. Η αποχή δεν είναι λύση, ούτε ο μηδενισμός του «όλοι είναι ίδιοι». Τα παιδιά μας ξέρουν!
• Είστε η πρώτη γυναίκα βουλευτής της περιοχής μας. Αυτό έχει τελικά κάποια αξία;
Η όλο και μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή και η ενασχόλησή τους με τη δημόσια σφαίρα είναι ζωτικής σημασίας και κυρίαρχη ανάγκη κάθε κοινωνίας. Δεν εκπροσωπείται μόνο ο μισός πληθυσμός που αποτελείται από το γυναικείο φύλο, αλλά γίνεται πράξη η συμπερίληψη και η ισότητα.
Το γεγονός ότι τα νησιά μας έχουν γυναίκα εκπρόσωπο στη Βουλή, γυναίκες επικεφαλής στην τοπική αυτοδιοίκηση και γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας σε τοπικά σωματεία και φορείς, αποδεικνύει πως οι πολίτες μας αντιλαμβάνονται τη σημασία του ρόλου της γυναίκας. Βέβαια ως μητέρα με πολυδιάστατο ρόλο, όπως άλλωστε και όλες οι γυναίκες, δεν μπορώ να σας πω ότι δεν έχω αντιμετωπίσει δυσκολίες και ότι όλα ήταν ή είναι ρόδινα!
Για τη γυναίκα πολιτικό που είναι και μητέρα όπως εγώ, οι θυσίες που κάνει η οικογένειά της είναι μεγάλες! Η αγάπη μου όμως για τον τόπο μου και η αναγνώριση από τους ανθρώπους, μου δίνουν κίνητρο και δύναμη να συνεχίσω να αγωνίζομαι. Όπως κάθε γυναίκα, βρίσκω τη δύναμη στα απλά, που όμως είναι σημαντικά και καθοριστικά!
• Κλείνοντας θα ήθελα να μας περιγράψετε με μια φράση το τι σημαίνει για εσάς προσωπικά αυτή η εκλογική διαδικασία.
Αυτές οι εκλογές είναι για μένα η επισφράγιση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου και η ανανέωση της σχέσης τιμής που έχω μαζί τους, μια συμφωνία από καρδιάς να είμαι πάντα δίπλα τους!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου