Τοπικές Ειδήσεις

Η έλλειψη προσωπικού προκαλεί τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία

Με πληρότητες που θυμίζουν καλοκαίρι λειτουργούν τα περισσότερα ξενοδοχεία τη Ρόδου, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για τις κενές θέσεις και τις ανάγκες για άμεσες προσλήψεις με προσωπικό όμως που δεν είναι διαθέσιμο…
Οι εντατικές προσπάθειες της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Εργατικού Κέντρου Ρόδου για την προσέλκυση εργαζομένων κυρίως από την βόρεια Ελλάδα, φαίνεται πως απέδωσαν σε ικανοποιητικό βαθμό αφού σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία περίπου 2.000 εργαζόμενοι επέλεξαν τη Ρόδο για την απασχόλησή τους, ωστόσο το πρόβλημα δεν έχει λυθεί καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι κενές θέσεις κυμαίνονται μεταξύ 2.000 και 3.000 και εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα ενταθεί όσο οδεύουμε προς το καλοκαίρι.
Η αύξηση των κλινών έπειτα από ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων σε συνδυασμό με την πρόωρη έναρξη της σεζόν και το νέο ρεκόρ αφίξεων που αναμένεται να σημειωθεί φέτος, δημιούργησαν νέες ανάγκες για κάλυψη θέσεων εργασίας.
Οι 2.000 εργαζόμενοι που ήρθαν από έπειτα από τις δράσεις στη βόρεια Ελλάδα, έλυσαν ένα μέρος μόνο του προβλήματος. Αυτή την περίοδο καταγράφεται ανάγκη για άμεσες προσλήψεις μαγείρων, σερβιτόρων, λαντζέρηδων, καμαριερών, ναυαγοσωστών και ειδικοτήτων βοηθητικού προσωπικού.
Οι αγγελίες, οι κρούσεις προς το Εργατικό Κέντρο και τον ΟΑΕΔ για την εύρεση προσωπικού είναι πλέον η καθημερινή ενασχόληση των υπευθύνων για τις προσλήψεις σε ξενοδοχεία και εποχιακές επιχειρήσεις, καθώς όσο περνούν οι μέρες το πρόβλημα γίνεται όλο και εντονότερο.
Και μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να έδειχναν πως τουλάχιστον φέτος θα ήταν ελεγχόμενη η κατάσταση, ωστόσο οι παράγοντες που προαναφέρθηκαν σε συνδυασμό με το γεγονός πως φέτος τα ξενοδοχεία έχουν λειτουργήσει από πολύ νωρίς όλα τα τμήματά τους, αποκάλυψαν το πρόβλημα πολύ νωρίτερα. Παρότι εκτιμάται ότι σε απόλυτους αριθμούς οι κενές θέσεις δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τους περσινούς που κυμάνθηκαν από 4.000 έως 5.000 στη διάρκεια της σεζόν, εντούτοις οι 2.000 με 3.000 που καταγράφονται μέχρι στιγμής είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρότατες αρρυθμίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να επηρεάσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Αυτό που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτη Εγγλέζο, το πρόβλημα θα καταστεί εντονότερο λόγω και των αναρρωτικών αδειών που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν οι εργαζόμενοι εξαιτίας των πολλών ωρών εργασίας σε συνθήκες πίεσης. Μάλιστα, όπως αναφέρει στη «δ», πέρυσι κατά τον μήνα Αύγουστο καταγράφηκε μεγάλος αριθμός αναρρωτικών αδειών, ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών αφού πολλοί εργαζόμενοι εξαντλήθηκαν από τις υπερωρίες και τον τεράστιο όγκο εργασίας.
Το φαινόμενο αυτό, των αναρρωτικών αδειών, μάλιστα αναμένεται φέτος να παρατηρηθεί νωρίτερα και πιο έντονα, εξαιτίας της πρόωρης έναρξης της τουριστικής περιόδου.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες επισιτιστικών επιχειρήσεων αλλά και εργολάβοι έχουν στραφεί προς Αίγυπτο, Πακιστάν και Αφγανιστάν προκειμένου να καλυφθούν περισσότερες από 10.000 (!) θέσεις εργασίας -εκ των οποίων οι 5.000 σε ξενοδοχεία- στα Δωδεκάνησα για την φετινή τουριστική περίοδο, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος, ωστόσο παρότι αρχικά είχε διαφανεί ότι είναι πιθανόν να μη χρειαστεί, εντέλει όλο και περισσότερο φαντάζει ως πιθανή λύση.
Η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν είχε αρχίσει να διαφαίνεται ακόμα και στα τελευταία προ πανδημίας χρόνια, όμως οξύνθηκε στην διετή περίοδο της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων ειδικά στα νησιά.
Στα δύο χρόνια της πανδημίας πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι άλλαξαν αντικείμενο εργασίας αφού πολλές μονάδες είτε δεν άνοιξαν είτε υπολειτούργησαν σε αυτό το διάστημα, ενώ όσοι απασχολήθηκαν εξαιτίας των πολλών κενών θέσεων εργάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες καθώς επωμίστηκαν τεράστιο όγκο εργασίας.
Σε αυτά τα δεδομένα ήρθαν να προστεθούν, μεταξύ άλλων, τα κενά από την συνταξιοδότηση στελεχών, η αύξηση των κλινών και οι οικονομικοί μετανάστες που δεν επέστρεψαν στη Ρόδο ή εγκατέλειψαν το νησί, στην περίοδο της πανδημίας.
Το πρόβλημα με τις χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας, το οποίο δεν αντιμετωπίζει μόνον η Ρόδος αλλά ολόκληρη η Ευρώπη ως απόρροια των τεράστιων αλλαγών που επέφερε η περίοδος της πανδημίας, προκαλεί τριγμούς στην τουριστική βιομηχανία που ήδη παρουσιάζει αρρυθμίες εξαιτίας αυτής της κατάστασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου