Τοπικές Ειδήσεις

Δήμος Ρόδου: Εντονη κινητικότητα των υποψηφίων δημάρχων

Ιδιαιτέρως θερμό προβλέπεται το καλοκαίρι 2023 για τους υποψηφίους δημάρχους, καθώς θα πρέπει μέχρι τις 31 Αυγούστου να έχουν καταθέσει τους συνδυασμούς τους προκειμένου να μπορούν να λάβουν μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ως γνωστόν, η πρώτη κάλπη των δημοτικών εκλογών αναμένεται να στηθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Στις περιοχές όπου δεν προκύψει εκλογικό αποτέλεσμα από τον πρώτο γύρο, οι κάλπες θα στηθούν ξανά την αμέσως επόμενη Κυριακή, δηλαδή την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023. Η δημοτική θητεία γίνεται εκ νέου πενταετής με τη θητεία να εκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2029.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», στα στρατόπεδα των υποψηφίων δημάρχων Ρόδου καταγράφεται έντονη κινητικότητα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για την κατάρτιση των συνδυασμών και μάλιστα εν μέσω της προεκλογικής περιόδου των εθνικών εκλογών που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Πολλά μάλιστα πρόσωπα, που είτε έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν ή υπηρετούν την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε ασχολούνται με τα κοινά, «πολιορκούνται» από τους υποψήφιους δημάρχους οι οποίοι θέλουν να καταρτίσουν συνδυασμούς με όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα τόσο για την ουσία όσο και ως επίδειξη ισχύος και αποδοχής έναντι των αντιπάλων τους.
Αν όλοι οι υποψήφιοι καταθέσουν πλήρεις συνδυασμούς (περίπου 390 άτομα σε κάθε ψηφοδέλτιο) τότε οι υποψήφιοι σύμβουλοι για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο και για τα τοπικά συμβούλια, θα ξεπεράσουν τα 2.300 άτομα!
Ωστόσο, επειδή πρόκειται για έναν ανέφικτο στόχο να βρεθούν 2.000 και πλέον άτομα που θα ασχοληθούν με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι δήμαρχοι επιχειρούν να κερδίσουν τις εντυπώσεις κλείνοντας ψηφοδέλτια με τον μέγιστο δυνατό αριθμό υποψηφίων συμβούλων, καθώς ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές ορίζοντας τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων, στην περίπτωση του Δήμου Ρόδου στα 147 άτομα.
Ως γνωστόν, πέρα από τον σημερινό δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη, έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους μέχρι στιγμής να διεκδικήσουν τον Δήμο Ρόδου ο κ. Βάιος Καλοπήτας, ο κ. Σάββας Διακοσταματίου, ο κ. Γιάννης Φλεβάρης και όπως όλα δείχνουν και ο Νίκος Ι. Γερονικόλας και βεβαίως η παράταξη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον κ. Τάκη Πότσο.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως επιχειρείται να ξεκινήσει νέος γύρος συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων να διεκδικήσουν τον Δήμο Ρόδου, προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο συνεργασιών με στόχο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο απέναντι στον σημερινό δήμαρχο κ. Αντώνη Καμπουράκη.
Η βασικότερη αλλαγή των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών είναι η κατάργηση του συστήματος της απλής αναλογικής: δήμαρχος και περιφερειάρχης θα εκλεγούν από την πρώτη Κυριακή αν συγκεντρώσουν το 43% των ψήφων. Στην περίπτωση αυτή αλλά και στην περίπτωση που λάβουν το 50%+1 τη δεύτερη Κυριακή η πλειοψηφήσασα παράταξη “πριμοδοτείται” με τα 3/5 των εδρών και την ανάλογη εκπροσώπηση στα δημοτικά όργανα.
Η δήλωση των συνδυασμών υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων του άρθρου 33 του π.δ. 26/2012 μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr ΕΨΠ), από τους επικεφαλής των συνδυασμών υποψήφιους δημάρχους το αργότερο έως τις 23:59 της 31ης Αυγούστου του έτους των εκλογών (Δηλαδή 31 Αυγούστου 2023).
Μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου επιτρέπεται μόνο να συμπληρωθεί ο συνδυασμός έως τον επιτρεπόμενο αριθμό των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων και προέδρων δημοτικών κοινοτήτων με υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης του υποψήφιου δημάρχου. Μετά από τη λήξη της προθεσμίας του πρώτου εδαφίου καμιά μεταβολή της δήλωσης δεν επιτρέπεται, εκτός από την αντικατάσταση προσώπων που παραιτήθηκαν ή απεβίωσαν, σύμφωνα με το άρθρο 16.

Τα ψηφοδέλτια είναι ενιαία για όλες τις δημοτικές ενότητες και διαφοροποιούνται στο κάτω μέρος μόνον για κάθε Δημοτική Κοινότητα.
Με την νέα κατάσταση πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί εκπροσώπηση μόνο με πρόεδρο αλλά όχι κοινοτικό συμβούλιο θα έχουν ο Μονόλιθος, τα Σιάνα, η Αρνίθα, η Ιστριος, η Λαχανιά, ο Μεσαναγρός, τα Προφύλια και τα Πλατάνια διότι ο πληθυσμός τους είναι κάτω των 200 μόνιμων κατοίκων.
Περαιτέρω προβλέπεται επίσης από κάθε φύλο, ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) τουλάχιστον του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού, συμπεριλαμβανομένου του υποψηφίου δημάρχου και των συμβούλων δημοτικής κοινότητας. Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με το μισό της μονάδας και άνω.
Άρα η ποσόστωση φύλου υπολογίζεται από το σύνολο των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων όλου του ψηφοδελτίου μαζί με τους υποψήφιους της εκάστοτε δημοτικής κοινότητας.
Δεδομένου ότι ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων σε ένα ψηφοδέλτιο της μικρότερης κοινότητας είναι 43 για ΔΣ + 1 για τοπικό=44, η οριακή ασφαλής αναλογία φύλων στους υποψηφίους για ΔΣ είναι 18 -25 ανεξάρτητα από το φύλο του ενός τοπικού υποψηφίου.
Με τη βάση αυτή δεν επηρεάζεται το κεντρικό ψηφοδέλτιο από διακυμάνσεις φύλου στα τοπικά.
Αναλογικά, σε περίπτωση μέγιστου αριθμού υποψηφίων, η αναλογία φύλων στο κεντρικό μπορεί να είναι 45-66.
Θυμίζουμε ότι το νέο δημοτικό συμβούλιο θα αποτελείται από 43 μέλη από το 2024, ενώ ο ελάχιστος αριθμός υποψηφίων ανά εκλογικό συνδυασμό είναι 43 και ο μέγιστος 111.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου