Συνεντεύξεις

Ακης Σκέρτσος: «Για τη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο έγιναν πολλά αλλά θα γίνουν ακόμα περισσότερα»

Σε αποκλειστική συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», ενόψει και της (σημερινής) επισκέψεως στη Ρόδο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος, επικεντρώνεται στα ζητήματα που αφορούν στη Ρόδο και γενικώς στο Νότιο Αιγαίο, στα σημαντικά έργα που έχουν εκτελεστεί ως τώρα καθώς και σε εκείνα που είναι σε «αναμονή» και θα εκτελεστούν στην πορεία.
Είναι τόσο καλά ενημερωμένος για τα νησιά μας ο κ. Σκέρτσος, που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών ούτε και αμφισβήτησης των καλών προθέσεων της κυβέρνησης για την οποία τα νησιά αποτελούν «στόχο πρώτης προτεραιότητας».
Ταυτόχρονα ο κ. Σκέρτσος εξηγεί με σαφήνεια γιατί η αυτοδυναμία της κυβέρνησης είναι μονόδρομος τόσο για τη χώρα όσο και για τους Ελληνες, αν θέλουμε πραγματικά να αποφύγουμε τις περιπέτειες των ετών 205-2019 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Ακη Σκέρτσου προς τη «δημοκρατική».
• Κύριε Υπουργέ, ύστερα από 4 σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, μπορείτε να πείτε ότι είστε ικανοποιημένοι από όσα έγιναν στη Ρόδο αλλά και στο Νότιο Αιγαίο συνολικά;
Στην πολιτική ποτέ δεν μπορεί να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα πετυχαίνουμε γιατί ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ωστόσο, πιστεύω ότι πραγματικά τηρήσαμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Παρ’ ότι στο νότιο Αιγαίο η ανεργία είναι γενικά πιο χαμηλή από την υπόλοιπη Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια μειώθηκε και άλλο για να φτάσει στο 5.1 στο τέλος του 2022. Ενώ στο ίδιο διάστημα η ανάπτυξη ήταν κατά πολύ υψηλότερη του πανελλαδικού μέσου όρου. Κάτι που γίνεται αντιληπτό -ιδίως στη Ρόδο- και από την έκρηξη της τουριστικής κίνησης μετά τον covid. Παράλληλα, έγιναν σημαντικές επενδύσεις, ιδιωτικές και δημόσιες για την αναβάθμιση των υποδομών. Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε δύο μόνο: την ολοκληρωση των αεροδρομίων από τη fraport στη Ρόδο και την Κω καθώς και το πρόγραμμα Greco Islands που ξεκίνησε από τη Χάλκη και θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
• Το αεροδρόμιο καθώς και άλλα έργα υποδομών που έγιναν είναι όντως προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, την ύδρευση και σε πολλούς ακόμη τομείς κ. Υπουργέ που πρέπει να επιλυθούν, αν θέλουμε να βελτιώσουμε πραγματικά τη ζωή των κατοίκων αλλά και να παραμείνουν τα νησιά μας ανταγωνιστικά ως τουριστικός προορισμός.
Είναι αλήθεια ότι ακόμη πολλά έργα βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε έχουν δρομολογηθεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Πρόσφατα υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση από την Υπουργό Πολιτισμού για την αναβάθμιση της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου. Παράλληλα γίνονται επενδύσεις στα αεροδρόμια στην Κάσο, την Κάλυμνο, τη Λέρο και το Καστελλόριζο και βέβαια ανακοινώθηκε η υλοποίηση της νέας οδικής σύνδεσης του αεροδρομίου με την πόλη της Ρόδου. Εξίσου σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις για την αναβάθμιση των υποδομών Παιδείας και Υγείας, όπως η κατασκευή δεκατριών σχολικών μονάδων στον Δήμο Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ, η κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κω και η επέκταση των νοσοκομείων Λέρου, Καλύμνου και Ρόδου, με τη δημιουργία κέντρου ακτινοθεραπείας. Όλα αυτά τα έργα που δρομολογούνται είναι αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει αυτή την τετραετία και της αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας που οδήγησε και στην εξασφάλιση σημαντικών πόρων από το ταμείο ανάκαμψης.


• Αναφερθήκατε στο θέμα της Υγείας. Όμως, όπως ξέρετε ένα μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών, ιδίως στα μικρότερα νησιά. Τι θα κάνετε για να αισθάνονται οι κάτοικοι των νησιών μας ασφαλείς ότι μπορούν να έχουν την περίθαλψη που έχουν ανάγκη;
Αυτό είναι ένα όντως σημαντικό πρόβλημα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ήδη ο Υπουργός Υγείας προχώρησε στη θεσμοθέτηση πρόσθετης αμοιβής 1800 ευρώ μηνιαίως για τους γιατρούς που εργάζονται στα ακριτικά νησιά κατά τους θερινούς μήνες. Όπως επίσης, θεσμοθετήθηκαν και κίνητρα ευνοϊκής μετάθεσης για τους γιατρούς που υπηρετούν σε νοσοκομεία απομακρυσμένων νησιών. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτά δεν αρκούν για την προσέλκυση του απαιτούμενου προσωπικού. Και για αυτό θα εξετάσουμε και άλλα μέτρα. Πέραν, όμως, των μισθολογικών υπάρχουν και άλλες πτυχές που πρέπει να δούμε. Θα πρέπει για παράδειγμα να καλύψουμε με επάρκεια τις ανάγκες στέγασης που δημιουργούνται για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

Και σε αυτό θα χρειαστούμε και τη συνδρομή των δημοτικών αρχών.
• Κ. Υπουργέ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε η οικονομία στη Ρόδο βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον τουρισμό. Αν και ο τουρισμός πηγαίνει καλά τα τελευταία χρόνια, πως θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί; Και πως θα αντιμετωπιστούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την επάρκεια προσωπικού για τις τουριστικές επιχειρήσεις;
Νομίζω ότι σε μεγάλο βαθμό γνωρίζουν και οι επιχειρηματίες του νησιού αλλά και η τοπική κοινωνία τι πρέπει να γίνει. Η Ρόδος είχε ρεκόρ αεροπορικών αφίξεων το 2022, η κρουαζιέρα πήγε εξίσου καλά και -όπως όλα δείχνουν- και το 2023 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. Από εκεί και πέρα, το ζήτημα με τη Ρόδο και με άλλους τουριστικούς προορισμούς ειναι πως θα παρατείνουμε την τουριστική περίοδο και πως θα μεταβούμε σταδιακά σε ένα μοντέλο πιο ποιοτικού τουριστικού προϊόντος με υψηλότερη κατα κεφαλήν δαπάνη.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές, περισσότερο και καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό και φυσικά να φροντίσουμε για την προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που άλλωστε είναι και βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα πολλών νησιών μας. Σε όλα αυτά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις. Αναφερθήκαμε πριν στο αεροδρόμιο και σε άλλα έργα, υπάρχουν πολλά ακόμη που σχεδιάζονται ή υλοποιούνται, όπως τα έργα ύδρευσης από το φράγμα Γαδουρά ή το ολοκληρωμένο σύστημα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Παράλληλα, αναβαθμίζουμε τους φορείς τουριστικής εκπαίδευσης με τη δημιουργία τουριστικής ακαδημίας. Αλλά ας μην γελιόμαστε, χρειάζεται και οι τουριστικές επιχειρήσεις να βοηθήσουν, ιδιαίτερα στην προσέλκυση προσωπικού, μέσω καλύτερων αμοιβών αλλά και καλύτερων συνθηκών εργασίας. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης. Και από την πλευρά μας δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την πορεία μείωσης των φόρων με την περαιτέρω μείωση των εισφορών και τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Να πάμε τώρα στα πιο γενικά. Από ό,τι βλέπω επιμένετε πως η καλύτερη λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα ήταν όμως καλύτερο -εφόσον βγαίνουν οι αριθμοί- να γλιτώσουμε τις δεύτερες εκλογές οι οποίες θα γίνουν μάλιστα και μέσα στο καλοκαίρι, εν μέσω τουριστικής περιόδου;
Ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατόρθωσε να διαχειριστεί πολλαπλές κρίσεις και παράλληλα να εφαρμόσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα της ήταν η σταθερότητα που της εξασφάλιζε η καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική αν κάθε σημαντική απόφαση -που πολλές φορές πρέπει να ληφθεί άμεσα- ήταν προϊόν συνεχών διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών. Για αυτό πιστεύουμε ότι μια αυτοδυναμη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την αποτελεσματική διακυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, όπως έχει άλλωστε πει ο Πρωθυπουργός ότι δεν θα αξιοποιηθούν στελέχη με διαφορετικό ιδεολογικό προσανατολισμό και πολιτική αφετηρία, όπως άλλωστε έγινε και στην πρώτη τετραετία και αποτελώ- αν μου επιτρέπετε μια προσωπική αναφορά- ένα τέτοιο παράδειγμα.. Και τέλος, όπως βλέπουμε και από τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε καθημερινή βάση, δεν υπάρχει πρακτικά κανένα περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Επιπλέον ο κυριος Ανδρουλάκης έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην δέχεται ως πρωθυπουργό τον κύριο Μητσοτάκη, ένας όρος εκτός ευρωπαϊκών δημοκρατικών ειωθότων.
• Γιατί να εμπιστευθούν οι πολίτες για δεύτερη φορά τη ΝΔ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΠΑΣΟΚ που στο προεκλογικό τους πρόγραμμα φαίνεται να είναι και πιο γενναιόδωροι;
Γιατί εμείς έχουμε αποδείξει ότι αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε τα κάνουμε πράξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 υποσχόταν πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και μας έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που οδήγησε, μεταξύ πολλών άλλων, και στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά. Ο κ. Τσίπρας εξαγγέλλει από την Κω αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών για τα νησιά ενώ καταψήφισε τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ακριβώς αυτό το μέτρο! Υπόσχεται ένα πρόγραμμα που αγγίζει τα 83 δισ. την τετραετία ενώ γνωρίζει ότι αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την αντιπολίτευση σε αυτή την προσπάθεια κοροϊδίας των πολιτών.
Αντίθετα, εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα καλά μελετημένο και κοστολογημένο σχέδιο διακυβέρνησης που δεν υπερβαινει τα 9 δισ την τετραετία, είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και εχει εγκριθει απο τη Κομισιόν.
Στην πρώτη τετραετία δεσμευτήκαμε να μειώσουμε φόρους, να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές, να ψηφιοποιήσουμε το κράτος και να θωρακίσουμε την άμυνα της χώρας. Και τα κάναμε. Οι κεντρικοί μας στόχοι για την επόμενη τετραετία είναι να αυξήσουμε τους μισθούς, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες υγείας και να δημιουργήσουμε ένα πραγματικά σύγχρονο και λειτουργικό κράτος. Και πιστεύω ότι οι πολίτες γνωρίζουν πως αυτά μπορεί να τα κάνει πράξη σήμερα μόνο μία ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου